Με θανατική ποινή κινδυνεύει σε λίγες μέρες ο πληροφοριοδότης των Wikileaks

Στις 16 Δεκεμβρίου ορίστηκε η δικάσιμος για Αμερικανό στρατιωτικό ο οποίος κατηγορείται ότι αποκάλυψε κυβερνητικά μυστικά και δημοσιοποίησε απόρρητα αρχεία στην ιστοσελίδα Wikileaks.

Ο Bradley Manning είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού στρατού, συνελήφθη στο Ιράκ το Μάιο του 2010 και έκτοτε είναι σε υπηρεσιακή διαθεσιμότητα. Ο Αμερικανός αντιμετωπίζει επιπλέον την κατηγορία παροχής συνδρομής σε εχθρό, η οποία επισύρει

έως και θανατική ποινή. Ο στρατιωτικός μεταφέρθηκε τον Ιούλιο του 2010 στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Quantico, κρατιόταν στην απομόνωση και του αφαιρούσαν τα ρούχα κάθε βράδυ, με το πρόσχημα αποκλεισμού ενδεχόμενης αυτοκτονίας. Οι συνθήκες κράτησης του μάλιστα προκάλεσαν ακόμη και παραίτηση του εκπρόσωπου του Υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας PJ Crowley. Μάλιστα από τον Απρίλιο του 2011 και μέχρι να γίνει η δίκη ο κατηγορούμενος έχει μεταφερθεί σε άλλη φυλακή στο Fort Leavenworth με σαφώς καλύτερες συνθήκες.

Ο δικηγόρος του διευκρίνισε ότι στις 16 Δεκέμβρη θα γίνει απλώς μία προκαταρκτική ακρόαση όπου θα εξεταστούν ο κατηγορούμενος και οι βασικοί μάρτυρες. Η διαδικασία θα κρατήσει το μέγιστο πέντε ημέρες και στη συνέχεια θα αποφασιστεί αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία προκειμένου να εισαχθεί η υπόθεση στο ακροατήριο.


Keywords
Τυχαία Θέματα