Τραϊανός Δέλλας, ο πρώτος από το μαγικό καλοκαίρι του 2004

Τόλης Χριστοφοράκης

Τα 196 εκατοστά στο ανθρώπινο κορμί δεν τα λες και λίγα αλλά όχι και... ταβάνι. Κι όμως, ο Τραϊνός Δέλλας είναι από το βράδυ της Τετάρτης και το τέλος του αγώνα με τον Ολυμπιακό για το Κυπελλο Ελλάδας, ο πιο «ψηλός» Έλληνας προπονητής. Ο πρώτος της μαγικής ελληνικής φουρνιάς του 2004 στην Πορτογαλία, που οδηγεί μια ελληνική ομάδα

από τη θέση του τεχνικού.

Εκείνη η γενιά, έβγαλε Πρωταθλητές Ευρώπης. Σκόρερ, ηγέτες, μάνατζερ παικτών, προέδρους συλλόγων, προσωπικότητες. Μέχρι πρότινος όμως δεν είχε βγάλει προπονητή. Μαζί με τον Αντώνη Νικοπολίδη – ο οποίος έχει κάνει τα πρώτα του βήματα ως βοηθός στον πάγκο του Ολυμπιακού – ο Τραϊνός Δέλλας έγινε ο πρώτος που πήρε το δίπλωμα και πέρασε από τη θεωρία στην πράξη, καθοδηγώντας έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς συλλόγους, στην πιο δύσκολη καμπή της ιστορίας του.

Ήταν αυτός που κλήθηκε να σηκώσει το βάρος του υποβιβασμού λίγες αγωνιστικές πριν το φινάλε του πρωταθλήματος τη σεζόν 2012-2013, ήταν αυτός που έπρεπε να προετοιμάσει αμούστακα παιδιά για την περιπέτεια της ΑΕΚ στην Γ'Εθνική αλλά και αυτός που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τον Δημήτρη Μελισσανίδη για να ξεκινήσει τη δημιουργία μιας ΑΕΚ από τη Β'Εθνική που θα είχε άμεσο στόχο τον πρωταθλητισμό στην Super League.

Ο Δέλλας, ο οποίος έμαθε πάρα πολλά ως βασικός κεντρικός της Ρόμα, γαλουχήθηκε στην τακτική νοοτροπία του Καμπιονάτο, απέκτησε εικόνες και παραστάσεις που δείχνει ότι έχει την ικανότητα να μεταλαμπαδεύει σε νέους παίκτες. Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι δέκα καινούριους ποδοσφαιριστές έχει καταφέρει άμεσα να τους μετατρέψει σε ένα σύνολο, το οποίο παράγει καλό ποδόσφαιρο, μακριά από σκοπιμότητες.

Ο άνθρωπος τον οποίο όλη η Ελλάδα θα τον θυμάται μια ζωή για το γκολ και τον πανηγυρισμό του στον ημιτελικό κόντρα στην Τσεχία το μαγικό καλοκαίρι του 2004, είναι αυτή την στιγμή ο πιο hot Έλληνας προπονητής. Η διαχείριση του αγώνα με τον Ολυμπιακό, πρέπει να διδάσκεται στα σεμινάρια και ειδικά η κίνηση που κάνει με τον Ρόβα και την αλλαγή συστήματος για να κερδίσει μέτρα στο γήπεδο όταν ο αντίπαλός του άρχισε να ανεβάζει την απόδοσή του ψάχνοντας το γκολ της νίκης. Η παρουσία του Δέλλα στο πρώτο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, λογικά, τού εξασφαλίζει μια θέση στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ την επόμενη σεζόν στην Super League. Ο ίδιος δεν θα το απαιτήσει, δεν θα το φωνάξει. Ποτέ δεν το έκανε, σχεδόν ποτέ δεν μιλούσε, ποτέ δεν ζητούσε. Πάντα ήθελε να παίρνει αυτό που αξίζει.

Είναι ένας νέος Έλληνας προπονητής, που ξεκάθαρα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον κάθε Ισπανό, Πορτογάλο, Ιταλό, Γερμανό. Είναι νέος, με αστείρευτη όρεξη για δουλειά, με αμέτρητες παραστάσεις ποδοσφαιρικού παρελθόντος και ικανότητα διαχείρισης ενός συνόλου. Μα πάνω απ' όλα είναι ένας καθαρός χαρακτήρας. Ίσως λιγότερο χαμογελαστός και επικοινωνιακός απ ' ότι θα ήθελαν οι περισσότεροι μα ικανός να προσθέσει μια ακόμη απόδειξη ότι οι Έλληνες προπονητές μπορούν να ξεχωρίσουν.

Κατηγορία: ΣπορTags: Τραϊανός ΔέλλαςαεκΕλλάδα
Keywords
Τυχαία Θέματα