Ο σπουδαίος Άγγλος ιστορικός Mark Mazower βραβεύεται και μιλάει για την οικονομική κρίση στο Μέγαρο

Απονομή του Βραβείου Διδώ Σωτηρίου στον σημαντικό βρετανό ιστορικό Mark Mazower, που έχει ασχοληθεί σε πολλά έργα του με την ελληνική ιστορία. Θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του ιστορικού με τον τίτλο « Το όραμα του Σπινέλλι: η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Κρίση». Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 23 Οκτωβρίου, 19:00 στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30Ο Μαρκ Μαζάουερ έχει εγκαταστήσει την Ελλάδα
στην καρδιά της ιστορικής του έρευνας, υποστηρίζει ότι τα τελευταία 200 χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών εξελίξεων και πιστεύει ότι για να κατανοήσουμε το μέλλον της Ευρώπης μέσα από την κρίση που περνάει, πρέπει να κοιτάμε σταθερά και προσεκτικά σε ό,τι συμβαίνει στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο του Megaron Plus η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει, την Τρίτη 23 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα, στον Μαρκ Μαζάουερ, αυτήν την πολύ ενεργό συνείδηση του καιρού μας, το βραβείο Διδώ Σωτηρίου, με το οποίο από το 2001 τιμά κάθε χρόνο διακεκριμένους ανθρώπους του πνεύματος, που με το έργο τους δίνουν ώθηση στην ελληνική σκέψη, την ιστορία και τον πολιτισμό και προωθούν οικουμενικές αξίες στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ο Μάριο Βίτι, ο Κλάουντιο Μάγκρις, η Κική Δημουλά, η Σόνια Ιλίνσκαγια, ο Έντμουντ Κίλι, ο Εμμανουήλ Κριαράς και η Τζίνα Πολίτη είναι ανάμεσα σε όσους τιμήθηκαν με το βραβείο αυτό.

Μετά την απονομή του βραβείου ο Μαρκ Μαζάουερ θα μιλήσει για την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή κρίση αναφερόμενος σε μια ιστορική φυσιογνωμία της Ευρώπης, έναν μεγάλο πολιτικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Αλτιέρο Σπινέλι (Altiero Spinelli 1907-1986).

Πολυβραβευμένος και ιστορικός παγκόσμιας αναγνώρισης, συγγραφέας βιβλίων με μεγάλη απήχηση, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο Μαρκ Μαζάουερ καταδύεται εδώ και χρόνια στην ουσία της Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων και της Ευρώπης του 20ου αιώνα και ανασύρει από τα αρχεία το υλικό της κατανόησης, παραμερίζοντας τα στερεότυπα και την μικροϊστορία.

«Όταν μιλάς για την ελληνική δημοκρατία», έγραφε πριν ένα χρόνο σε άρθρο του στον Γκάρντιαν, «το μυαλό όλων πηγαίνει στην αρχαία Αθήνα. Η σύγχρονη χώρα όμως έχει αξιοσέβαστα δημοκρατικά διαπιστευτήρια, όπως η καθολική ψηφοφορία των ανδρών, πολύ πριν καθιερωθεί στην Βρετανία και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι αλήθεια βέβαια, ότι από την αρχή ο συνδυασμός μιας ισχυρής λαϊκής βάσης και ενός αδύναμου κράτους είχε απρόβλεπτες και συχνά ανεπιθύμητες συνέπειες. Ενώ μικρές κλίκες ενόπλων πατριωτών παρέσυραν εύκολα τη χώρα σε στρατιωτικές περιπέτειες, οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Αθήνα δυσκολεύονταν να επιβάλλουν άμεσους φόρους ή να συγκροτήσουν ένα φερέγγυο κτηματολόγιο».

Γεννημένος το 1958 στο Λονδίνο, με σπουδές στην Οξφόρδη και στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Ουάσινγκτον, ο Μαζάουερ βρίσκεται διαρκώς στην στοχαστικά αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων. Με τα βιβλία και την αρθογραφία του σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας και των ΗΠΑ, συμβάλλει σε
Keywords
Τυχαία Θέματα