5+1 κέντρα δημιουργικής απασχόλησης στην πόλη

Το παιχνίδι είναι η πιο αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών και έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξη τους.

Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν τον κόσμο των μεγάλων. Το παιδί δεν μπορεί να ταυτιστεί με τους μεγαλύτερους ή να πάρει μέρος στις δραστηριότητές τους. Έτσι βρίσκει διέξοδο να αναπαριστάνει και να μιμείται στα παιχνίδια του τους ενήλικες, τον τρόπο που συμπεριφέρονται, τις ασχολίες τους και τις σχέσεις τους.

Στη σημερινή εποχή δυστυχώς λείπουν οι ευκαιρίες για ελεύθερο και αδόμητο παιχνίδι. Τα παιδιά κλείνονται σε διαμερίσματα και απομονώνονται μπροστά σε μία οθόνη

τηλεόρασης ή υπολογιστή. Ακολουθούν ένα πρόγραμμα που οι μεγάλοι τους επέβαλλαν γεμάτο δραστηριότητες που στην πραγματικότητα δεν τους προσφέρουν κάτι. Η σύγχρονη κοινωνία ζητά ανθρώπους μορφωμένους με πτυχία, μεταπτυχιακά, χιλιάδες skills και φυσικά πολλά ενδιαφέροντα. Το ερώτημα είναι «υπάρχει» χώρος για ανθρώπους ευτυχισμένους, που είναι καλά με τον εαυτό τους και πάνω απ΄όλα μπορούν να στηριχτούν στις δυνατότητές τους;

Τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης έρχονται να «στηρίξουν» παιδιά και γονείς. Μέσα από δραστηριότητες τα παιδιά μαθαίνουν το σώμα τους, έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματά τους, μαθαίνουν να συντονίζονται, να συνεργάζονται, αναπτύσσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Ακόμα, τα προγράμματα έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Τα παιδιά μαθαίνουν διάφορα πράγματα μέσα απ΄το παιχνίδι. Αφού λοιπόν αναπτύξουν δεξιότητες και νιώσουν ασφάλεια με τον εαυτό τους τότε μπορούν να αναζητήσουν τη γνώση. Μπορούν να αποκτήσουν όσα πτυχία θέλουν. Νιώθοντας καλά μέσα τους και την ευτυχία να εξελιχθούν σ΄αυτό που έχουν ονειρευτεί.

Αναζητήσαμε λοιπόν μερικά απ΄τα καλύτερα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης της πόλης όπου γνωρίζουμε πως γίνεται σωστή και καλή δουλειά προς όφελος του παιδιού και του γονέα. Κέντρα που δεν είναι παιδότοποι ή μέρη για να αφήσουν οι γονείς το παιδί τους απλά για δύο-τρεις ώρες, αλλά θέλουν την ενεργή συμμετοχή του γονέα σ΄αυτό. Σέβονται και ενισχύσουν την σχέση παιδιού-γονέα. Δείχνοντας τους πως να παιρνούν ποιοτικό χρόνο μαζί.

Μy playce: Όπως μαρτυρά και το όνομά του ο στόχος του είναι «Play, create, educate» (Παίζω, δημιουργώ,μαθαίνω).

Το My Playce, ένα κέντρο παιχνιδιού, δημιουργικής απασχόλησης και εκπαίδευσης για παιδιά, ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2008 από τη Μάγια Αλιβιζάτου, Ph.D. Παιδοψυχολόγο και την Αλεξία Βερνίκου, Μ.Α. Ψυχολόγο- Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια. Τα ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα του My Playce έχουν ως στόχο την ανάδειξη των οπτικοκινητικών, κοινωνικών και καλλιτεχνικών δεξιοτήτων των παιδιών, καθώς και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, την καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους.

Παράλληλα το My Playce στο πλαίσιο των προγραμμάτων του, προσφέρει στους γονείς τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της δημιουργικότητας των παιδιών τους. Ακόμα, προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής γονέων από εξειδικευμένους επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία σε θέματα που αφορούν στα παιδιά και τους γονείς τους.

