O Πέτρος Κωστόπουλος μαγειρεύει: σπαγγέτι με γαρίδες

Μάλλον τα λέω όλα στο βίντεο, αλλά ως γνωστόν η επανάληψη είναι η αρχή της µάθησης και ξέρω ότι κατά 90% απευθύνοµαι σε ανθρώπους που άντε µε το ζόρι να έχουν τηγανίσει τίποτα αυγά και τίποτα πατάτες.

Από τον Πέτρο Κωστόπουλο

Λοιπόν, η µαγειρική δεν είναι δύσκολο πράγµα. Ορκίζοµαι, µα την Παναγία, δεν σας ψήνω. ∆εν είναι µόνο δηµιουργικό, δεν είναι µόνο ότι γλιτώνεις πολλά λεφτά και τρως και καλά, είναι και αγχολυτικό. Για να µαγειρέψεις, ξεχνιέσαι, γιατί αφιερώνεσαι στο έργο. Ένα υψηλό έργο, θα έλεγα. Αν δεν µε πιστεύετε, διαβάστε και το βιβλίο που σας έχω προτείνει µερικές σελίδες

πριν, του Julian Barnes, «O ∆ιανοούµενος στην Κουζίνα».

Μην τρελαίνεσαι, στην αρχή κανένας δεν περιµένει να είσαι επιπέδου Τζέιµι Όλιβερ ακόµα. Όταν µαγειρεύεις σπίτι, δεν έχεις την ευκολία του µάγειρα του εστιατορίου, που τέσσερα άτοµα του έχουν ετοιµάσει τα υλικά. Ούτε επίσης γνωρίζεις το art de la table ώστε να τα παρουσιάσεις µε τον καλύτερο τρόπο (µελέτησα πολύ ένα υπέροχο βιβλίο µε αυτό τον τίτλο που µου είχε κάνει δώρο η Μαλβίνα Κάραλη, αλλά δεν έµαθα τίποτα).

Η καλή µαγειρική έχει µια αρχή. Πρέπει να µαγειρεύεις µε απλά και καλά υλικά, χωρίς να µπαίνεις σε διαδικασίες αυτοφυούς δηµιουργικότητας. Άσε τις µαγκιές για αργότερα. Είναι χρήσιµο να έχεις ένα βιβλίο µαγειρικής. Θα σας συνιστούσα να πάρετε ένα βιβλίο κλασικής ιταλικής κουζίνας, ένα κλασικής γαλλικής, ένα κλασικής ελληνικής και µετά πάρτε και ένα ταϊλανδέζικης. Η ιταλική και η ταϊλανδέζικη είναι οι πιο εύκολες κουζίνες, είναι µάλλον προγραµµατισµένες για να µαγειρεύεις γρήγορα, έστω και αν το αποτέλεσµα σου δίνει την εικόνα του «δύσκολου». Για καλό και για κακό όµως, σας προτείνω να ξεκινήσετε µε ιταλική κουζίνα, την οποία θεωρώ και την πιο καλή, αλλά και µπάνικη. Από ελληνική έχετε χορτάσει από τη µαµά σας.

Ας πάµε λοιπόν σε µια πρώτη συνταγή, απλούστατη, για τέσσερα άτοµα.

Σπαγγέτι µε γαρίδες

(για τέσσερα άτοµα)

650 γρ. σπαγγέτι ή κατά προτίµηση σπαγγετίνι1,5 κουτί κονσέρβα ντοµατίνια αποφλοιωµένα½ κούπα ψιλοκοµµένο µαϊντανό½ ποτήρι λευκό κρασί1 φλιτζάνι του καφέελαιόλαδοΑλάτι, πιπέρι2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκοµµένες1 µικρό κρεµµύδι ψιλοκοµµένο650 γρ. γαρίδες µεσαίου µεγέθους, καθαρισµένες και χωρίς κεφάλια.

(Για ενηµέρωση, οι ελληνικές κοστίζουν 38 euro το κιλό και οι ισπανικές 13-13,5 το κιλό… ∆εν θέλω να πω κάτι για τα ελληνικά προϊόντα… Ενηµερωτικά το γράφω).

1.Κατ’ αρχάς βράζεις νερό σε µια µεγάλη κατσαρόλα. Βάζεις πολύ νερό. Τα ζυµαρικά πάντα χρειάζονται να βράζουν σε πολύ νερό.

