Αφιέρωμα του αρχείου της ΕΡΤ στον Ελευθέριο Βενιζέλο

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου (18 Μαρτίου 1936) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ», με τίτλο «ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», σε σκηνοθεσία Λάκη

Παπαστάθη.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει πλάνα αρχείου με τον Ελευθέριο Βενιζέλο σε επίσημες εκδηλώσεις, όπως τον αγιασμό των υδάτων στον Πειραιά, την κηδεία του Εμμανουήλ Μπενάκη, την υποδοχή των εκπροσώπων της ΑΧΕΠΑ στην κατοικία του κ.α. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποσπάσματα από τις επισκέψεις του Βενιζέλου στην Άγκυρα τον Οκτώβριο του 1930 και την αντίστοιχη υποδοχή του Τούρκου πρωθυπουργού Ισμέτ Ινονού στην Αθήνα.

Το επεισόδιο παρουσιάζει επίσης κινηματογραφικές λήψεις με συγκεντρωμένο κόσμο έξω από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», μετά τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του το 1933. Ακολουθούν πλάνα από προεκλογικές συγκεντρώσεις, από την περίοδο της ζωής του στο Παρίσι και σπάνιο ανέκδοτο υλικό, με πολίτες που περιμένουν να προσκυνήσουν τη σoρό του έξω από το ναό του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι. Επίσης, παρουσιάζονται στιγμιότυπα με τιμητικά αγήματα του γαλλικού στρατού, καθώς και λήψεις με τον γιο του Σοφοκλή μαζί με τη σύζυγο του Βενιζέλου, Έλενα και τον στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα, ενώ δέχονται συλλυπητήρια από ανώτατους Γάλλους αξιωματικούς.

Ακόμα, παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από τη μεταφορά της σορού του Ελευθερίου Βενιζέλου από το Παρίσι στα Χανιά, την υποδοχή από πλήθος μαυροντυμένων Κρητικών, τη νεκρική πομπή από τη Μητρόπολη των Χανίων και το λαϊκό προσκύνημα της σορού του Έλληνα πολιτικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα