5+1 πολιτιστικές διέξοδοι που θα απολαύσετε

Μουσικές, κινηματογραφικές & θεατρικές βραδιές με φαντασία: από την Επίδαυρο, στον Κήπο του Μεγάρου και από τη μεγάλη οθόνη σε θερινά θέατρα σε όλη την Ελλάδα.

1 ΑΠΟ 6 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ > Live στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής

ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ… ΚΥΡΙΕ ΜΑΝΟ

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας παρουσιάζει μια βραδιά-αφιέρωμα στον φίλο του ποιητή, στιχουργό και πεζογράφο Μάνο Ελευθερίου, την Τετάρτη

22 Ιουλίου στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής.

Εκτός από τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, θα ερμηνεύσουν στίχους που αγαπήθηκαν ο Γιάννης Κότσιρας, η Αφροδίτη Μάνου και η Δήμητρα Παπίου.

Ο ίδιος ο Μάνος Ελευθερίου θα διαβάσει με τον δικό του τρόπο αποσπάσματα από το έργο του.

www.megaron.gr

Δείτε περισσότερα Galleries Σινεμά: ΤΕD 2

Ο Σεθ ΜακΦάρλεν συναντιέται ξανά με τον Μαρκ Γουόλμπεργκ στη συνέχεια της ανατρεπτικής κωμωδίας του 2012 που έσπασε τα ταμεία παγκοσμίως, ΤΕD.

Ο TED είναι ένα αξιολάτρευτο μεν, άτακτο, αθυρόστομο και υπερσεξουαλικό δε χνουδωτό αρκουδάκι που δεν αφήνει κατάχρηση στην οποία να μην επιδοθεί.

Ο Μαρκ Γουόλμπεργκ επιστρέφει στον ρόλο ενός αιώνιου έφηβου, ο οποίος, αυτή τη φορά, προσπαθεί να βοηθήσει τον λούτρινο «κεραυνοκολλητό» του, όχι μόνο να παντρευτεί την σέξι καλή του, αλλά και να γίνει πατέρας. Μόνο που αυτό απαιτεί την αναγνώριση από το κράτος του Ted ως ατόμου με δικαιώματα.

Δίπλα τους η Αμάντα Σέιφριντ. (UIP)

Δείτε περισσότερα Galleries Σινεμά: Πώς να κάνεις έρωτα σαν Εγγλέζος

Ο Ρίτσαρντ Χεγκ (Πιρς Μπρόσναν) είναι ένας επιτυχημένος και παθιασμένος καθηγητής της ρομαντικής ποίησης του 18ου αιώνα, στο φημισμένο Trinity College του Κέιμπριτζ.

Τα βράδια, ο Ρίτσαρντ ενδίδει στις προσωπικές του ρομαντικές φαντασιώσεις με μία σειρά από όμορφες προπτυχιακές φοιτήτριες, που εκείνο που τις κάνει ευτυχισμένες είναι να του απαγγέλουν Λόρδο Βύρωνα και μετά να βγάζουν τα ρούχα τους. Ο Ρίτσαρντ δεν έχει αναστολές.

Ο πατέρας του, Γκόρντον (Μάλκολμ ΜακΝτάουελ), συνταξιούχος καθηγητής αγγλικών και ερωτύλος παγκόσμιας κλάσης στα νιάτα του –που εξακολουθεί να πιστεύει στον ελεύθερο έρωτα– τον έχει «διδάξει». Όμως, σε αντίθεση μ’ αυτόν, ο Ρίτσαρντ ψάχνει για κάτι περισσότερο στις σχέσεις με το άλλο φύλο.

Έτσι, όταν η Κέιτ (Τζέσικα Άλμπα), η ηλιοκαμένη, αθλητική, 25χρονη Αμερικανίδα ερωμένη του, του ανακοινώνει ότι είναι έγκυος, εκείνος ενθουσιάζεται με την προοπτική να γίνει πατέρας. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν είναι ερωτευμένος με την Κέιτ, αλλά με την αδελφή της, την Ολίβια (Σάλμα Χάγιεκ). (Tanweer)

Δείτε περισσότερα Galleries Θέατρο: Αντιγόνη του Σοφοκλή σε περιοδεία

Στην Αντιγόνη, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας η ανάγκη του ελεύθερου ανθρώπου να ζει σύμφωνα με το προσωπικό σύστημα αξιών του, συγκρούεται με την ισχύ μιας αυθαίρετης και αλαζονικής εξουσίας.

Διαδραματίζεται στη Θήβα, όπου βασίλευε η οικογένεια των Λαβδακιδών και βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης – συνέπεια εμφύλιας διαμάχης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούστηκαν για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής έμεινε να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσήκωσε στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου για όποιον παραβεί τη διαταγή του.

Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης και αψηφώντας τον κίνδυνο, επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της.

Σκηνοθετεί ο Θέμης Μουμουλίδης.

Πρωταγωνιστούν: Nικήτας Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά, Σταύρος Ζαλμάς, Νίκος Αρβανίτης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Χρήστος Πλαΐνης, Κώστας Βελέτζας, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Γιώργος Νούσης.

Προσεχείς σταθμοί: 16/7 Βύρωνας, 17/7 Ραφήνα, 22/7 Βριλήσσια, 23/7 Πειραιάς.

Δείτε περισσότερα Galleries Ο Αίας στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Tο Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου τον Αίαντα του Σοφοκλή σε μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Ο Αίας θεωρείται η παλαιότερη από τις σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή, ενδεικτική ωστόσο της θεατρικής ιδιοφυΐας του.

Μετά το θάνατο του Αχιλλέα, ο καλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων είναι ο Αίας. Ωστόσο, κατά την κρίση των όπλων, οι Έλληνες αρχηγοί αποφασίζουν τα όπλα του νεκρού ήρωα να δοθούν στον Οδυσσέα. Ο Αίας θίγεται βαθιά από τη μεγάλη αδικία. Θυμωμένος, επιχειρεί να επιτεθεί τους Αχαιούς, όμως η Αθηνά θολώνει το μυαλό του και η φονική του μανία ξεσπάει στα κοπάδια τους. Όταν συνέρχεται και συνειδητοποιεί τι έκανε, η αξιοπρέπειά του έχει πληγεί τόσο ώστε ο ήρωας επιλέγει να αυτοκτονήσει.

Τους κεντρικούς ήρωες ερμηνεύουν οι: Νίκος Κουρής, Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Τσορτέκης, Ελένη Ουζουνίδου, Παντελής Δεντάκης, Γιάννης Κλίνης, Δημήτρης Παπανικολάου.

www.nkt.gr

Δείτε περισσότερα Galleries Σινεμά: Mr Holmes

Ο Κύριος Χολμς είναι μια διαφορετική ματιά στον κόσμο του διάσημου ντετέκτιβ. Το 1947, ένας ηλικιωμένος πλέον Σέρλοκ Χολμς, επιστρέφει από ένα ταξίδι στην Ιαπωνία στο απομακρυσμένο παραθαλάσσιο σπίτι του, και περνάει το τέλος των ημερών του φροντίζοντας τις μέλισσες του. Μόνη του συντροφιά, η οικονόμος και ο νεαρός γιος της. Παλεύοντας με τις δυνάμεις του μυαλού του που τον εγκαταλείπουν, ο Χολμς βασίζεται στο νεαρό αγόρι για να επαναφέρει τις αναμνήσεις της τελευταίας του υπόθεσης που τον έκαναν να παραιτηθεί. Αναζητεί απαντήσεις στα μυστήρια της ζωής και της αγάπης- πριν να είναι αργά. Ο Μπιλ Κόντον σκηνοθετεί τους Ίαν ΜακΚέλεν, Μάιλο Πάρκερ και Λόρα Λίνεϊ. (Seven & Spentzos Films)

Δείτε περισσότερα Galleries < > Δείτε περισσότερα Galleries TAGS: agenda, ατζέντα, ατζέντα της εβδομάδας, Επίδαυρος, θέατρο, σινεμά, τραγωδία

Keywords
Τυχαία Θέματα