More Info:
Ψυχικό: Αδριανείου 44, Τηλ: 210 67.27.630, e-mail: [email protected]
Ν.Ερυθραία: Εκάλης 31, Τηλ: 210 80.76.110, e-mail: [email protected]
Γλυφάδα: Ελ. Βενιζέλου, Τηλ: 210 96.01.365, e-mail: [email protected]
Κολωνάκι: Δεινοκράτους 21, Τηλ: 211 21.59.454, e-mail: [email protected]

Παιχνιδαγωγείο: Η φιλοσοφία του «Το παιχνίδι είναι το μέσο, για να μάθει ότι είναι μέρος συνόλου. Το παιχνίδι είναι χάρτης. Είναι περιέργεια. Ανακάλυψη. Το παιχνίδι είναι ψηλά, αλλά και κάτω. Το παιχνίδι είναι όσα φτάνω κι όσα θέλω κάποτε να φτάσω».

Το Παιχνιδαγωγείο αποτελεί μία νέα πρόταση στο χώρο των παιδαγωγικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με εργαστήρια δημιουργικού παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλους παντού. Βασιζόμενοι σε μία παιδαγωγική προσέγγιση που στηρίζεται στο παιχνίδι, μέσα από τo οποίo παιδιά και ενήλικες ανακαλύπτουν τις δυνατότητές τους και τις εξελίσσουν επικοινωνώντας με διαφορετικούς τρόπους, δίνουμε μια νέα διάσταση στον συνδυασμό εκπαιδευτικής δραστηριότητας και διασκέδασης. Η αναγκαιότητα του να παίζεις, για μικρούς και για μεγάλους, είναι για μας μια δεδομένη φυσική ανάγκη.
Έτσι, παίζουμε: στο Playgroup, στα Ανεμοσβουράκια, στα Εργαστήρια για παιδιά, στις Παιχνιδογιορτές, στα Εργαστήρια για ενήλικες, στη φύση και στην πόλη, σε εταιρικές και μεγάλες ανοικτές εκδηλώσεις.

More Info:
[email protected]
Παιδικός Σταθμός: 2106711809
[email protected]

Καλλιτεχνούπολη: Τα παιδιά διασκεδάζουν, εκφράζονται, μαθαίνουν, συνδυάζουν, ανακαλύπτουν, δημιουργούν, κοινωνικοποιούνται κάνοντας αυτό που ξέρουν καλύτερα: Παίζοντας.

Η «Καλλιτεχνούπολη», δημιουργήθηκε το 2004 μ’ ένα μοναδικό πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης, τέχνης και πολιτισμού. Αξιοποίησε τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών και συνδύασε τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την ανάγκη τους για παιχνίδι. Το Κέντρο είναι μοναδικό στο είδος του, επίσημα κατοχυρωμένο στην Ελλάδα, βραβευμένο από Α/θμια Εκπαίδευση Πειραιά στο 4o Φεστιβάλ Μαθητικών Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Νομαρχία Πειραιά. Συνδυάζει 9 καλλιτεχνικά-εκφραστικά εργαστήρια και παρέχει πρόγραμμα της 1ης Σχολής Μαγειρικής για Παιδιά στην Ελλάδα το «Kids Cooking Club». Κρατάει πάντα υψηλά επίπεδα ποιότητας και ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό σύστημα, έμμεση εμψύχωση των παιδιών. Κάθε εργαστήριο παρέχεται χωριστά και συνδυαστικά, μ’ έναν ευέλικτο τρόπο. Επίσης, στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν την αξία της πολιτισμικής κληρονομιάς και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.

More Info:
Δημητρίου Ράλλη 104 & Αντ. Θεοχάρη,Καλλίπολη Πειραιά
[email protected]
kallitexnoupoli.gr
210-4514888

Σχολείο Παιχνιδιού: Ένας τόπος που «μαθαίνουμε να παίζουμε και παίζουμε για να μάθουμε…»

Το «Σχολείο Παιχνιδιού» είναι ένας χώρος όπου οι έννοιες Σχολείο – Παιχνίδι συναντιούνται δημιουργικά και συνενώνουν την αξία και το ρόλο που διαδραματίζουν στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου.
Το κάθε πρόγραμμα που υλοποιείται εδώ, στήνεται με κύριο άξονα το Θεατρικό Παιχνίδι, που λειτουργεί ως εμψυχωτική διαδικασία, βοηθητική στην ανάδυση της εκφραστικότητας, αλλά και της ψυχοσυναισθηματικής εξέλιξης των παιδιών.

