Σεισμικός κίνδυνος: Από την πρόληψη, στην πράξη

Η ενόργανη εκτίμηση «στατικής επάρκειας» υφιστάμενων κατασκευών, προϋπόθεση επιτυχούς διαχείρισης της επόμενης μέρας.

Είναι αυτονόητο ερώτημα, είναι το βασικό ζητούμενο την χρονική στιγμή εκδήλωσης του φαινομένου, αν δηλαδή η «κατασκευή» που θα βρισκόμαστε μέσα την ώρα του σεισμού, θα είναι ικανή να αντέξει σε μεγάλες διεγέρσεις, για τις οποίες όπως φαίνεται μας προετοιμάζουν ήδη τα τελευταία χρόνια, οι σεισμολόγοι.

Αυτές τιςμέρες μάλιστα, υλοποιείται και η άσκηση«Μίνωας»,η «μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση πουέχει γίνει ποτέ στην Ελλάδαμε τη συμμετοχή

όλης της Κρήτης, καθώςκαι με τη συμμετοχή κεντρικών Υπουργείων,με υποθετικά σενάρια μάλιστα, των 6.4 και7.2 Ρίχτερ.

Ο ΚαθηγητήςΓεωλογίας και Διαχείρισης φυσικώνΚαταστροφών κ. Ευθύμης Λέκκας, διαθέτειτην εξαιρετική εμπειρία και το Διεθνέςεκτόπισμα να συντονίσει επιτυχώς μιαάσκηση αυτού του μεγέθους και έκτασης.

Πέραν όμως των προφανών πλεονεκτημάτων της άσκησης «Μίνωας» για τον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού, υπάρχει το μεγάλο κέρδος για την Δημόσια Ασφάλεια. Eκείνο της «ευαισθητοποίησης» του ευρέως κοινούΗ ευαισθητοποίηση αφορά φυσικά τον καθένα από εμάς σε επίπεδο φυσικού προσώπου, σε αμεσότητα με το κύτταρο της οικογένειας, και στην συνέχεια τις δομές τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και κεντρικού Κράτους, καθώς φυσικά και τα νομικά πρόσωπα σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης.

Ας μην κρυβόμαστε όμως. Η στατική επάρκεια της εκάστοτε κατασκευής έναντι του κινδύνου του σεισμού, είναι το κλειδί της ασφαλούς διαχείρισης της επόμενης μέρας. Οι κατασκευές μας πρέπει να αντέξουν, και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος εκκένωσης στον πληθυσμό, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Κατά σειρά προτεραιότητας θα πρέπει να ελεγχθούν τα Δημόσια Κτίρια, με έμφαση στα Ιδιωτικά και Δημόσια Νοσοκομεία και Γηροκομεία, όπου ο πληθυσμός εντός αυτών, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα προβλεπόμενα για την εκκένωση, που ισχύουν για το ευρύ κοινό.

Ελάχιστα νοσοκομεία μέχρι σήμερα έχουν πραγματικά ελεγχθεί, και αυτό διότι τυχόν έλεγχος που θα χαρακτηρίσει προβληματικό ένα Νοσηλευτικό ίδρυμα εν λειτουργεία, απαιτεί άμεση παύση λειτουργείας. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν όλοι μας, ότι αν απαιτηθεί να κλείσουν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα 10 διάσπαρτα Νοσοκομεία στην επικράτεια, θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί ο υγειονομικός χάρτης της Χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Και αυτός ο σχεδιασμός απαιτεί πόρους, που στην παρούσα φάση ενδεχομένως δεν έχουν προβλεφθεί. Ο κίνδυνος όμως είναι εκεί, εγνωσμένος και υπαρκτός, και η άγνοια κινδύνου δεν είναι πλέον σήμερα, αποδεκτό πολιτικό μέγεθος.

Ξενοδοχεία, ιδιωτικά και δημόσια σχολεία, και εν γένει κτίρια δημοσίου συμφέροντος, αναπτυξιακές κατασκευές δημοσίου συμφέροντος όπως γέφυρες, φράγματα και σήραγγες, πρέπει επίσης υποχρεωτικά να εξετασθούν και να τεκμηριώνεται το επίπεδο τρωτότητας, ούτως ώστε να αδειοδοτούνται και να επαναξιολογούνται ως προς την χρήση τους, και όχι μόνο σε αρχικό πολεοδομικό στάδιο.

Αναφορικά με τα αμιγώς ιδιωτικά κτίρια, κατοικίες και εμπορικές δραστηριότητες, η εκτίμηση σεισμικής τρωτότητας είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, καθότι, εκτός των άλλων, διασφαλίζει ιδιώτες αγοραστές, επενδυτές, τραπεζικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες, κλπ., αναφορικά με τη ζωή των ενοίκων και τις εμπορικές συναλλαγές, έναντι του κινδύνου του σεισμού και των συνεπειών αυτού.

Ο κ. Τζαφέρης Μελέτης, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος Swiss Approval TB, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με την ιδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου του Φορέα Επιθεωρήσεων και Ελέγχων Swiss Approval TB, έχουμε εργαστεί τα τελευταία 15 χρόνια με μια εξαιρετική ομάδα επιστημόνων Διπλ. Πολιτικών Μηχανικών, στην κατεύθυνση του ελέγχου έργων πολιτικού μηχανικού, με ενόργανο τρόπο, αξιοποιώντας υψηλή τεχνολογία υπερήχων, μαγνητικών πεδίων καθώς και ηλεκτρομαγνητικών μεθόδων, με στόχο την συλλογή δεδομένων με αποκλειστικά Μη Καταστροφικές Μεθόδους, τα οποία χρησιμοποιούμε στην συνέχεια για την εκτίμηση της «Στατικής Επάρκειας» μιας κατασκευής – συμβατικής είτε σύμμικτης είτε αμιγώς μεταλλικής».

Ο κ. Τζαφέρης τονίζει: «Ταυτόχρονα διαθέτουμε ένα εξαιρετικό, Διεθνές εργαλείο εκτίμησης σεισμικής τρωτότητας, το λεγόμενο EQ-FAST, με μέτρηση των «ιδιοσυχνοτήτων» της κατασκευής, πριν είτε /και μετά το σεισμικό γεγονός, που μας οδηγεί σε ασφαλή πρώτα συμπεράσματα σε ελάχιστο χρόνο. Η εταιρεία μας, έχει μακρά εμπειρία τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό σε εκτιμήσεις σεισμικής τρωτότητας κατασκευών, μέσω Μη Καταστροφικών Ελέγχων, έχοντας πραγματοποιήσει τα τελευταία 15 χρόνια, περισσότερους από 35.000 ελέγχους σε Τουρκία, Ιαπωνία, Ιταλία, Ελλάδα, Μεξικό κλπ. Διαθέτουμε εξελιγμένο τεχνολογικά εξοπλισμό για την μέτρηση και αξιολόγηση των «ιδιοσυχνοτήτων» των κατασκευών εν γένει. Ταυτόχρονα διαθέτουμε πολλαπλών τεχνολογιών εξοπλισμό για την εκτίμηση της διάβρωσης του οπλισμού και το «σκανάρισμα» του οπλισμένου σκυροδέματος σε βάθος μέχρι και 40 εκατοστά από την επιφάνεια, δίνοντας έτσι την δυνατότητα πλήρους χαρτογράφησης του οπλισμού, πληροφορία απολύτως απαραίτητη για την ολοκλήρωση μελετών στατικής επάρκειας».

Τέλος, ο κ. Τζαφέρης επισημαίνει: «Στον Φορέα μας, Swiss Approval ΤΒ πιστεύουμε, σε επίπεδο διοίκησης αλλά και εργαζομένων, ότι η σύγχρονη επιχειρηματικότητα, πρέπει σε πρώτο επίπεδο να στοχεύει σε προστιθέμενη αξία στην κοινωνία, και δευτερευόντως στο κέρδος. Η ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών, τομέας για τον οποίο κατά κύριο λόγο διαπιστευόμαστε, αποτελεί κοινωνική προτεραιότητα για εμάς, και δευτερευόντως επιχειρηματική δραστηριότητα, συνεπώς αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας στην κοινωνία με διευρυμένο τρόπο, κυρίως ως θεματοφύλακες των τεχνικών ζητημάτων που άπτονται με την ασφάλεια, και δευτερευόντως στην εμπορική τους διάσταση. Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης για την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα, είμαστε διαθέσιμοι να καταθέσουμε τις τεχνικές μας απόψεις, και να εργαστούμε από κοινού με τους ενδιαφερόμενους Φορείς, υπηρετώντας την κοινωνική διάσταση που εκ των πραγμάτων έχει ένας Διεθνής Φορέας Επιθεώρησης και Πιστοποίησης.

Swiss Approval TB - Επικοινωνία: [email protected] - [email protected]

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα