Τα αυτοκίνητα Volvo θα μπορούν πλέον να εντοπίζουν και τα ζώα!

Η Volvo θεωρείται και είναι πρωτοπόρος στον τομέα της τεχνολογίας. Συνεχώς εξελίσσει προηγμένα συστήματα, προσφέροντας στους επιβάτες τα μέγιστα επίπεδα άνεσης και ασφάλειας. Στόχος της, δεν είναι άλλος από την επιδίωξη δεν είναι άλλος από την επιδίωξη ώστε το 2020 να μην υπάρχει κανένας νεκρός ή σοβαρά τραυματισμένος από ατύχημα στο οποίο εμπλέκεται ένα αυτοκίνητο της μάρκας.

Αυτή την εποχή, οι άνθρωποι της σουηδικής φίρμας, έχουν εστιάσει την προσοχή τους σε τρεις βασικούς τομείς. Την ασφαλή διατήρηση της επιλεγμένης
λωρίδας κυκλοφορίας, την αποφυγή των ατυχημάτων σε διασταυρώσεις και την αποφυγή της σύγκρουσης με ζώα.

Αυτόνομο Σύστημα Υποβοήθησης σε συνθήκες κυκλοφοριακού φόρτου

Το «Αυτόνομο Σύστημα Υποβοήθησης» βοηθά τον οδηγό να παραμείνει στην επιλεγμένη λωρίδα κυκλοφορίας και να ακολουθήσει τη ροή της κυκλοφορίας όταν δημιουργούνται μποτιλιαρίσματα. Ήδη, μία πρώτη εφαρμογή αυτού του συστήματος είναι το σύστημα «Lane Keeping Aid» που εφαρμόζεται στο νέο V40. Το σύστημα βοηθά τον οδηγό να παραμείνει στη λωρίδα που επιθυμεί.
Στο πλαίσιο αυτής της λειτουργίας, εφαρμόζεται μια επιπλέον λειτουργία, αυτή της ροπής στο τιμόνι προς την πλευρά που πρέπει ανά περίπτωση για να διατηρηθεί η πορεία ανάμεσα στις διαχωριστικές λωρίδες κυκλοφορίας. Η παράμετρος αυτή του συστήματος, είναι ενεργή σε ταχύτητες που κυμαίνονται από τα 65 χλμ./ώρα και μέχρι τα 200 χλμ/ώρα.

Συστήματα Υποστήριξης σε Διασταυρώσεις

Διασταυρώσεις κάθε τύπου αποτελούν σήμερα τα πλέον περίπλοκα κομμάτια στις μοντέρνες κυκλοφορικές συνθήκες. Από τη στιγμή που πάρα πολλοί οδηγοί διασταυρώνουν τις πορείες τους ταυτόχρονα και από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, δεν αρκεί παρά ένα μικρό λάθος για να προκληθεί σοβαρό ατύχημα.
Το σύστημα υποστήριξης σε διασταυρώσεις χρησιμοποιεί αισθητήρες που αξιολογούν τις συνθήκες σε όλο το κυκλοφοριακό σενάριο. Στην περίπτωση που καταγραφεί επικίνδυνη κατάσταση, η απόφαση επέμβασης λαμβάνεται ακαριαία. Δηλαδή το όχημα στρίβει φρενάρει απότομα για να αποφύγει τη σύγκρουση. Το σύστημα υποστήριξης διασταυρώσεων, δεν βοηθά μόνο τον οδηγό στη διόρθωση των δικών του λανθασμένων χειρισμών, αλλά τον προφυλάσσει και από λάθη των άλλων χρηστών του δρόμου.

Σύστημα Εντοπισμού Ζώων

Φυσικά η συλλογή παρόμοιων δεδομένων δεν περιορίζεται μόνο σε αστικό περιβάλλον. Οι επαρχιακοί δρόμοι επιφυλάσσουν αρκετούς κινδύνους σε ότι αφορά τις συγκρούσεις με άγρια - και όχι μόνο – ζώα, αποτελώντας ένα σοβαρό διεθνές πρόβλημα στην κυκλοφορία. Η Volvo βρίσκεται στη φάση εξέλιξης του συστήματος εντοπισμού ζώων, ενός συστήματος που εντοπίζει διερχόμενο ζώο ημέρα ή νύχτα σε απόσταση 30 μέτρων περίπου και φρενάρει αυτόματα το αυτοκίνητο.
Το σύστημα λοιπόν έχει προγραμματιστεί ώστε να αναγνωρίζει το σωματότυπο κάθε ζώου καθώς και τη συμπεριφορά κατά την κίνησή του, χάρη σε μία τεράστια βάση δεδομένων που προέρχεται από στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί. Η προσοχή της εταιρείας, εστιάζεται περι
Keywords
Τυχαία Θέματα