«Υποτροπικός αεροχείμαρρος» φέρνει 35άρια -Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» -Τι λένε οι μετεωρολόγοι [χάρτες]

Το άστατο σκηνικό του καιρού θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες σε αρκετές περιοχές, ωστόσο τα μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν ότι από την προσεχή Πέμπτη (16/5) η θερμοκρασία θα ανέβει αισθητά, ξεπερνώντας τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό επιβεβαίωσε και με τη σημερινή του πρόγνωση ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, τονίζοντας πως μέσα στο Σαββατοκύριακο πιθανότατα θα δούμε ακόμα και 35άρια σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

«Η εβδομάδα θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο τμήματα. Μέχρι και την Τετάρτη θα έχουμε

άστατες καιρικές συνθήκες με μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες της ημέρας, ωστόσο από Πέμπτη και στη συνέχεια περιορίζεται ή και υποχωρεί, θα μπορούσαμε να πούμε, η αστάθεια, και η θερμοκρασία ανεβαίνει σημαντικά. Μας έρχεται ένα Σαββατοκύριακο που θα δούμε θερμοκρασίες κοντά στους 33-35 ακόμη και 36 βαθμούς Κελσίου. Δηλαδή η ζέστη θα γίνει αρκετά έντονη προς το τέλος της εβδομάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για τις επόμενες ημέρες:Κολυδάς: Πάνω από τους 30 βαθμούς η θερμοκρασία σε κεντρικά και νότια

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, ο οποίος αναφέρει στη σελίδα του στο Facebook του πως «τις επόμενες ημέρες, και συγκεκριμένα από την Πέμπτη και μετά, η θερμοκρασία θα ανέβει και θα κυμανθεί σε τιμές πάνω από τα κανονικά επίπεδα», με «μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από τους 30°C στα δυτικά, στα κεντρικά και στα νότια».

Μάλιστα, η πρόγνωση των επόμενων ημερών της ΕΜΥ αναφέρει ότι, εκτός από την άνοδο της θερμοκρασίας, ευνοείται και η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Τσατραφύλλιας: Έρχεται ζέστη και αφρικανική σκόνη

Ανάρτηση για την πορεία του καιρού τις επόμενες ημέρες έκανε και ο μετεωρολόγος του Alpha και του Weather2Go.gr Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος (ποτάμι αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα) φέρνει αξιόλογη ζέστη με διάρκεια και σημαντικά ποσά αφρικανικής σκόνης στην περιοχή μας».

Και συνεχίζει: «Πιο αναλυτικά, η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας από την Τετάρτη 15/5 και μετά ευνοεί τη μεταφορά σκόνης και θερμών αερίων μαζών από τις ακτές τις Αφρικής προς την περιοχή μας. Το θερμό αυτό κύμα δεν αποκλείεται να διαρκέσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται από την Παρασκευή και μετά 10 με 12 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Οι περιοχές που θα επηρεάσει το κύμα αυτό αρχικά είναι η δυτική και νότια Ελλάδα με τη θερμοκρασία λίγο πιο πάνω από τους 30 βαθμούς και από το Σάββατο 18/5 και μετά τις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές με θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς, όπως η Κρήτη (κυρίως), η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Αχαΐα, η Ηλεία, η Αργολίδα, τα Δωδεκάνησα. Στην Αττική το Σαββατοκύριακο θα ξεπεράσουμε τους 30 βαθμούς, ενώ στη Θεσσαλονίκη τους 27».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό των επόμενων ημερών

Τρίτη (14/5)

Στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας, παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και το μεσημέρι και το απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ οι βροχές θα περιοριστούν στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις, οι οποίες γρήγορα στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά και αργότερα στο Αιγαίο θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές και απογευματινές στα ηπειρωτικά ορεινά και στα ορεινά της Κρήτης θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 20 με 22 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Τετάρτη (15/5)

Στα βόρεια προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και το μεσημέρι - απόγευμα στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά, μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες, οπότε στα κεντρικά ορεινά ενδέχεται να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά και στην Κρήτη θα πνέουν ανατολικοί-νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

Πέμπτη (16/5)

Στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι στα δυτικά και στα νότια θα πνέουν ανατολικοί-νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και μόνο στα νοτιοανατολικά θα είναι δυτικοί-βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στα δυτικά και νότια.

Παρασκευή (17/5)

Στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και μόνο στην Κρήτη θα είναι ανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Οι χάρτες με τις μέγιστες θερμοκρασίες της ΕΜΥ

Στους παρακάτω χάρτες της ΕΜΥ για Παρασκευή και Σάββατο διακρίνονται θερμοκρασίες που ξεπερνούν ακόμη και τους 35 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα