"Λήδα Τασοπούλου... προς ύστατον φως"- Βραδιά συγκίνησης και μνήμης για την μεγάλη τραγωδό!

"Η μελέτη της αρχαίας τραγωδίας είναι κλειδί ελευθερίας. Είναι κάτι που πλησιάζει το σύμπαν", δήλωνε η πρόωρα χαμένη μεγάλη ηθοποιός Λήδα Τασοπούλου, την οποία είχαμε την ευκαιρία να θυμηθούμε στην παρουσίαση του λευκώματος στην Στοά Βιβλίου, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη της "Λήδα Τασοπούλου... προς ύστατον φως". Δηλώσεις της ηθοποιού, που εμπεριέχονται στο βιβλίο απαγγέλθηκαν από την κόρης της, την γνωστή σκηνοθέτη Κατερίνα Ευαγγελάτου, ενώ για την Λήδα Τασοπούλου μίλησαν ακόμη ο Κώστας
Γεωργουσόπουλος, ο Δημήτρης Λιγνάδης και ο σύζυγος της, σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος.Η βραδιά ξεκίνησε με ένα βίντεο με συνέντευξη της ίδιας της Λήδας Τασοπούλου, στο οποίο ακούσαμε και είδαμε την ηθοποιό να περιγράφει την σχέση της με το θέατρο και με την μουσική, δύο χώρους τους οποίους θεωρούσε αλληλένδετους και αλληλοσυμπληρούμενους. Επίσης, μίλησε για την σχέση της με τον συνοδοιπόρο της στη ζωή και την τέχνη Σπύρο Ευαγγελάτο, ο οποίος της άνοιξε νέους καλλιτεχνικούς δρόμους. Όπως παραδέχθηκε η ηθοποιός, σε σχέση με τους δασκάλους της στο θέατρο, που ήταν η γνώση, η πείρα, η σκέψη, ο Ευαγγελάτος ήταν η πράξη, ήταν "η τόλμη της θεατρικής σκέψης, η οποία σε οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να γίνει πράξη".

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος μίλησε με μεγάλο σεβασμό για τις ικανότητες της Λήδας Τασοπούλου, τόσο στο επίπεδο της διδασκαλίας και της οργάνωσης της θεατρικής εκπαίδευσης, όσο και για το ταλέντο της στην υποκριτική τέχνη. Παίρνοντας λαβή από τα όσα ακούστηκε να λέει η Τασοπούλου για την σχέση μουσικής και θεάτρου, την περιέγραψε μεταφορικά σαν ένα πολυεπίπεδο όργανο παραγωγής ήχων, κίνησης και ποιητικής ευαισθησίας.

Για την συνεργασία του με την Λήδα Τασοπούλου μίλησε και ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης. Ο ηθοποιός ομολόγησε ότι τόσο η Τασοπούλου, όσο και ο Σπύρος Ευαγγελάτος σημάδεψαν την καλλιτεχνική του άνδρωση. Για το λεύκωμα προς τιμήν της μεγάλης ηθοποιού δήλωσε ότι είναι από τα καλύτερα αναγνώσματα που διάβασε τον τελευταίο καιρό. "Έκλαψα για τον Έρωτα που ένιωθε ο Σπύρος για την Λήδα", ομολόγησε ο ηθοποιός.

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές που η Κατερίνα Ευαγγελάτου διάβασε αποσπάσματα από συνεντεύξεις της μητέρας της, οι οποίες υπάρχουν μέσα στο λεύκωμα. Κι ακόμα συγκινητικότερος, ο σύζυγος της Λήδας Τασοπούλου και συγγραφέας του βιβλίου Σπύρος Ευαγγελάτος, απήγγειλε τα όσα έχει γράψει, σε ένα κείμενο που περιγράφει με έναν γλυκό συνδυασμό ευαισθησίας και χιούμορ μια κοινή πορεία δύο καλλιτεχνών, που τους ένωσε ο έρωτας και η κοινή τους αγάπη για το θέατρο.

Το λεύκωμα για την Λήδα Τασοπούλου με τον τίτλο "Λήδα Τασοπούλου... προς ύστατον φως", είναι μία πολυτελής έκδοση, που περιλαμβάνει 200 περίπου φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, ο οποίος αφηγείται την κοινή πορεία τους στη ζωή και το θέατρο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ergo (Εκδόσεις Εrgo, Aθήνα 2012, σσ. 256, Τιμή: 30 €).

Η Λήδα Τασοπούλου γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθ
Keywords
Τυχαία Θέματα