Διάλεξη του Roderick Beaton για τον Lordo Byron στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

12:39 1/4/2016 - Πηγή: Monopoli
Ο διακεκριμένος βρετανός ελληνιστής Roderick Beaton, καθηγητής στην έδρα Κοραή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο King’s College London, επισκέπτεται την Ελλάδα, τον Απρίλιο, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου του "Ο πόλεμος του Μπάιρον: ρομαντική εξέγερση, ελληνική Επανάσταση".

Ο Ρόντρικ Μπήτον πρόκειται να παρουσιάσει την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 19.00, στο πλαίσιο του Megaron Plus, τη διάλεξη με θέμα «Ήταν “μνημονιακός”
ο Μπάιρον; Η πραγματική συμβολή του άγγλου ποιητή στον Αγώνα του 1821».H ομιλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία, το Βρετανικό Συμβούλιο, το King’s College London και τις Εκδόσεις Πατάκη. Προλογίζουν ο βρετανός πρέσβης Τζον Κίτμερ και ο συγγραφέας, καθηγητής στο Αμερικανικό Κολέγιο και επιμελητής εκδόσεων στις Εκδ. Πατάκη Χάρης Βλαβιανός. Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από το κοινό. Έχει προβλεφθεί ταυτόχρονη μετάφραση από τα ελληνικά. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής: 17.30).

Ο Roderick Beaton γεννήθηκε και µεγάλωσε στο Εδιµβούργο της Σκωτίας. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήµιο του Καίµπριτζ, από όπου έλαβε στη συνέχεια διδακτορικό δίπλωµα στη νεοελληνική φιλολογία. Από το 1981 μέχρι σήμερα διδάσκει στο King’s College London (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου), όπου και κατέχει από το 1988 την έδρα Κοραή Νεότερης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Από το 2012 είναι διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου. Έχει συγγράψει επτά βιβλία: Folk poetry of Modern Greece, 1980• Η ερωτική μυθιστορία του ελληνικού μεσαίωνα, 1996 [The Medieval Greek Romance, 1989]• Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία, 1996 [An Introduction to Modern Greek Literature, 1994 και 1999]• Γιώργος Σεφέρης: Περιμένοντας τον άγγελο, 2003 [George Seferis: Waiting for the Angel. A Biography, 2003• βραβείο Runciman 2003]• Ο Καζαντζάκης μοντερνιστής και μεταμοντέρνος, 2009• Η ιδέα του έθνους στην ελληνική λογοτεχνία: από το Βυζάντιο στη σύγχρονη Ελλάδα, 2015• και τελευταία Ο πόλεμος του Μπάιρον: ρομαντική εξέγερση, ελληνική Επανάσταση, 2015 [Byron’s War: Romantic Rebellion, Greek Revolution, 2013• βραβείο Runciman 2014). Έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους The Making of Modern Greece: Nationalism, Romanticism and the Uses of the Past, 2009 (σε συνεργασία με τον David Ricks) και Εισαγωγή στο έργο του Καζαντζάκη: Επιλογή κριτικών κειμένων, 2011. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους για την ελληνική λογοτεχνία και τον ελληνικό πολιτισμό από τον 12ο αιώνα μέχρι σήμερα. Ασχολείται επίσης με την πεζογραφία και τη λογοτεχνική μετάφραση• έχει γράψει το μυθιστόρημα Τα παιδιά της Αριάδνης, 1998 [Ariadne's Children, 1995]• έχει μεταφράσει το μυθιστόρημα Η αρχαία σκουριά (Fool's Gold, 1991) της Μάρως Δούκα και αποσπάσματα από τις Μέρες του Γιώργου Σεφέρη (A Levant Journal, 2007). Σύντομα θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Αιώρα η μετάφραση από τον ίδιο επιλεγμένων ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη (George Seferis, Novel and Other Poems, 2016).
Keywords
Τυχαία Θέματα