B for Βook: προτάσεις για την άνοιξη

«It is what you read when you don’t have to that determines
what you will be when you can’t help it.»
Oscar Wilde

Μερικές προτάσεις νέων κυκλοφοριών που θα μονοπωλήσουν τις αναγνωστικές σας ώρες.

1 ΑΠΟ 7 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

«Γκουαντανάμο, Το ημερολόγιο ενός κρατούμενου», Μοχάμεντου Ουλντ Σλάχι, εκδ. Ψυχογιός.

Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό ημερολόγιο κρατούμενου που συνεχίζει να βρίσκεται

στις φυλακές του Γκουαντάναμο.

Κρατούμενος από το 2002, οι ΗΠΑ δεν του έχουν απαγγείλει καμία επίσημη κατηγορία. Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκισή του τον Μάρτιο του 2010, όμως η κυβέρνηση των Η.Π.Α εναντιώθηκε.

Τρία χρόνια μετά τη στέρηση της ελευθερίας του, ο Σλάχι ξεκίνησε να γράφει ημερολόγιο, αφηγούμενος τη ζωή του πριν από την εξαφάνισή του από τις αμερικανικές αρχές, «την ατέλειωτη παγκόσμια περιοδεία» φυλακίσεων και ανακρίσεων που βίωσε, και την καθημερινότητά του ως κρατούμενου του Γκουαντάναμο. Το ημερολόγιό του δεν αποτελεί απλώς γλαφυρή καταγραφή μιας εξωφρενικής περίπτωσης καταπάτησης κάθε ανθρώπινου δικαιώματος, αλλά και τα συγκλονιστικά απομνημονεύματα ενός ανθρώπου, γραμμένα με τρόμο, σκοτεινό χιούμορ αλλά και απαράμιλλη αξιοπρέπεια. Πρόκειται για έγγραφο μείζονος ιστορικής σημασίας αλλά και για ένα συναρπαστικό και άκρως αποκαλυπτικό ανάγνωσμα.

Δείτε περισσότερα Galleries

«Δρόμοι», Πέτρος Κουτσιαμπασάκος, Εκδόσεις Πατάκη.

Μια συλλογή διηγημάτων από την ξεχωριστή πένα της γενιάς του πρόωρα χαμένου Πέτρου Κουτσιαμπασάκου. «Γιατί μπορεί στο σύντομο πέρασμά του ο σαρανταεπτάχρονος φίλος να άφησε πίσω του μόλις δύο συλλογές διηγημάτων κι ένα μυθιστόρημα, (η Πόλη των Παιδιών) έργο φαινομενικά λιγοστό για τα τρέχοντα βουλιμικά μας καταναλωτικά αντανακλαστικά, τα συγκεκριμένα όμως βιβλία συγκροτούν ένα ενι-αίο λογοτεχνικό έργο – ένα λογοτεχνικό corpus» (από τον πρόλογο του Σπύρου Γιανναρά).

Δείτε περισσότερα Galleries

«Το μάτι του ψαριού», Λένα Κιτσοπούλου, Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Οι ήρωες αυτών των ιστοριών, με αφορμή τη ματαιότητα της ζωής, η οποία κάθε λίγο και λιγάκι μας παρενοχλεί όλους, θα τρελαθούν· από τη φυσική τρέλα που κατακλύζει κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.
Θα μοιάζουν κανονικοί, θα ζούνε δίπλα μας, θα κόβουνε βασιλόπιτες, θα πετάνε χαρταετούς, θα ερωτεύονται, θα τρώνε σουφλέ σοκολάτας, θα έχουν τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους, τις φυσιολογικές δουλειές τους, θα έχουνε μέχρι και αγάπη, συμπόνια, δοτικότητα, ελπίδα, όνειρα. Θα τα έχουνε όλα. Όμως όταν χρειαστεί να πονέσουν, όταν αναγκαστούν να γίνουν θύματα της απώλειας, της ματαίωσης, του θανάτου και της αναπόφευκτης μοίρας τους, τότε θα βρεθούν μέσα στις σκοτεινές τρύπες των πατρικών τους σπιτιών και θα αντισταθούν με τον τρόπο που μάθανε.
Το μάτι του ψαριού, το μάτι του συγγραφέα, το μάτι του γείτονα, απλώς θα παρακολουθεί και θα καταγράφει. Καμιά φορά θα δακρύζει, αλλά δεν θα μπορεί να βοηθήσει.

Δείτε περισσότερα Galleries

«Εγκλήματα δημοσιονομικής προσαρμογής». Τεύκτρος Μιχαηλίδης, εκδόσεις Πόλις.

Η υπαστυνόμος Όλγα Πετροπούλου λατρεύει τον Μπόρχες και τα μαθηματικά. Φυσικά, οι αυταπάτες για τη δουλειά που επέλεξε δεν άργησαν να διαλυθούν. Για τους άνδρες συναδέλφους της, «γυναίκα αστυνομικός» σήμαινε απλώς γραμματέας χωρίς ωράριο. Ωραία, επιθυμητή, απρόσιτη, και ταυτόχρονα εργατική και αποτελεσματική, δεν άργησε να γίνει το μαύρο πρόβατο των προϊσταμένων της, που δεν έχαναν ευκαιρία να της φορτώνουν άβολες βάρδιες και άχαρες, ανούσιες αποστολές. Ωστόσο, η τύχη και η ευφυΐα της θέλησαν να εξελιχθούν τα πράγματα αλλιώς.

Στην καρδιά της κρίσης, η Όλγα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια σειρά από δύσκολες υποθέσεις, όπου το κοινό έγκλημα, η πολιτική αυθαιρεσία και η λεγόμενη τρομοκρατία διαπλέκονται, με ασαφή, δυσδιάκριτα όρια. Στις επτά αυτοτελείς ιστορίες αυτού του τόμου, η νεαρή υπαστυνόμος δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη μόνο με δολοφόνους, εκβιαστές και τοκογλύφους, αλλά -κυρίως- μ” έναν βαθιά διαβρωμένο κρατικό μηχανισμό που, σε αγαστή συνεργασία με το παρακράτος, βάζει πλάτη στο οργανωμένο έγκλημα, όποτε αυτό του είναι χρήσιμο για να σκεπάσει τη δική του κόπρο.

Η Όλγα δεν είναι ένα νέο είδος μασκοφόρου εκδικητή που κυνηγά και τιμωρεί το κακό, απ” όπου κι αν προέρχεται. Συμβιβασμένη με το ρόλο της, θέλει απλώς να λύνει τα προβλήματα, για την ίδια τη χαρά της λύσης -για το ωραίο ταξίδι-, έστω και αν οι εξιχνιάσεις της σπάνια οδηγούν στη νέμεση. Συχνά, όμως, ακόμα και αυτή η θυμοσοφική στάση προκαλεί την οργισμένη αντίδραση του αδηφάγου πλέγματος εξουσίας.

Δείτε περισσότερα Galleries

«Η Νιλουφέρ στα χρόνια της κρίσης», Δημήτρης Φύσσας, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται από το Μάη του 2013 μέχρι τον Απρίλη του 2014. Αφηγητής είναι ο Στέλιος Μέσκουλας, μεσήλικος πρώην καθηγητής φροντιστηρίου και τώρα νυχτοφύλακας και οδηγός ημιφορτηγού – κουβαλητής κιβωτίων σε κάβα. Προσπαθεί να γράψει ένα μυθιστόρημα με επίκεντρο τη Μακρόνησο, μήπως και ξεπεράσει την προσωπική του έκπτωση.

Πηγαίνοντας στο νησί αυτό για επιτόπια έρευνα, ο Μέσκουλας γνωρίζει τη νεαρή Νιλουφέρ Αταλάρ, ευκατάστατη Τουρκάλα δημοσιογράφο στην Αθήνα, που επίσης προσπαθεί να γράψει για το ίδιο νησί, επειδή ο προπάππος της ήταν αιχμάλωτος εκεί το 1912-13.

Ο Μέσκουλας τη βοηθάει και η Νιλουφέρ γράφει πράγματι μια νουβέλα, μα το δικό του βιβλίο μένει ανολοκλήρωτο: λίγα γραμμένα κεφάλαια και πολλή πρώτη ύλη. Στο φόντο της συγγραφικής προσπάθειας του Μέσκουλα περνούν οι οικονομικές του δυσκολίες, αλλά και η επικαιρότητα της εποχής.

Αν τελικά ένα μέρος της σύγχρονης συγγραφικής παραγωγής θεωρηθεί στο μέλλον «λογοτεχνία της κρίσης», τότε το ανά χείρας μυθιστόρημα θα διεκδικήσει την ένταξή του σ’ αυτήν.

Δείτε περισσότερα Galleries

«Ο προσκυνητής», Terry Hayes, εκδόσεις Διόπτρα.

Μια ανώνυμη νεαρή γυναίκα δολοφονείται σε ένα κακόφημο ξενοδοχείο, με τα χαρακτηριστικά του προσώπου και τα αποτυπώματά της να έχουν αλλοιωθεί από οξύ. Ένας πατέρας αποκεφαλίζεται δημόσια κάτω από τον καυτό ήλιο της Σαουδικής Αραβίας.
Ένας διαβόητος Σύρος βιοτεχνολόγος βρίσκεται δίχως μάτια σε μια χωματερή της Δαμασκού. Ανθρώπινα αποκαΐδια πάνω σε μια βουνοπλαγιά στο Αφγανιστάν.
Μια συνωμοσία για το μεγαλύτερο έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας.
Ένα μονοπάτι ενώνει όλες τις κουκκίδες. Και μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να το διασχίσει.

Δείτε περισσότερα Galleries

«Αιρετικοί»,
Λεονάρδο Παδούρα, εκδόσεις Καστανιώτη.

Ένα ακόμα βιβλίο από τον 60χρονο Κουβανό συγγραφέα του αγαπημένου «Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά».

Το 1939, το πλοίο Σεντ Λούις, με πάνω από εννιακόσιους εβραίους που προσπαθούν να διαφύγουν από τη ναζιστική Γερμανία, ψάχνει ματαίως ένα λιμάνι της αμερικανικής ηπείρου να το δεχθεί. Τελικά, μετά την άρνηση όλων των χωρών στις οποίες απευθύνθηκε, το πλοίο επιστρέφει στην Ευρώπη, οδηγώντας τους περισσότερους από τους διωκόμενους στον θάνατο.

Στα μέσα του 17ου αιώνα, ένας νεαρός εβραίος που ζει στο Άμστερνταμ παίρνει την απόφαση να μαθητεύσει δίπλα στον Ρέμπραντ, αψηφώντας όλους τους κανόνες και τους νόμους της θρησκείας και της κοινότητάς του και ρισκάροντας τη ζωή του για το μεγάλο του πάθος: τη ζωγραφική.

Το 2007, στη σύγχρονη Αβάνα, ο πρώην αστυνομικός Μάριο Κόντε αρχίζει μια αναζήτηση που θα τον φέρει σε επαφή με τις αστικές φυλές των νέων της σημερινής Κούβας, έναν κόσμο εντελώς άγνωστο σε αυτόν, τον οποίο προσπαθεί να καταλάβει.

Τι συνδέει όλες αυτές τις ιστορίες, όλες αυτές τις εποχές, όλους αυτούς τους τόπους; Και τι σχέση έχουν όλα αυτά με έναν πίνακα (αυθεντικό Ρέμπραντ, μήπως;) που βγαίνει σε δημοπρασία στο σημερινό Λονδίνο;

Δείτε περισσότερα Galleries < > Δείτε περισσότερα Galleries

TAGS: βιβλία, νέες κυκλοφορίες

Keywords
ανοιξη, εκδόσεις μεταίχμιο, εκδόσεις καστανιώτη, oscar, ημερολόγιο, ηπα, σοκολατα, αθηνα, tags, βιβλια, σταση εργασιας, oscar 2011, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, η ζωη ειναι ωραια, ημερολόγιο, αφγανισταν, γερμανια, γυναικα, δουλεια, ζωγραφικη, ηπα, νησι, ονειρα, οξυ, σουφλε σοκολατας, σουφλε, συρος, τυχη, υλη, φυσικη, ψυχογιος, αγαπη, αβανα, αμστερνταμ, ανθρωπος, αξιοπρεπεια, αφορμη, βγαινει, βιβλιο, βρισκεται, γινει, γειτονα, γκουανταναμο, δειτε, δικη, εβραιος, εγγραφο, ευκαιρια, εκδόσεις καστανιώτη, εκδόσεις μεταίχμιο, ελπιδα, εποχες, επτα, ερευνα, ευρωπη, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ειδος, ηρωες, καβα, εκδοσεις, κυβερνηση, κρατικο, μαυρο, μαη, μαθηματικα, ματια, ματι, μιχαηλιδης, μυθιστορημα, ναζιστικη γερμανια, νεμεση, νουβελα, ξενοδοχειο, οδηγος, ολγα, ορια, παιδια, παθος, πλοιο, προβληματα, ρολο, συγκεκριμενα, σειρα, σπυρου, τρελα, τρυπες, φυσικα, φοντο, φορα, χιουμορ, χαρα, ωρες, αγνωστο, class, δημητρης, δουλειες, φυλακες, φυσσας, καρδια, πενα, single, ταξιδι, ωραιο, ξεκινησε, χωματερη
Τυχαία Θέματα