Τα παιδιά που μετέχουν στα εργαστήρια του «Σχολείου Παιχνιδιού», δεν εντυπωσιάζονται με όσα βλέπουν αλλά με όσα πράττουν! Βασισμένη σε αυτήν ακριβώς την παιδαγωγική αρχή -της αυτενέργειας-, εξελίσσεται η δράση, με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, καθώς το καλλιτεχνικό ή εκπαιδευτικό της περιεχόμενο, προσαρμόζεται στη δυναμική και την ηλικία της κάθε ομάδας. Αυτή η δημιουργική, βιωματική διαδικασία που εμπεριέχει τη ζωντάνια και τη χαρά της συμμετοχής στα πράγματα, αποτελεί το πιο ενδιαφέρον, και βαθύτατα παιδαγωγικό, στοιχείο της μεθόδου του Θεατρικού Παιχνιδιού. Έτσι, ολοκληρώνοντας τα παιδιά την εκάστοτε δράση, έχουν δεχτεί ουσιαστική ευχαρίστηση που προκύπτει από την συμμετοχή και την συνδημιουργία σ” αυτήν. Ιδρυτές του «Σχολείο Παιχνιδιού» είναι οι: Μαντώ Κουρετζή-Στέλιος Βγαγκές Παναγιώτης Κυρίτσης.

More Info:
Λεπενιώτου 8, Ψυρρή, 105 54 Αθήνα,
Tηλ: 210.3235462
Email: [email protected]
sxoleiopaixnidiou.gr

Ανοιχτό Σχολείο: Ο «Χώρο Προσωπικής Ανάπτυξης: Ανοιχτό Σχολείο»είναι ένας χώρος προσωπικής εξέλιξης και αναζήτησης του ανθρώπου, που απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, και όχι ένα σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, σε μια εποχή που οι αξίες του παρελθόντος συγκρούονται με τις αξίες του σήμερα με αποτέλεσμα να βρίσκονται οι άνθρωποι σε μια διαρκή αναζήτηση των αρχών που θέλουν να υπηρετήσουν, της ζωής που θέλουν να ζήσουν και του τρόπου που θέλουν να μεγαλώσουν, να ευαισθητοποιήσουν και να διδάξουν τη νέα γενιά, στόχοι του Ανοιχτού Σχολείου είναι:

Να συμβάλει στην αναζήτηση του ατόμου για προσωπική ανάπτυξηΝα στηρίξει τους γονείς στην προσπάθειά τους για καλύτερη κατανόηση του ρόλου τουςΜέσα από τη δουλειά των ειδικών του Ανοιχτού Σχολείου με παιδιά και εφήβους, συμβάλουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων απαραίτητων για την επιβίωση, σ΄ έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει (π.χ συναισθηματική νοημοσύνη, συνεργατικότητα κτλ )Να δημιουργήσουν ένα δίκτυο ανταλλαγής απόψεων, στήριξης και επικοινωνίας των ανθρώπων που δουλεύουν με παιδιάΝα προωθήσουν τη βιωματική και συνεργατική μάθηση ως ένα πολύτιμο εργαλείο στην εκπαίδευση αλλά και ένα μέσο προσωπικής αναζήτησης τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών.Να βρουν, να μελετήσουν και να προωθήσουν νέες ιδέες και τρόπους διδασκαλίας.

More Info:
Ευαγγ.Τσιμίνη 9, 19002 Παιανία,
Τηλ: 210-6640433

Σύγχρονο Κέντρο Υποστήριξης:

Το Σύγχρονο Κέντρο Υποστήριξης μέσα από προγράμματα και δράσεις βοηθά τα παιδιά να εκφράσουν τον θυμό, την αγωνία, τους φόβους τους, να ξεπεράσουν την ντροπή και την επιθετικότητά τους, να αντιμετωπίσουν την υπερκινητικότητα τους μέσα από σύγχρονες μεθόδους (παιχνιδοθεραπεία, ψυχόδραμα, μουσικοθεραπεία).

Λεωφ. Στρ. Παπάγου 97, Αγ. Δημήτριος, 17343
Τηλ.: 6942710527 ή 2108941789
Skype:anastasia.kotsopoulou

Keywords
Τυχαία Θέματα