Θεσσαλονίκη: Στην ομηρική διάλεκτο και σε δώδεκα γλώσσες διαβάστηκε απόσπασμα του Αναστάσιμου Ευαγγελίου

Στην ομηρική διάλεκτο και σε δώδεκα γλώσσες διαβάστηκε απόσπασμα του Αναστάσιμου Ευαγγελίου στον Εσπερινό της Αγάπης που τελέστηκε ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλοθέου και συμπροσευχομένων του Μητροπολίτη πρ. Θεσσαλονίκης

Ανθίμου και του Επισκόπου Ρηγίου Ειρηναίου.

Σύμφωνα μετην παράδοση, το απόσπασμα του ΕυαγγελικούΑναγνώσματος διαβάστηκε όχι μόνο στοπρωτότυπο ελληνικό κείμενο από τονΠρωτοδιάκονο Σπυρίδωνα Καραταΐδη, αλλάκαι σε απόδοση στα Νέα Ελληνικά από τονΜητροπολίτη Φιλόθεο, στην ΕλληνικήΟμηρική διάλεκτο από Χορό Ιερέων τηςΙεράς Μητροπόλεως υπό την διεύθυνσητου Πρωτοπρεσβύτερου ΝικολάουΧαμαμτζόγλου, καθώς και στις εξής ξένεςγλώσσες: Λατινικά από τον ΑρχιμανδρίτηΚωνσταντίνο Φουντουκίδη, Γαλλικά απότον Αρχιμανδρίτη Μεθόδιο Αλεξίου,Ισλανδικά από τον Αρχιμανδρίτη ΕυσέβιοΝακόπουλο, Γερμανικά από τον ΠρωτοπρεσβύτεροΚωνσταντίνο Κουκόπουλο, Αγγλικά απότον Πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Κουτρούπη,Σερβικά από τον Πρωτοπρεσβύτερο ΠαύλοΠαρασκευά, Γεωργιανά από τον ΠρωτοπρεσβύτεροΓεώργιο Ματουρέλι, Αλβανικά από τονΠρωτοπρεσβύτερο Αρτέμιο Τσίτση, Τουρκικάαπό τον Πρωτοπρεσβύτερο Μιχαήλ Μάνο,Ρουμανικά από τον Οικον. ΑλέξανδροΝικολόιου, Luganda από τον ΠρεσβύτεροΓεώργιο Balinya και Ουκρανικά από τονΔιάκονο Δημήτριο Rudko.

«Το Ευαγγέλιοείναι οικουμενικό»

«Το Ευαγγέλιοδιαβάζεται σε όσες περισσότερες γλώσσεςμπορούμε αυτή τη μέρα. Είναι μια προσπάθειαη Εκκλησία μας να δείξει με αυτόν τοντρόπο, μέσω της γλώσσας, ότι το Ευαγγέλιοείναι οικουμενικό και αφορά όλους τουςανθρώπους, σε όλα τα μήκη και τα πλάτητου κόσμου» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής τουΑριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης. Σύμφωναμε τον ίδιο, «ο Χριστός μπορεί να έζησεσε έναν συγκεκριμένο τόπο, ωστόσο τοΕυαγγέλιο μπορεί να σαρκωθεί σε κάθεπολιτισμό».

Με αναφορέςστον Γρηγόριο τον Παλαμά η ΑναστάσιμηΕγκύκλιος του Μητροπολίτη Φιλόθεου

Αναφορές,άλλωστε, στον Γρηγόριο τον Παλαμά,περιείχε η Αναστάσιμη Εγκύκλιος τουΜητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου πουαναγνώστηκε μετά την ανάγνωση τουΕυαγγελίου της τελετής της Αναστάσεως,στην αναστάσιμη Θεία Λειτουργία,ξημερώματα Κυριακής του Πάσχα. «Η αλήθειατης Ανάστασης είναι το πιο σημαντικόμήνυμα που δόθηκε ποτέ στον άνθρωπο καιστον κόσμο· ο θάνατος καταργήθηκε, οθάνατος δεν υπάρχει. ‘Χριστός Ανέστη’και ζωή πολιτεύεται. Ο Άγιος τηςΘεσσαλονίκης μας και Αρχιεπίσκοπός τηςΓρηγόριος ο Παλαμάς λέει σχετικά: ‘ΗΑνάσταση του Κυρίου είναι ανανέωση τηςανθρώπινης φύσης, είναι αναζώωση καιανάπλαση και επάνοδος προς την αθάνατηζωή’» σημειώθηκε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα οΜητροπολίτης Θεσσαλονίκης τόνισε: «αυτήη ζωή της αθανασίας, η ζωή της Ανάστασηςγια την οποία μας μιλά και μας προσφέρειο Χριστός δεν αφορά μόνο στην ψυχή. Οόλος άνθρωπος θ’ αναστηθεί, με την ψυχήκαι το σώμα του. Ας θυμηθούμε ότι οΧριστός μετά την Ανάστασή Του, με τοσώμα Του εμφανίστηκε στους μαθητές του.Κι εκείνοι Τον άγγιξαν, Τον ψηλάφησαν,βεβαιώθηκαν ότι δεν ήταν φάντασμα. Μόνοπου το σώμα Του δεν υπόκειτο πιά στηνφθορά, ούτε στους περιορισμούς της ύληςκαι του χρόνου. Σ’ αυτή τη ζωή τηςΑνάστασης μας καλεί ο Χριστός: ζωήαφθαρσίας, ζωή αθανασίας, ζωή όχιφαντασιακή, αλλά πλήρως ανθρώπινη καιγεμάτη από τη δόξα της Θεότητος».

Μεταφέροντας,άλλωστε το Αναστάσιμο μήνυμα, είπε:«δοξάζουμε τον Αναστάντα Χριστό μαςγι’ αυτή του την ευεργεσία, γι’ αυτήτου τη φιλάνθρωπη προσφορά. Ο Χριστόςμας λυτρώνει από το θάνατο, μας παίρνεικάθε λύπη, μας γεμίζει με χαρά. Αυτή τηχαρά της Ανάστασης ζούμε στο Σώμα τουτο Άγιο, την Εκκλησία».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θεσσαλονίκη, Αναστάσιμου Ευαγγελίου,thessaloniki, anastasimou evangeliou