Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας προς τη Γαλλία: Με το ιστορικό γαλλικό ιστιοφόρο Belem θα φτάσει στη Μασσαλία [εικόνες]

Σήμερα ξεκινά το πολυήμερο ταξίδι του το Belem, το ιστορικό γαλλικό ιστιοφόρο που θα μεταφέρει την ολυμπιακή φλόγα στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο λιμάνι της Μασσαλίας.

Το τρικάταρτο ιστιοφόρο αποπλέει σήμερα από τον Πειραιά και μέχρι τις 8 Μαΐου, θα πλέει στη Μεσόγειο για να φέρει τη φλόγα από την Ελλάδα

στη Μασσαλία, από όπου θα ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία της σε γαλλικό έδαφος.

Οι περιπέτειες του Belem που μεταφέρει την φλόγα στη Γαλλία

Το έργο της μεταφοράς της φλόγας στη Γαλλία είναι μόνο η τελευταία από τις περιπέτειες αυτού του πλοίου τα τελευταία 128 χρόνια. Το Belem γλίτωσε από την καταστροφή το 1902 κατά τη διάρκεια μιας τεράστιας ηφαιστειακής έκρηξης ενώ ήταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του Saint Pierre της Μαρτινίκας.

Ενώ πλησίαζε στο λιμάνι της Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, το 1923, το πλοίο απέφυγε και πάλι τα χειρότερα όταν ένας σεισμός κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης.

Το Belem είναι ένα τρικάταρτο ιστιοφόρο μήκους 58 μέτρων και πλάτους 8,8 μέτρων και έχει 22 πανιά, με το βαρύτερο να ζυγίζει 800 κιλά. Ο κύριος ιστός της έχει ύψος 34 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η μέγιστη ταχύτητα είναι 9,2 κόμβοι ή 17 km/h.

Επί του παρόντος, το πλοίο έχει πλήρωμα 16 επαγγελματίες ναυτικούς από το εμπορικό ναυτικό και έως και 48 εκπαιδευόμενους – ένας συνδυασμός νιότης και εμπειρίας.

Ο καπετάνιος του πλοίου Aymeric Gibet θα επιβλέπει τους 20 περίπου νέους που θα κάνουν το ταξίδι για να φέρουν την ολυμπιακή φλόγα στη Γαλλία.

«Είμαστε ο πρώτος κρίκος σε μια συλλογική περιπέτεια» που «θα συνεχίσει στην ξηρά», είπε ο Gibet στο Presse Océan.

Το πλοίο, που ναυπηγήθηκε στο λιμάνι της Νάντης στη Βρετάνη, ήταν αρχικά ένα εμπορικό πλοίο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά κακάο, ρουμιού και ζάχαρης μέσω του Ατλαντικού από την Καραϊβική και τη Βραζιλία.

Το Belem μετατράπηκε σε πολυτελές γιοτ από τον δούκα του Winchester Hugh Grosvenor το 1914 και αποκτήθηκε από τον Ιρλανδό ζυθοποιό Arthur Guinness το 1921.

Το πλοίο μετατράπηκε σε σκάφος εκπαίδευσης για ναυτικούς του εμπορικού ναυτικού τη δεκαετία του 1950 αφού περιήλθε στην ιδιοκτησία του Βιτόριο Τσίνι, ενός Βενετού κόμη.

Το πλοίο επέστρεψε στη γαλλική ιδιοκτησία χάρη στο ταμιευτήριο Caisses d'Epargne, το οποίο συγκέντρωσε τα κεφάλαια για την αγορά του. Το Belem επέστρεψε στο λιμάνι καταγωγής του στη Βρετάνη τον Αύγουστο του 1979. Από το 1980, το πλοίο διαχειρίζεται το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Belem.

Το 1984, αποκαταστάθηκε στην αρχική του κατάσταση και χαρακτηρίστηκε επίσημα ως εθνικό μνημείο. Εκτός από το ότι υπηρέτησε ως πλοίο εκπαίδευσης πανιών, έχει κάνει πολλά ταξίδια με τελετουργική ιδιότητα: ήταν παρών στην εκατονταετηρίδα του Αγάλματος της Ελευθερίας (1986), στην 400η επέτειο της πόλης του Κεμπέκ (2008) και στο αδαμάντινο ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ (2012). Το Belem ήταν επίσης παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο.

Η άφιξη της φλόγας στη Μασσαλία και η πορεία σε όλη τη χώρα

Για την άφιξή του στη Μασσαλία στις 8 Μαΐου, το Belem θα απολαύσει μια εντυπωσιακή συνοδεία: μια γιγαντιαία παρέλαση σκαφών με έως και χίλια πλοία θα συνοδεύσει το πλοίο στο λιμάνι. Στην τελετή στο Παλιό Λιμάνι της πόλης αναμένεται να παρευρεθούν περίπου 150.000 άνθρωποι.

Αφού ολοκληρώσει την Ολυμπιακή αποστολή του στη Μασσαλία, το Belem θα φτάσει σε πέντε λιμάνια στη Γαλλία στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό.

Η λαμπαδηδρομία θα διαρκέσει 68 ημέρες και θα ολοκληρωθεί στο Παρίσι με το άναμμα κατά την τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου, σύμφωνα με το France 24.

Κατά τη διαδρομή της, η φλόγα θα μεταφερθεί από περίπου 10.000 λαμπαδηδρόμους, κάνοντας στάσεις σε εμβληματικές τοποθεσίες όπως τα σπήλαια Lascaux, το Mont Saint-Michel και τα κάστρα του Λίγηρα, καθώς και μέρη μνήμης όπως το Verdun Memorial και οι παραλίες της Απόβασης στη Νορμανδίας για τον εορτασμό της 80ης επετείου από την Απελευθέρωση.

Τον Ιούνιο, η δάδα θα πετάξει στις Δυτικές Ινδίες, τη Γαλλική Γουιάνα και το διαστημικό κέντρο Kourou, τη Ρεϋνιόν, την Πολυνησία και τη Νέα Καληδονία.

Η Ολυμπιακή φλόγα θα επιστρέψει στη μητροπολιτική Γαλλία για να περάσει την 14η Ιουλίου στο Δημαρχείο του Παρισιού. Μετά την τελετή έναρξης κατά μήκος του Σηκουάνα κοντά στο Λούβρο, η Ολυμπιακή φλόγα θα τοποθετηθεί στους γειτονικούς κήπους Tuileries, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή ασφαλείας.

Δείτε φωτογραφίες από την αναχώρηση του Belem με την ολυμπιακή φλόγα:

Φωτογραφίες: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ/EUROKINISSI, Associated Press

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαλλία, Μασσαλία [εικόνες],gallia, massalia [eikones]