2. ∆ίπλα, σε ένα άλλο µάτι, σε µια ρηχή κατσαρόλα ρίχνεις το λάδι, το ζεσταίνεις και τσιγαρίζεις πρώτα το κρεµµύδι. Όταν το κρεµµύδι αρχίζει να µαλακώνει και να αλλάζει χρώµα, ρίχνεις και το σκόρδο. Μόλις αρχίζει να κιτρινίζει κι αυτό, ρίχνεις τις ντοµάτες. (Εννοείται ότι το καλοκαίρι, όταν οι ντοµάτες είναι γλυκές, είναι καλό να χρησιµοποιείς φρέσκια ώριµη ντοµάτα ή ντοµατίνια, από τα οποία έχεις αφαιρέσει τα σπόρια. Η φρέσκια ντοµάτα είναι ό,τι καλύτερο για οποιαδήποτε µακαρονάδα. Πρότεινα τις κονσέρβες µόνο γιατί για ένα µεγάλο χρονικό διάστηµα δεν µπορείς να βρεις γλυκιές ντοµάτες). Χαµηλώνεις τη φωτιά ώστε να σιγοβράζει και µε µια ξύλινη σπάτουλα «σπας» τις ντοµάτες σε µικρά κοµµάτια. Τις αφήνεις να βράσουν 10 έως 15 λεπτά. Ταυτόχρονα, ρίχνεις τα µακαρόνια στο νερό, το οποίο είναι αλατισµένο. Το βράσιµο του σπαγγέτι ή του σπαγγετίνι είναι 7 έως 9 λεπτά συνήθως.

3. Τότε, ρίχνεις στη σάλτσα το ζωµό του ψαριού ή αν δεν έχεις και η σος είναι αρκετά στεγνή, ρίχνεις λίγο νερό. Μετά από 3-4 λεπτά ρίχνεις µέσα τις γαρίδες και το µισό µαϊντανό. ∆οκιµάζεις και αλατοπιπερώνεις. Οι γαρίδες δεν πρέπει να µείνουν µέσα πάνω από 2 έως 3 λεπτά, για να παραµείνουν µαλακές και τρυφερές. Μαζί µε τις γαρίδες ρίχνεις και το κρασί και δυναµώνεις τη φωτιά για να εξατµιστεί το αλκοόλ. ∆οκιµάζεις τα µακαρόνια να δεις πότε είναι αλ ντέντε, δηλαδή να είναι µεν λίγο µαλακά, αλλά στο δάγκωµα να «την ακούει» λίγο το δόντι. Και τα βγάζεις. Τέλος.

4. Μπορείς να σερβίρεις τα πιάτα και να βάλεις τη σος από πάνω, ή αν θες µπορείς να ρίξεις τα µακαρόνια µες στη σος, να τα ανακατέψεις και να σερβίρεις µετά. Βάζεις τον υπόλοιπο µαϊντανό πάνω από κάθε πιάτο, έτσι για οµορφιά. Αν θες να καίει, τρίψε και µπούκοβο, δηλαδή αποξηραµένη πιπεριά.

Αυτή η μακαρονάδα συνοδεύεται και με λευκό και με κόκκινο κρασί.

Ζωµός ψαριού
Αγοράζεις ένα κεφάλι από µεγάλο ψάρι που είναι πάµφθηνο, βάζεις ένα λίτρο νερό στην κατσαρόλα, κόκκους από µαύρο πιπέρι, µισό ποτήρι κρασί, σέλερι, 2 κρεµµύδια κοµµένα στη µέση και 2 χοντροκοµµένα καρότα. Το βράζεις 30-40 λεπτά, διαλύεις µε τη σπάτουλα το κεφάλι για να βγει όλο το ζουµί του. Το βγάζεις όταν ο ζωµός έχει αρχίσει να είναι πιο πηκτός από νερό. Περνάς το περιεχόµενο µέσα από ένα σουρωτήρι έτσι ώστε να έχεις µόνο το ζωµό καθαρό. Όταν κρυώσει, µοιράζεις σε πλαστικά σακουλάκια το ζωµό, τα βάζεις στην κατάψυξη και τα χρησιµοποιείς όποτε θελήσεις.

Eίναι καλό να χρησιµοποιήσεις και µισή κούπα ζωµό ψαριού που θα αλλάξει εντελώς τη συνολική γεύση.


Πηγή: Διαβάστηκε στο koolnews.

The post O Πέτρος Κωστόπουλος μαγειρεύει: σπαγγέτι με γαρίδες appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
πως να τηγανίσω πατατες κοστοπουλος
Τυχαία Θέματα