ΟΤΕ: Αύξηση εσόδων 9,2% το α' τρίμηνο του 2024 -Προτεινόμενο μέρισμα 0,71 ευρώ ανά μετοχή

Δυναμικό ξεκίνημα για τον ΟΤΕ το α' τρίμηνο του 2024 με σημαντική αύξηση των εσόδων κατά 9,2%.

Επιπλέον, o ΟΤΕ προτείνει μέρισμα 0,71 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 23% σε σχέση με το 2023. Το μέρισμα θα καταβληθεί στις 10 Ιουλίου 2024, εφόσον εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση.

Τα αποτελέσματα του ΟΤΕ

Το Α’ τρίμηνο του 2024, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE αυξήθηκαν

κατά 9,2% και διαμορφώθηκαν σε €877,6 εκατ., λόγω ισχυρών επιδόσεων στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 10,3% στα €812,3 εκατ., χάρη στις ισχυρές επιδόσεις στην κινητή, τις υπηρεσίες τηλεόρασης, τις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και ιδίως τα έργα ICT. Στην Ρουμανία, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 4,1% και διαμορφώθηκαν στα €66,2 εκατ., αντανακλώντας την επίδραση από τη μείωση στα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας καθώς και προωθητικές ενέργειες προηγούμενων περιόδων με στόχο τη συγκράτηση της πελατειακής βάσης.

Τασυνολικά λειτουργικά έξοδα του Ομίλου,εξαιρουμένων των αποσβέσεων, τωναπομειώσεων και των επιβαρύνσεων πουσχετίζονται με κόστη αναδιοργάνωσης(κυρίως Προγράμματα ΕθελούσιαςΑποχώρησης), αυξήθηκαν κατά 15,0% σεσύγκριση με το Α’ τρίμηνο του 2023 καιδιαμορφώθηκαν σε €532,5 εκατ., αντανακλώνταςκυρίως την αύξηση των εσόδων.

Ηπροσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA(AL)του Ομίλου αυξήθηκε κατά 1,2% στα €326,0εκατ., με το περιθώριο να διαμορφώνεταισε 37,1%. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένηκερδοφορία EBITDA(AL)σημείωσε αύξηση 1,5%, στα €323,2 εκατ., μεισχυρό περιθώριο EBITDA39,8%. Στην Ρουμανία, η προσαρμοσμένηκερδοφορία EBITDA(AL)διαμορφώθηκε στα €2,8 εκατ. Η υψηλήσυνεισφορά εσόδων ICTκαθώς και διεθνούς χονδρικής, χαμηλούωστόσο περιθωρίου κέρδους, είχε ωςαποτέλεσμα τη μείωση του περιθωρίουπροσαρμοσμένου EBITDA(AL)του Ομίλου στο τρίμηνο.

Οιπροσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγιαπεριουσιακά στοιχεία ανήλθαν σε €117,5εκατ., αυξημένες κατά 47,1% από το Α’τρίμηνο του 2023 αντανακλώντας τη στρατηγικήεστίαση στην ανάπτυξη FTTH,η υλοποίησητουοποίου το 2023 εντατικοποιήθηκε προς τατέλη της χρονιάς. Οι επενδύσεις στηνΕλλάδα και στην κινητή Ρουμανίαςδιαμορφώθηκαν σε €106,4 εκατ. και €11,1εκατ. αντίστοιχα.

Οιπροσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακέςροές μετά από μισθώσεις διαμορφώθηκανσε €127,1 εκατ. το Α’ τρίμηνο του 2024,μειωμένες κατά 43,8% παρά την υψηλότερηκερδοφορία, λόγω υψηλότερων πληρωμώνφόρου εισοδήματος και υψηλότερωνεπενδύσεων στο τρίμηνο. Η εταιρείαδιατηρεί το στόχο των Ελεύθερων ΤαμειακώνΡοών για το 2024. Οι πληρωμές φόρων κατάτη συγκρίσιμη περίοδο του 2023 επηρεάστηκανθετικά από μια πίστωση φόρου.

Οκαθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31Μαρτίου 2024 διαμορφώθηκε σε €521,0 εκατ.,μειωμένος κατά 17,9% σε σχέση με το Δ’τρίμηνο 2023. Ο καθαρός δανεισμός τουΟμίλου αντιστοιχεί σε 0,4 φορές προσαρμοσμένοΕΒΙTDA(AL)σε δωδεκάμηνη βάση. Η επόμενη αποπληρωμήομολόγου για τον Όμιλο τοποθετείταιτον Σεπτέμβριο του 2026 (Ομόλογο €500 εκατ.,0,875%).

Προοπτικές για το 2024

Το 2024, ο ΟΤΕ αναμένει περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών και οικονομικών του επιδόσεων, εξαιρουμένων τυχόν απρόβλεπτων περιστάσεων. Οι πρωτοβουλίες ενίσχυσης του ARPU που υλοποιήθηκαν στα τέλη του 2023 αναμένεται να ενισχύσουν την αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής και να υποστηρίξουν τις δραστηριότητες σταθερής λιανικής.

Επιπλέον, ο ΟΤΕ αναμένεται να συνεχίσει να επωφελείται από τις θετικές μακροοικονομικές προοπτικές στην Ελλάδα και τη σταδιακή υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, διασφαλίζοντας συνεχή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στον τομέα του ICT. Ο συγκεκριμένος τομέας παρόλο που συνδέεται με χαμηλό περιθώριο κέρδους, συμβάλει στις μακροχρόνιες επιδόσεις του Ομίλου. Ως αποτέλεσμα, το 2024, ο ΟΤΕ αναμένεται να διευρύνει περαιτέρω τη βάση των εσόδων του, παρά τις πιέσεις στις εγχώριες ροές χονδρικής και τη συρρίκνωση της αγοράς σταθερής τηλεφωνίας.

Επιπλέον,ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να επικεντρώνεταισε πρωτοβουλίες εξοικονόμησης κόστους,ιδίως όσον αφορά στο κόστος προσωπικού,οι οποίες θα συνεχίσουν να δημιουργούνθετική δυναμική και θα αντισταθμίσουνεν μέρει τις επιπτώσεις του υψηλότερουενεργειακού κόστους λόγω της λήξηςισχύος του συμβολαίου το 2023. Για το έτος2024, ο ΟΤΕ αναμένει περαιτέρω αύξηση τωνλειτουργικών κερδών, αν και με βραδύτερορυθμό από τα έσοδα, με βάση την τρέχουσαδυναμική της αγοράς.

Ο ΟΤΕ θωρακίζει τη θέση του και διασφαλίζει το μερίδιο αγοράς του, ενώ αξιοποιεί το σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όσον αφορά την επέκταση του FTTH, την κάλυψη του 5G και την απόδοση του δικτύου, με στόχο τις συνεχείς προσθήκες και αναβαθμίσεις συνδρομητών. Ο ΟΤΕ θα συνεχίσει την επενδυτική του στρατηγική, ενώ θα εξακολουθεί να επωφελείται από την υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση πελατών και τα προηγμένα δίκτυα σταθερής και κινητής. Η επέκταση της διαθεσιμότητας δικτύου FTTH διασφαλίζει ότι ο ΟΤΕ απορροφά ένα αυξανόμενο μερίδιο συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, με αυξημένη πιστότητα. Αντίστοιχα, το ευρέως αναγνωρισμένο προηγμένο δίκτυο 5G είναι βασικός καταλύτης για τη συνεχή αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής.Π

Το2024, η διοίκηση του ΟΤΕ διατηρεί το στόχογια τις ελεύθερες ταμειακές ροές στα€470 εκατ. περίπου, αντανακλώνταςυψηλότερες πληρωμές φόρου εισοδήματοςσε σχέση με το 2023, που επηρεάστηκε θετικάαπό μία πίστωση φόρου. Οι επενδύσειςτου Ομίλου για το 2024 αναμένεται ναανέλθουν μεταξύ €610 εκατ. και €620 εκατ.,καθώς η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξητων υποδομών FTTH.

Πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους για το 2024

Ο ΟΤΕ προτίθεται να διανείμει περίπου το 95% των εκτιμώμενων ελεύθερων ταμειακών ροών. Η συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2024 θα ανέλθει σε περίπου €450 εκατ. και θα επιμεριστεί σε προτεινόμενο μέρισμα αξίας €297 εκατ. και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους €153 εκατ. περίπου. To προτεινόμενο μέρισμα, που αντιστοιχεί σε €0,71 ανά μετοχή, είναι αυξημένο κατά 23% σε σχέση με το 2023. Το μέρισμα θα καταβληθεί στις 10 Ιουλίου 2024, κατόπιν έγκρισής από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 28 Ιουνίου 2024. Το Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών για το 2024 ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου 2024 και είναι σε εξέλιξη.

Μήνυματου Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου,κ. Μιχάλη Τσαμάζ:

«Το2024 ξεκίνησε δυναμικά για τον ΟΤΕ. Είμαιστην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσωισχυρές λειτουργικές και οικονομικέςεπιδόσεις καθώς η θητεία μου στον Όμιλοολοκληρώνεται. Πετύχαμε ισχυρή αύξησηεσόδων χάρη στα έργα ICT,τη διεθνή χονδρική και τις υπηρεσίεςκινητής, ενώ συνεχίσαμε να επεκτείνουμετο δίκτυο FTTHκαι το δίκτυο κινητής, και αυξήσαμε τηνκερδοφορία του Ομίλου.

Απότο 2010, που ανέλαβα Πρόεδρος και ΔιευθύνωνΣύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, μετράμε πολλάκαι σημαντικά επιτεύγματα, παρά τιςμεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε.Έχοντας μετασχηματίσει μαζί την εταιρεία,έχουμε θέσει τις βάσεις για την οικοδόμησηενός βιώσιμου παρόχου ψηφιακών υπηρεσιών.Αισθάνομαι υπερήφανος για την πρόοδοτου ΟΤΕ όλα αυτά τα χρόνια και για τησυνεισφορά του στον ψηφιακό μετασχηματισμότης χώρας, της κοινωνίας και τωνεπιχειρήσεων.

Είμαι βέβαιος ότι τόσο το 2024 όσο και τα επόμενα χρόνια, υπό την καθοδήγηση του διαδόχου μου κ. Κώστα Νεμπή, ο ΟΤΕ είναι σε θέση να συνεχίσει να αναπτύσσεται, να δημιουργεί σημαντικές ταμειακές ροές, να επενδύει στις υποδομές της χώρας και να προσφέρει αξία στους συνδρομητές, συνεργάτες και μετόχους του».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΟΤΕ, Αύξηση, 2024 -Προτεινόμενο, 071,ote, afxisi, 2024 -proteinomeno, 071