Μεσόγειος: Στην Ανδαλουσία με τον Κωστή Μαραβέγια

Ο Κωστής Μαραβέγιας, με το ακορντεόν και την κιθάρα του κάνει ένα μουσικό ταξίδι σε οχτώ χώρες που τις ενώνει η Μεσόγειος και συναντά παραδοσιακούς και σύγχρονους μουσικούς.

Η σειρά μας ταξιδεύει στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στη νότιο Ισπανία, στη νότιο Γαλλία, στην Τουρκία, αλλά και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Το ταξίδι θα συνεχιστεί στην Κορσική, τη Σικελία, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική...

Την Κυριακή 25/12 στις 20:00, το μουσικό ταξίδι του Κωστή Μαραβέγια στη Μεσόγειο συνεχίζεται στο Νότο της Ισπανίας, την Ανδαλουσία, τη γη που γέννησε το φλαμένκο. Στα χωριά της Ανδαλουσίας η μουσική είναι η βαθιά σχέση με το παρελθόν. Το φλαμένκο είναι η ιστορία και η πίστη τους, η οποία κορυφώνεται την ημέρα του Αγίου Σεφερίνου, ενός σύγχρονου αγίου των τσιγγάνων, με μία μαζική «λειτουργία φλαμένκο» (missa flamenca). Μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές του ντοκιμαντέρ αποτελεί και αυτή η σπάνια καταγραφή στην εκκλησία της Ecija.

Στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, τη Σεβίλλη, το φλαμένκο μεγάλωσε και από λαϊκή μουσική έγινε τέχνη. Στην πόλη αυτή, που τη διασχίζει ο ποταμός Γουαδαλκιβίρ, το φλαμένκο έγινε σχολή, έγινε συστηματική παιδεία, έγινε μουσείο, έγινε θέαμα. Και δημιούργησε τους δικούς του ήρωες. Εκεί, συναντούμε την κορυφαία χορεύτρια φλαμένκο Cristina Hoyos, και ερμηνευτές όπως η Esperanza Fernandez. Ενώ στις παρυφές της πόλης, ανάμεσα στα συνεργεία και τις αποθήκες, σήμερα ανακαλύπτεις τον νέο ήχο της Σεβίλλης, που τον εκφράζουν συγκροτήματα όπως οι La Selva Sur και οι La Canalla.

Ταξιδεύουμε και στο Γιβραλτάρ, εκεί που κάποτε ήταν «η άκρη του κόσμου». Πάνω από τα στενά του Γιβραλτάρ δεσπόζει το Castllio de Castillar, ένα παράξενο, πολυγωνικό κάστρο χτισμένο από τους Άραβες. Εκεί, ένας από τους κορυφαίους, σήμερα, δεξιοτέχνες της φλαμένκο κιθάρας ο Daniel Casares μας προσφέρει απλόχερα δείγματα της σπουδαίας μουσικής φλέβας που κυλάει σε ολόκληρο τον Νότο της Ισπανίας, στην Ανδαλουσία, στη δυτική άκρη της Μεσογείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα