Πρόκληση με το καλημέρα από τη νέα πρόεδρο της Β. Μακεδονίας -Πυρ ομαδόν και προειδοποιήσεις από ΕΕ και Αθήνα

Οξύτατες αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη αλλά και στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας έχει προκαλέσει η πρόκληση της νέας προέδρου της γείτονος.

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά παρέκκλιση των όσων γράφονταν και στα επίσημα χαρτιά της ορκωμοσίας της, αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία» και όχι με το συνταγματικό της όνομα, καταπατώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου,

η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ακολούθησε ορυμαγδός αντιδράσεων από την Ευρώπη, την Ελλάδα, αλλά και το εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας.

Ευρώπη και Ελλάδα μίλησαν για κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών και συνέδεσαν την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και την εξέλιξη των διμερών σχέσεων με την Αθήνα με την τήρηση της Συμφωνίας.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

Σαρλ Μισέλ

Πολύ απογοητευτικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

Επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ είχε ηχηρές προειδοποιήσεις στη γείτονα χώρα

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε:

«Κατά τη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) ορκωμοσία της στη Βουλή, και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως "Βόρεια Μακεδονία", η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της "Μακεδονία".
Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.
Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας

Την ίδια ώρα το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας Σιλιάνοφσκα κατά την ορκωμοσία της παραβίασε το Σύνταγμα και δημιούργησε κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας.

«Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Με την πρώτη της κιόλας φράση παραβίασε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο. Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας», δήλωσε ο Άρμπερ Αντέμι, βουλευτής του DUI.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας θέτει θέμα ακόμη και μη εγκυρότητας της ορκωμοσίας της νέας προέδρου λόγω του ότι άλλαξε το όνομα της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόκληση, Πρόεδρο, Μακεδονίας -Πυρ, Αθήνα,proklisi, proedro, makedonias -pyr, athina