Facebook: Μπορεί να καταστρέψει την αμερικανική οικονομία;

Η είσοδος του Facebook στο χρηματιστήριο έχει προκαλέσει τριγμούς στην αμερικανική οικονομία, σε σημείο που η απειλή να είναι πολύ πιο σοβαρή από όσο φανταζόμαστε, γράφει ο Paul B. Farrell στο Marketwatch.

Οι αγωγές από επενδυτές κατά του Facebook αλλά και οι προειδοποιήσεις ότι η μετοχή του είναι μια φούσκα που θα σκάσει αν η εταιρία δεν καταφέρει να αυξάνει κατά 41% τα

ετήσια κέρδη του για τα επόμενα 5 χρόνια ούτως ώστε να διατηρήσει την αξία της, είναι ενδεικτικά του κλίματος...

Ο αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι οι δισεκατομμύρια “φίλοι” του Facebook βρίσκονται σε κατάσταση άρνησης και ότι το κοινωνικό δίκτυο μπορεί να βάλει σε περιπέτειες την οικονομία της χώρας.

“Η ψυχολογία της άρνησης”, αναφέρει, είναι σα τον έρωτα. Δεν ακούς, δεν βλέπεις τα σημάδια που προειδοποιούν. Είσαι πεπεισμένος ότι το Facebook είναι η αδελφή ψυχή σου, θα καταστραφείς αν δεν αγοράσεις μετοχές, θα σε απορρίψει η μοναδική αληθινή σου αγάπη. Ό,τι και να σου πουν δε θα αλλάξεις γνώμη'', γράφει ο Farrell.

Γιατί όμως βρίσκονται σε άρνηση 95 εκατομμύρια επενδυτές; Ο Φάρελ παραθέτει 5 βασικούς λόγους:

1. Οι επενδυτές μισούν την παραδοχή ότι είναι παράλογοι και παραπληροφορημένοι, γι αυτό και “γαντζώνονται” στην φανταστική ιδέα ότι είναι λογικοί.

2. Η αισιοδοξία είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης ενός επενδυτή, αλλά οι Αμερικανοί παραμένουν αισιόδοξοι παρά τις όποιες αντιξοότητες.

3. Η Wall Street λατρεύει τους επενδυτές που είναι παράλογοι, παραπληροφορημένοι και αισιόδοξοι. Για τον απλούστατο λόγο ότι είναι εύκολο να τους χειραγωγήσεις.

4. Οι Αμερικανοί επενδυτές είναι φύσει ευκολόπιστοι και τείνουν να πιστεύουν ότι η Wall Street λέει την αλήθεια, ακόμα κι αν αυτό δεν ισχύει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Η γοητεία του Facebook είναι τόσο ισχυρή, που στο μυαλό όλων είναι “πραγματικά πολύ μεγάλο για να αποτύχει”, καταλήγει ο αρθρογράφος. Kαι για το λόγο αυτό θα συνεχίσει την πορεία του με ξέφρενους ρυθμούς. Παρά τις προειδοποιήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα