IANOS: Μια νησίδα πολιτισμού στην καρδιά της πόλης με πολλές εκδηλώσεις

10.121 πολιτιστικές εκδηλώσεις έχει διοργανώσει μέχρι στιγμής η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από όπου και δημιουργήθηκε πριν τριαντα-δύο χρόνια. Στο κέντρο της Αθήνας ο IANOS διανύει φέτος δώδεκα χρόνια και για μια ακόμη χρονιά έχει προγραμματίσει
πλήθος από εκδηλώσεις, συναυλίες, δράσεις και συνέργειες που θα κρατήσουν ζωντανή την πολιτιστική ζωή της οδού Σταδίου, από όπου θα περάσουν οι Μάνος Κοντολέων, Νατάσσα Μποφίλιου, Νίκος Διαμαντής και πολλοί ακόμη.

Όλα αυτά τα χρόνια ο IANOS απέκτησε πολλούς και διαφορετικούς κρίκους σύνδεσης με το βιβλιόφιλο και όχι μόνο, κοινό. Tην τιμητική τους, λοιπόν, θα έχουν και φέτος εκατοντάδες παρουσιάσεις βιβλίων, λογοτεχνίας, δοκίμια, μελέτες, παιδικά κ.ά., ενώ με την διαρκή και σημαντική συνεργασία των εκδοτικών οίκων θα διοργανωθούν οι πρώτες παρουσιάσεις-"πρεμιέρες" πολλών και σημαντικών βιβλίων. Γι' αυτό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά συνεχίζονται οι "Συναντήσεις στο cafe του Ιανου", εκδηλώσεις που έχουν το δικό τους σταθερό κοινό με ελεύθερη είσοδο και όλες μεταδίδονται ζωντανά από το IANOS.GR. Επιμελούνται από τους Νίκο Θρασυβούλου, Τασούλα Επτακοίλη, Μαργαρίτα Πουρνάρα και Γιώργο Καραμπελιά, χάρη στους οποίους παρευρίσκονται στο χώρο σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης και της διανόησης.

Ειδικότερα, στις ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ που επιμελείται ο Νίκος Θρασυβούλου, από τον Δεκέμβριου του 2014 μέχρι σήμερα έχουν περάσει μερικοί από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς, όπως οι: Ρέα Γαλανάκη, Θανάσης Βαλτινός, Μάρω Δούκα, Αλκυόνη Παπαδάκη, Τίτος Πατρίκιος, Μάνος Ελευθερίου, Άλκη Ζέη, Βασίλης Βασιλικός, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, κ.α., ενώ οι πρώτες συναντήσεις για τη νέα σεζόν θα είναι με τον Μάνο Κοντολέων, τον Γιάννη Ξανθούλη και την Αθηνά Κακούρη.

Στις ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ σε επιμέλεια Τασούλας Επτακοίλη, έκαναν το πέρασμά τους μερικοί από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς και ερμηνευτές όπως οι: Θάνος Μικρούτσικος, Μαρία Φαραντούρη, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Δήμητρα Γαλάνη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Σόνια Θεοδωρίδου, Θέμης Καραμουρατίδης, Γιώτα Νέγκα κ.α. Η πρώτη φετινή συνάντηση με μουσικούς θα είναι με τον Χρήστο Νικολόπουλο ενώ τον Νοέμβριο ακολουθεί η Νατάσσα Μποφίλιου.

Στις ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ, η Μαργαρίτα Πουρνάρα συνάντησε και συνομίλησε με σπουδαίες προσωπικότητες όπως οι: Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μπουτάρης, Νίκος Ξυδάκης, Άγγελος Δεληβοριάς, Νίκος Σταμπολίδης, Ολιβιέ Ντεκότ, Λέανδρος Ρακιντζής, Κ.Μ. Σταματόπουλος, Ρέα Βιτάλη κ.α. Τον Οκτώβριο καλωσορίζουν οι πανεπιστημιακοί Βασίλης Βαμβακάς και Παναγής Παναγιωτόπουλος, επιμελητές της πολυαναμενόμενης έκθεσης «GR80s. Η Ελλάδα του '80 στην Τεχνόπολη» και τον Νοέμβριο ο εκδότης και πρώην υφυπουργός εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

Ο Γιώργος Καραμπελιάς επιμελείται τις ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΟΡΥΦΗΣ στις οποίες φιλοξενήθηκαν οι: Νίκος Κοτζιάς, Διονύσης Χαριτόπουλος, Βασίλης Καραποστόλης, Φραγκούλης Φράγκος, Μαριάννα Κορομηλά, Ελένη Θεοχάρους, Νάσος Βαγενάς, Αλέκος Αλαβάνος, Δημήτρης Νόλλας, Πατήρ Νικόλαος Λουδοβίκος κ.α.

Από τις ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ πέρασαν οι: Γιάννης Κακλέας & Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Πέτρος Φιλιππίδης, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης & Βίκυ Σταυροπούλου ενώ αναμένονται ο Νίκος Διαμαντής το Σεπτέμβριο, ο Στάθης Λιβαθινός τον Οκτώβριο, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος το Νοέμβριο και ο Γιάννης Μετζικώφ το Δεκέμβριο.

H IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ, το κόσμημα του ΙΑΝΟΥ, λειτουργεί από το 2012 στο πατάρι του βιβλιοπωλείου, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την Επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, με το αφιέρωμα στον Σαίξπηρ. Ακολούθησαν αφιερώματα σε μεγάλες προσωπικότητες του λόγου (Κ.Π. Καβάφης, Γ. Σεφέρης, Παυσανίας, J. Lacarriere, Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν) ή της μουσικής (Μ. Θεοδωράκης, Β. Τσιτσάνης), αφιερώματα στην πόλη της Αθήνας (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Τα καφενεία της Αθήνας, Οδός Σταδίου, Κεντρική αγορά, Τα οπωροφόρα της Αθήνας κ.α.) ενώ σημαντικό βήμα σε νέους καλλιτέχνες είναι ο θεσμός “Εισαγωγή”, που προτείνει κάθε άνοιξη, νέους καλλιτέχνες τελειόφοιτους ή απόφοιτους της Α.Σ.Κ.Τ. παρουσιάζοντας το πρώτο τους βήμα.

Φέτος η σεζόν ξεκινά με την έκθεση ANIMALIA που εντάσσεται στο γενικότερο αφιέρωμα του ΙΑΝΟΥ για τον μήνα Οκτώβριο, που είναι αφιερωμένος στα ζώα. Τον Νοέμβριο ακολουθεί η έκθεση Ιστορίες μυστηρίου, μια έκθεση εμπνευσμένη από τις σελίδες της αστυνομικής λογοτεχνίας και τον Δεκέμβριο Η Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων. Το 2017 θα ξεκινήσει με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη Νίκο Καζαντζάκη, με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατό του, που συμπληρώνονται στις 26 Οκτωβρίου 2017. Η έκθεση θα ταξιδέψει όλο το έτος σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τον Φεβρουάριο, για πέμπτη συνεχή χρονιά, μικροί θησαυροί τέχνης περιμένουν να τους ανακαλύψουν οι επισκέπτες του ΙΑΝΟΥ στην έκθεση Τέχνη στο Πατάρι V. Η έκθεση "150 χρόνια ΕΑΜ" για τα 150 χρόνια από την Ίδρυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μεταφέρεται τον Νοέμβριο στο φουαγιέ του Μουσείου.

Ανανεωμένη όμως θα είναι και η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ στον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο του Cafe του ΙΑΝΟΥ, με αγαπημένους σπουδαίους καλλιτέχνες και νέους πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς όπως οι: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Νότης Μαυρουδής, Νένα Βενετσάνου & Γιώργος Τοσικιάν, Κώστας Μακεδόνας, Μανώλης Λιδάκης, Στέφανος Κορκολής, Παντελής Θαλασσινός, Νίκος Ξυδάκης, Παναγιώτης Μάργαρης, Μελίνα Τανάγρη, Δώρος Δημοσθένους, Αγγελική Τουμπανάκη & Buzz Bastardz και πολλοί-πολλοί άλλοι.

Μετά από 25 συναντήσεις με ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ μεταξύ των οποίων οι: Νικολό Αμανίτι, Ζαν Μισέλ Γκενασιά, Άρης Φιορέτος, Αφιέρωμα στον Ζωρζ Σιμενόν με την παρουσία του γιου του, Τζον, Caryl Ferey, Φάνια Οζ-Ζάλτσμπεργκερ, Serge Tisseron, Αντρέι Κούρκοφ κ.ά, ο κύκλος συνεχίζεται, προσφέροντας σε καιρό “κρίσης” τη μοναδική δυνατότητα στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό να έρθει κοντά με παγκοσμίου φήμης συγγραφείς, να γνωρίσει το έργο τους και να συνομιλήσει μαζί τους, σε συνεργασία πάντα με εκδοτικούς οίκους, Ιδρύματα, Ινστιτούτα και Πρεσβείες.

Εναρκτήρια ημέρα για αυτή τη χρονιά η 30η Νοεμβρίου με τον Mathias Énard, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Στερέωμα και το Γαλλικό Ινστιτούτο. Στο πρόγραμμά προστίθεται σταδιακά νέοι κύκλοι συζητήσεων για τη λογοτεχνία (με τον Δημήτρη Στεφανάκη) και την τέχνη (με τον Κώστα Καζαμιάκη) και συνεργασιών που στεγάζονται πλέον μόνιμα στον ΙΑΝΟ (Gestalt Foundation, K.E.Φ.Ι. Αθηνών) κ.α. Φέτος μάλιστα ξεκινά τη λειτουργία της και η Λέσχη Ανάγνωσης Ξένης και Ελληνικής Λογοτεχνίας IANOS στην Αθήνα σε συνεργασία με τον Μάνο Κοντολέων.

Τα τελευταία χρόνια ο ΙΑΝΟS καθιέρωσε μια νέα μηνιαία δραστηριότητα ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ. Αντλώντας θέματα από την καθημερινότητα, την επικαιρότητα αλλά και τις παγκόσμιες ημέρες ο ΙΑΝΟS κάθε μήνα γιορτάζει μεγάλα γεγονότα και προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού, με εκπτώσεις έως 30% σε όλη τη σχετική με το αφιέρωμα βιβλιογραφία και διοργανώνοντας εκδηλώσεις με αφορμή το αφιέρωμα του μήνα. Ο Σεπτέμβριος ήταν αφιερωμένος στην ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ο επόμενος ΣΤΑ ΖΩΑ, ο Νοέμβριος ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ σε συνεργασία με την Ε.Λ.Σ.Α.Λ., ο Δεκέμβριος στα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ και ο Ιανουάριος ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ.

Για όγδοη φορά συνεχίζονται τα Εργαστήρια Βιβλίου του ΙΑΝΟΥ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και εξ αποστάσεως (e-learning) σεμινάρια από έμπειρους και καταξιωμένους συγγραφείς, επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου και από άλλα επιστημονικά πεδία.

Φυσικά η εκδοτική του δραστηριότητα δεν έχει σταματήσει από το 1982, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένονται να κυκλοφορήσουν δύο νέα βιβλία του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο Πού να βρω την ψυχή μου και Μονόλογοι εις εαυτόν, το νέο βιβλίο του Χρήστου Γιανναρά με τίτλο Αόριστη Ελλάδα «κοντσέρτο για δυο αποδημίες» και το νέο βιβλίο του Δημήτρη Σκαραγκά με τίτλο Μίλα !.....γιατί δε μιλάς.

*Περισσότερες πληροφορίες στo επισυναπτόμενo αναλυτικό πρόγραμμα.
Keywords
ianos, ianos, καρδια, αθηνα, θεσσαλονικη, cafe, νέα, ξυδάκης, ελλαδα, αιθουσα, εαμ, μουσικη, σκηνη, buzz, αρης, γιου, εκπτωσεις, σχολεια, ζωα, λογοτεχνια, Χριστούγεννα, ιανουάριος, νικο, βιβλια, μπουταρης, καμινης, ανθιμος μπουταρης, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βικυ σταματη, θεμα εκθεσης 2012, αγγελικη, τασουλα, μιλα, ελενη, βημα, ζωα, μουσικη, νταλαρας, προγραμμα, ρεα, buzz, αγορα, αλεξιου, ανοιξη, αφορμη, βαμβακας, βικυ, βιβλιο, βιταλη, βικυ σταυροπουλου, γαλλικο ινστιτουτο, γεγονοτα, δημητρα, γιου, διευθυνση, δυνατοτητα, δωδεκα, αιθουσα, εκθεση, ετος, τεχνη, ζωη, ιδρυση, υφυπουργος, θαλασσινος, θανος μικρουτσικος, θεοδωρακης, θεοδωριδου, θησαυροι, ιανουάριος, καβαφης, εκδοσεις, κυκλος, κοσμημα, λεανδρος, λειτουργια, λεσχη, λιδακης, λογοτεχνια, μηνες, μανο, μαρια, νεγκα, νενα βενετσανου, νικο, νοεμβριος, ξυδάκης, παντα, οδος, οπωροφορα, παιδικα, πεδια, πεμπτη, ψυχη, ρακιντζης, σαιξπηρ, σεζον, σελιδες, σεμιναρια, σεφερης, σονια, τριτη, φορα, χρηστος, κωνσταντινος, αλυσιδα, μποφιλιου, cafe, δημητρης, φουαγιε, γιωτα, χωρα, κωστας, πληροφοριες, σκηνη, τριαντα, θανασης, θανος, θεματα
Τυχαία Θέματα