Κοινωνικά δίκτυα VS Ανορεξία: Μια νέα μάχη ξεκινά

Η νευρική ανορεξία αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο σοβαρά και επικίνδυνα κοινωνικά προβλήματα της εποχής.

Χιλιάδες κορίτσια σε όλo τον κόσμο προσπαθούν καθημερινά να μπουν σε όλο και μικρότερα νούμερα ρούχων και ονειρεύονται ένα αρρωστημένα αδύνατο σώμα που στο δικό τους μυαλό φαντάζει ιδανικό.

Οργανώσεις και εθελοντές δίνουν αγώνα καθημερινά να διαδοθεί το μήνυμα του υγιούς και όχι ανορεξικού σώματος. Σε αυτή τη "μάχη" ετοιμάζονται να μπουν και τα κοινωνικά δίκτυα με το Pinterest

που μετρά μερικούς μήνες ζωή να κάνει την αρχή. Στο Pinterest, το οποίο όπως δείχνουν τα στατιστικά είναι το νέο Facebook, οι χρήστες "καρφιτσώνουν" φωτογραφίες σε διαφορες κατηγορίες όπως για παράδειγμα μουσική, τουρισμός, διακόσμηση, φαγητό, μόδα και σπορ.

Οι υπεύθυνοι λοιπόν του κοινωνικού δικτύου απαγόρευσαν από εδώ και πέρα να αναρτώνται φωτογραφίες με υπερβολικά αδύνατα μοντέλα. Οι φωτογραφίες κοριτσιών με σώμα - μολύβι στο οποίο φαίνονται καθαρά ακόμα και τα πλευρά δεν θα μπορούν να δημοσιευθούν. Βέβαια αυτό αποτελεί ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα κυρίως για τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα που θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση καθώς πρόκειται για εκατομμύρια χρήστες που δύσκολα μπορούν να ελεγχθούν.

Ωστόσο στο Pinterest είναι αρκετά πιο εύκολο καθώς υπάρχουν κατηγορίες και επιπλέον μπαίνουν tags στην κάθε φωτογραφία όπως "φιλία, αγάπη, σώμα, γλυκό κλπ". Ήδη πολλές φωτογραφίες με υπερβολικά σώματα ανεβαίνουν με το tag "thinspo". Το κοινωνικό δίκτυο τις εντοπίζει και τις αφαιρεί ενώ παράλληλα εντοπίζει και τους χρήστες που προωθούν αυτό το μήνυμα.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που αποδεικνύει ότι τα κοινωνικά δίκτυα έχουν τη δυνατότητα να διαδόσουν πολύ ισχυρά και σημαντικά μηνύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα