Μητσοτάκης: Η πρόληψη σώζει ζωές -Δωρεάν προσυμπτωματικός έλεγχος και σε καρδιά και καρκίνο παχέος εντέρου

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε μια μεγάλη κατηγορία νοσημάτων η πρόληψη πραγματικά σώζει ζωές» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω».

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η επέκταση του δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου σε καρδιά και καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Σήμερα είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και συγκινημένος για το γεγονός ότι ένα όραμα, το οποίο είχα εδώ και πολλά χρόνια, γίνεται πράξη. Η πρόληψη αποτελεί εδώ και δεκαετίες το φτωχό συγγενή της αντίληψης που έχουμε ενός

συστήματος υγείας. Βεβαίως, τα νοσοκομεία μας είναι κρίσιμος κρίκος, όμως σπάνια αναλογιζόμαστε τι να κάνουμε για να μη φτάσουμε στο νοσοκομείο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε μια μεγάλη κατηγορία νοσημάτων η πρόληψη πραγματικά σώζει ζωές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «πρωτίστως είναι ο φόβος που αποτρέπει τις προληπτικές εξετάσεις και έρχεται η Πολιτεία να αντιμετωπίσει 4 ασθένειες, για τις οποίες η πρόληψη μπορει να κάνει τη διαφορά».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, σημειώνοντας ότι περισσότερες από 20.000 γυναίκες έμαθαν ότι νοσούν.

«Το πρόγραμμα αυτό πραγματικά σώζει ανθρώπινες ζωές. Κάνουμε έκκληση στις γυναίκες που έλαβαν το μήνυμα και δεν το αξιοποίησαν. Δεν έχει κλείσει ο κύκλος αυτού του προγράμματος» ανέφερε, ενώ μίλησε και για τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, «όπου υπάρχει η δυνατότητα να τον εξαφανίσουμε», αλλά και στις εξετάσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου και για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μητσοτάκης: Πέντε συνήθειες που είναι καθοριστικές για τη ζωή μας

«Πριν φτάσουμε στο σημείο να μιλούμε για προληπτικές εξετάσεις πρέπει να μιλήσουμε και ευρύτερα για δημόσια υγεία και να εξηγήσουμε με απλά λόγια, ξεκινώντας από τα παιδιά μας, ότι υπάρχουν 5 συνήθειες που είναι καθοριστικές για το πόσα χρόνια θα ζήσουμε και πόσο καλά θα ζήσουμε. Αν αθλούμαστε, αν καπνίζουμε, αν πίνουμε, αν τρώμε υγιεινά και αν είμαστε υπέρβαροι. Κάποιος ο οποίος δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις σε σχέση με κάποιον που πληροί και τις πέντε, μπορεί να ζήσει μέχρι και 15 χρόνια λιγότερα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτό που θα κάνουμε σήμερα επηρεάζει πώς θα ζήσουμε σε μερικά χρόνια από τώρα. «Πρέπει να φροντίσουμε σήμερα να επενδύσουμε στην υγεία μας. Και τότε θα αποκομίσουμε το μέρισμα αυτής της επένδυσης», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τη σημασία της τεχνολογίας και το myhealth app, το οποίο, ανέφερε, θα διευκολύνει πολύ την πρόληψη και τη θεραπεία.

«Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μάς ανοίγει τελείως καινούργια πεδία για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα υγείας ή να προλαμβάνουμε ασθένειες» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, και έφερε ως παράδειγμα τον εντοπισμό του καρκίνου του δέρματος.

«Θέλω να επισημάνω την πολύ μεγάλη συνδρομή των ευρωπαϊκών πόρων στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων. Αν δεν ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης θα είχαμε δυσκολία. Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε ευρωεκλογές και είναι καλό να θυμόμαστε πώς η Ευρώπη με τον τρόπο της επηρεάζει τις ζωές όλων μας. Η Ευρώπη τελικά είναι παρούσα στην καθημερινότητά μας μέσα από τέτοια χρηματοδοτικά εργαλεία και πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία και πολλά προγράμματα θα αποτελέσουν πιλότο και για άλλες χώρες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Να ζητήσω με όλη την ένταση που μπορώ, όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε. Είναι μια επιλογή η οποία μπορεί να σώσει ζωές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω»

«ΚύριοιΥπουργοί, κυρία Αναπληρώτρια Υπουργέ,κυρίες και κύριοι Υφυπουργοί, κυρίεςμου, κυρίες και κύριοι,

Πραγματικάσήμερα είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος,αλλά και συγκινημένος, για το γεγονόςότι ένα σχέδιο, ένα όραμα το οποίο είχαεδώ και πολλά χρόνια γίνεται πράξη.Διότι η πρόληψη, όπως εξήγησε πολύαναλυτικά και η Αναπληρώτρια Υπουργός,αποτελεί, θα έλεγα, εδώ και δεκαετίεςτον «φτωχό συγγενή» της αντίληψης πουέχουμε για τη λειτουργία ενός συστήματοςυγείας.

Είχε δίκιοη Ειρήνη όταν είπε ότι κάθε φορά πουσκεφτόμαστε την υγεία ή τις πολιτικέςυγείας, σκεφτόμαστε αυτόματα τανοσοκομεία. Και βεβαίως τα νοσοκομείαμας είναι απολύτως κρίσιμος κρίκος σεένα εθνικό σύστημα υγείας. Όμως, πολύσπάνια αναλογιζόμαστε τι είναι αυτό τοοποίο μπορούμε να κάνουμε για να μηφτάσουμε ποτέ στο νοσοκομείο ή ανφτάσουμε, αν αναγκαστούμε να πάμε στονοσοκομείο, να έχουμε πολύ καλύτερεςπιθανότητες να γίνουμε καλά πιο σύντομαή να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πιονωρίς ασθένειες που ενδεχομένως αν τιςαμελήσουμε να καταλήξουν να είναι μέχρικαι θανατηφόρες.

Και δενυπάρχει καμία αμφιβολία, το επιβεβαιώνουνόλα τα επιστημονικά στοιχεία, αλλάνομίζω ότι το περιέγραψαν πολύ γλαφυράκαι οι τέσσερις κυρίες, ότι σε μία μεγάληκατηγορία νοσημάτων η πρόληψη πραγματικάσώζει ζωές.

Ειδικά γιατον καρκίνο του μαστού είναι βέβαιονότι αν η ασθένεια εντοπιστεί σε σχετικάπρώιμο στάδιο, έχει συντριπτικέςπιθανότητες πλήρους ίασης. Όσο πιο πολύαργούμε, τόσο πιο δύσκολη γίνεται ηθεραπεία, τόσο πιο επώδυνη γίνεται καιτόσο μειώνονται οι πιθανότητες τηςπλήρους ίασης.

Και όμως,αναρωτιόμαστε πάντα τι είναι αυτό τελικάτο οποίο μας αποτρέπει από το να κάνουμετο αυτονόητο: να κάνουμε δηλαδή προληπτικέςεξετάσεις. Και ναι, τελικά είναι ο φόβοςή η αλαζονεία ότι αυτό δεν θα τύχει ποτέσε εμάς, ότι η ασθένεια αφορά πάντακάποιον άλλον και όχι εμάς. Αλλά πρωτίστωςνομίζω ότι είναι ο φόβος. Αυτό το οποίοείπατε: «δεν θέλω να ξέρω, προτιμώ να ζωμε την άγνοια». Αυτό πρέπει να πολεμήσουμε.

Και εδώακριβώς έρχεται η πολιτεία με ένα πολύβαρύ και πολύ ακριβό πρόγραμμα νααντιμετωπίσει τέσσερις σημαντικέςασθένειες, για τις οποίες η πρόληψηπραγματικά μπορεί να κάνει τη μεγάληδιαφορά.

Για τοπρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» έχουμεμιλήσει πολλές φορές, ήταν θα έλεγα ηπιλοτική μας ναυαρχίδα. Ένα πρόγραμματο οποίο αφορά δυνητικά πάνω από 1.300.000γυναίκες. Πήγαμε εμείς στις γυναίκες,αυτή είναι η μεγάλη καινοτομία. Στείλαμεεμείς ένα μήνυμα, δεν περιμέναμε απότις γυναίκες να έρθουν σε εμάς.

Παραπάνω από300.000 το έχουν αξιοποιήσει και η ιστορίατης κυρίας Μαρίας είναι μία από τις πάνωαπό 20.000 ιστορίες γυναικών που αν δενυπήρχε αυτό το πρόγραμμα, δεν θα γνώριζανσήμερα ότι έχουν καρκίνο του μαστού.

Και αυτόνομίζω ότι πρέπει να μας γεμίζει όλουςμε μια πολύ μεγάλη ικανοποίηση, διότιδεν μπορώ να φανταστώ μεγαλύτερη αποστολήαπό την αποστολή τού να σώσουμε ανθρώπινεςζωές. Και το πρόγραμμα αυτό πραγματικάσώζει ανθρώπινες ζωές και γι’ αυτό καιτο επεκτείνουμε, διευρύνουμε τα ηλικιακάκριτήρια.

Κάνουμε όμωςκαι μια έκκληση σε όλες εκείνες τιςγυναίκες που έλαβαν το μήνυμα αλλά δεντο αξιοποίησαν. Μιλήσαμε για τις 300.000που έκαναν τις εξετάσεις, αλλά δενμιλήσαμε για το 1.000.000 που δεν τις έκανε.Που μπορεί να το αμέλησαν, να το διέγραψαν,να φοβήθηκαν ή να θεώρησαν ότι «έλα μωρέτώρα, γιατί να τρέχω, έχω πάρα πολλέςδουλειές».

Άρα, δεν έχεικλείσει ο κύκλος αυτού του προγράμματος,έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε.Και βέβαια έχουμε πολλή δουλειά νακάνουμε ως προς τα υπόλοιπα τρία νοσήματατα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμεμε προληπτικές εξετάσεις.

Τον καρκίνοτου τραχήλου της μήτρας, για τον οποίοβέβαια έχουμε τη δυνατότητα να τονεξαφανίσουμε στην κυριολεξία ως ασθένεια,εάν καταφέρουμε και κάνουμε πιοσυστηματικό τον εμβολιασμό κοριτσιώνκαι αγοριών στη σωστή ηλικία. Και εκείπρέπει να δουλέψουμε. Έχουμε τώρα καιτη μεγάλη εμπειρία του εμβολιασμού τηςπανδημίας και νομίζω ότι ξέρουμε καλύτεραπώς μπορούμε να μεταφέρουμε αυτά ταμηνύματα όσον αφορά στον εμβολιασμό.

Ο καρκίνοςτου παχέος εντέρου, ένας καρκίνος τονοποίο συνδέουμε πάντα με μία εξέταση ηοποία μας φαίνεται δύσκολη και άβολη.Όμως τώρα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμεακριβώς το pre-screening, το οποίο περιέγραψεη Ειρήνη, για να καταλήξουμε να κάνουμετην πιο βαριά κολονοσκόπηση μόνο ανυπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις.

Και βέβαια,την πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας,που είναι τα καρδιακά νοσήματα, για ταοποία μπορούμε πάντα, μέσα από ένα σωστόπλαίσιο εξετάσεων, να έχουμε μια καλύτερηεικόνα του συγκεκριμένου κινδύνου, πουκάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληναςαντιμετωπίζει.

Και βέβαια,θα έλεγα ότι είναι και μία ασθένεια,μάλλον δεν είναι μία μόνο ασθένεια αλλάμία κατηγορία ασθενειών, τα καρδιακάνοσήματα, που συνδέονται πάρα πολύ καιμε τον τρόπο ζωής μας. Διότι πριν φτάσουμεστο σημείο να μιλούμε για προληπτικέςεξετάσεις, πρέπει να μιλήσουμε καιευρύτερα για δημόσια υγεία.

Πρέπει ναεξηγήσουμε με απλά λόγια στους συμπολίτεςμας, ξεκινώντας από τα παιδιά μας, ότιυπάρχουν πέντε συνήθειες, πέντεπαρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμεστον τρόπο με τον οποίο ζούμε, που μπορείνα είναι απολύτως καθοριστικές για τοπόσα χρόνια θα ζήσουμε και το πόσο καλάθα ζήσουμε.

Αν αθλούμαστεή όχι, το είπε ο κύριος υπουργός. Ανκαπνίζουμε ή αν δεν καπνίζουμε. Ανπίνουμε ή αν δεν πίνουμε, ή αν πίνουμελίγο. Αν τρώμε υγιεινά. Και αν είμαστεή δεν είμαστε υπέρβαροι.

Κάποιος οοποίος δεν πληροί καμία από τις πέντεαυτές προϋποθέσεις, σε σχέση με κάποιονπου πληροί και τις πέντε, μπορεί να ζήσειέως και 15 χρόνια λιγότερα. Για σκεφτείτετο, 15 χρόνια λιγότερα. Όλα αυτά έχουν νακάνουν με τις δικές μας επιλογές. Μπορούμενα τα αλλάξουμε όλα αυτά, αν απλάαποφασίσουμε ότι είναι αρκετά σημαντικά.

Και ανσκεφτούμε κάτι το οποίο για μένα είναιτόσο σημαντικό αλλά και τόσο δύσκολο:να προβάλλουμε το αύριο στο σήμερα. Αυτότο οποίο θα κάνουμε σήμερα επηρεάζειτο πώς θα ζήσουμε σε 10-20 χρόνια από τώρα.Αν θέλουμε πραγματικά να έχουμε μιαυγιή γήρανση και να είμαστε στα 70 μας ήστα 80 μας και να είμαστε υγιείς καιδραστήριοι και να χαιρόμαστε τα παιδιάμας και τα εγγόνια μας και να μπορούμενα κάνουμε τα πράγματα τα οποία αγαπάμε,πρέπει να φροντίσουμε σήμερα ναεπενδύσουμε στην υγεία μας.

Και τότε,πράγματι, το μέρισμα αυτής της επένδυσηςθα μπορούμε να το αποκομίσουμε. Όλααυτά, όμως, χρειάζονται πάρα πολλήεκπαίδευση, αλλά χρειάζονται, κυρίως,βιωματικές εμπειρίες. Και για αυτό καιθέλω να ευχαριστήσω τις τέσσερις κυρίεςπου μίλησαν τόσο γλαφυρά για τη δικήτους προσωπική ιστορία.

Πιστεύω στηδύναμη του παραδείγματος και πιστεύωότι εσείς μπορείτε να πείσετε πολύ πιοεύκολα από ό,τι μπορούμε εμείς, από ό,τιμπορεί οποιαδήποτε καμπάνια επικοινωνιακή,για την ανάγκη να γίνονται αυτές οιπροληπτικές εξετάσεις και να μπορούμενα ξεπεράσουμε τον φόβο.

Και βέβαια,μετά είναι δική μας δουλειά, δουλειάτου τρόπου οργάνωσης όλου του ΕθνικούΣυστήματος Υγείας, τι θα κάνουμε σεπερίπτωση που έχουμε ευρήματα. Πώς θασας παρακολουθούμε από εδώ και στο εξής,σε περίπτωση που θα πρέπει να νοσηλευτείτε,παραδείγματος χάρη για τον καρκίνο τουμαστού. Να γνωρίζουμε ότι έχουμε τηδυνατότητα να σας περιθάλψουμε μεαξιοπρέπεια και με ποιότητα.

Σας ευχαριστώγια τα καλά σας λόγια για το μεγάλο μαςαντικαρκινικό νοσοκομείο και νομίζωότι δεν είναι το μόνο νοσοκομείο τουΕθνικού Συστήματος Υγείας το οποίο,παρά τις όποιες δυσκολίες, εξακολουθείκαι προσφέρει πολύ ποιοτικές υπηρεσίεςυγείας στους Έλληνες πολίτες.

Και βέβαια,να μιλήσω και για τη σημασία τηςτεχνολογίας. Ο Δημήτρης Παπαστεργίουεξήγησε με απλά λόγια πώς όλη αυτή ηπληροφορία που αφορά την ατομική μαςυγεία, ουσιαστικά θα αποτελεί μέροςενός ατομικού φακέλου ασθενούς, ο οποίοςέχει τόσο μεγάλη σημασία για να μπορούμενα παρακολουθούμε όλες μας τις εξετάσειςκαι την πορεία της υγείας μας σε βάθοςχρόνου.

Ήδη το MyHealthapp είναι η πρώτη μορφή αυτού του ψηφιακούφακέλου υγείας, κάτι το οποίο θαδιευκολύνει πάρα πολύ όχι μόνο τηνπρόληψη, αλλά και τη θεραπεία σε περίπτωσηπου κάποιος αρρωστήσει.

Και κατανέμουμεπολύ σημαντικούς πόρους από το ΤαμείοΑνάκαμψης ακριβώς για να δημιουργήσουμετις ψηφιακές υποδομές και να μπορούμενα κάνουμε το επόμενο βήμα στην περίθαλψηκαι να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλααυτά τα ψηφιακά εργαλεία, προς όφελοςτελικά όλων των Ελληνίδων και όλων τωνΕλλήνων.

Και βέβαια,η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνηςμάς ανοίγει τελείως καινούργια πεδία,μοναδικών ευκαιριών, για το πώς μπορούμενα αντιμετωπίζουμε προβλήματα υγείαςή για το πώς μπορούμε να προλαμβάνουμεασθένειες.

Αναφέρθηκεη Ειρήνη στον μόνο καρκίνο ο οποίοςμπορεί να οπτικοποιηθεί, να τον δούμεμπροστά μας, και δεν είναι άλλος από τονκαρκίνο του δέρματος, το μελάνωμα. Κιαυτό, όμως, με κάποιο εργαλείο τεχνητήςνοημοσύνης, θα μπορεί να είναι πάρα πολύεύκολο, ήδη γίνεται σε ένα βαθμό, ναπάρεις μία φωτογραφία από μία ελιά σου-αρκεί να το ξέρεις, αρκεί κάποιος να σεέχει εκπαιδεύσει- και στη συνέχειακάποιος αλγόριθμος να υποδείξει εάνπρέπει να δεις κάποιον ειδικό, διότιμπορεί αυτή η ελιά να εγείρει κάποιαερωτηματικά. Κατεξοχήν ένας καρκίνος,τον οποίο αν μπορούμε να τον εντοπίσουμενωρίς πια με την πρόοδο μάλιστα τηςιατρικής επιστήμης, μπορεί να είναιτελείως ιάσιμος.

Τελειώνοντας,θέλω να επισημάνω την πολύ μεγάλησυνδρομή των ευρωπαϊκών πόρων σε αυτότο πολύ μεγάλο πρόγραμμα προληπτικώνεξετάσεων, το οποίο φέρει και το όνοματου Σπύρου Δοξιάδη. Αν δεν ήταν για τοΤαμείο Ανάκαμψης, θα είχαμε δυσκολίανα βρούμε αυτή τη στιγμή το χρηματοδοτικόεργαλείο για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμεένα τέτοιο πρόγραμμα. Και το λέω αυτόδιότι σε λίγες εβδομάδες από τώρα θαέχουμε ευρωεκλογές και είναι καλό ναθυμόμαστε πως η Ευρώπη με τον τρόπο τηςεπηρεάζει τις ζωές όλων μας.

Αυτό τοπρόγραμμα χρηματοδοτείται σε μεγάλοβαθμό από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και ότανθα ακούσουμε τις επόμενες ιστορίεςανδρών και γυναικών που θα έχουν μπορέσεινα σώσουν ουσιαστικά τη ζωή τους μέσααπό μια έγκαιρη διάγνωση, ας το θυμηθούμεαυτό: ότι η Ευρώπη τελικά με τον τρόποτης είναι παρούσα στην καθημερινότητάμας, μέσα από τέτοια σημαντικά χρηματοδοτικάεργαλεία, τα οποία βέβαια τα υλοποιείμε πολύ ενθουσιασμό η Ελληνική Κυβέρνηση.

Και πιστεύωπράγματι ότι σε μεγάλο βαθμό βρισκόμαστεκαι στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία. Πολλάαπό τα προγράμματα αυτά έχουν μεγάλοβαθμό καινοτομίας και πιστεύω ότι θααποτελέσουν τον πιλότο και για άλλεςχώρες, καθώς μετατοπίζουμε ολοένα καιπερισσότερο, μάλλον στρέφουμε τηνπροσοχή μας όχι μόνο στο τι γίνεται στανοσοκομεία μας -αυτό είναι κάτι δεδομένο,είναι κάτι το οποίο ούτως ή αλλιώςγίνεται-, αλλά και στο τι γίνεται πριναπό τα νοσοκομεία μας, ειδικά στον τομέατων προληπτικών εξετάσεων.

Θέλω, λοιπόν,και πάλι να ευχαριστήσω όλες και όλουςόσοι εργάστηκαν για να γίνει αυτό τοπρόγραμμα πραγματικότητα. Και να σαςζητήσω, με όλη την ένταση την οποίαμπορώ, όταν θα λάβετε το επόμενο SMS γιαόποιο από τα νοσήματα αυτά με κάποιοτρόπο σας αφορά, μην το αμελήσετε.

Πραγματικά,είναι μια επιλογή η οποία μπορεί νασώσει ζωές. Ήδη έχουμε σώσει αρκετέςζωές, μπορούμε να σώσουμε περισσότερες.Και νομίζω ότι με τον τρόπο αυτό, είμαστεπιστοί και εμείς στην αποστολή μας καιμπορούμε πια να υλοποιούμε ένα πρόγραμματο οποίο έχει τεράστια σημασία για τηδημόσια υγεία, για την υγεία τελικά όλουτου ελληνικού πληθυσμού.

Σας εύχομαικαλή Ανάσταση και καλό Πάσχα».

Γεωργιάδης: Η ιστορία με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Την εκδήλωση άνοιξε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος διηγήθηκε μία προσωπική ιστορία από μία συνάντηση που είχε με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με τον οποίο, όπως ανέφερε, υπήρχε μία ιδιαίτερη σχέση.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης: «Πριν από αρκετά χρόνια είχα την τύχη να είμαι στο σπίτι του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Του είπα ''κύριε πρόεδρε, έχετε φτάσει σε αυτή την ηλικία και είστε ακμαιότατος''. Μου είπε, ''Άδωνι, μην πιστεύεις τίποτα''. Και άρχισε να μου λέει πόσα πράγματα είχε πάθει. ''Ψαχνόμουν τόσο πολύ, που τα έβρισκα όλα από την αρχή. Και ό,τι βρίσκεις στην αρχή σε αφήνει. Ό,τι αργείς να το βρεις, σε ακολουθεί μια ζωή'' μου είχε πει».

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία έκανε την παρουσίαση του προγράμματος, καθώς και 4 γυναίκες που μοιράστηκαν τις ιστορίες πρόληψής τους.

Αγαπηδάκη: Φτιάχνουμε μια Ελλάδα που δεν θα έχει σκοπό να μην πεθάνουμε αλλά να μην αρρωστήσουμε

«Κατ' αρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά για τη συμβολή του το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Υπουργό κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και την διευθύνουσα σύμβουλο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) κα Νίκη Τσούμα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας που γίνεται μία τέτοιου μεγέθους επένδυση στην Πρόληψη και την υγεία του πληθυσμού μέσω του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ.

Είναι γεγονός ότι η Πρόληψη στην Ελλάδα δεν είχε ποτέ οργανωμένο και συστηματικό χαρακτήρα. Η επαφή των πολιτών με το σύστημα υγείας συνήθως γίνεται αφότου εκδηλωθεί το σύμπτωμα. Και αυτό ακριβώς ερχόμαστε να αλλάξουμε. Βασικός στόχος του Υπουργείου Υγείας δεν είναι απλά να μην πεθάνουμε, αλλά να μην αρρωστήσουμε.

Πρόληψη λοιπόν και εστίαση στις ομάδες που μαστίζονται από τις ανισότητες στην υγεία, στη μείωση του χάσματος που υπάρχει στους δείκτες υγείας ανάμεσα στους πολίτες που ανήκουν στα υψηλότερα και στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και στη μείωση της κοινωνικής διαβάθμισης στην Υγεία. Από το μοντέλο “θεραπεύουμε ασθένειες” περνάμε στο “διατηρούμε τους πολίτες υγιείς».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
δωρεαν, μητσοτακης, καρδια, Καλό Πάσχα, αδωνις γεωργιαδης, ηδικα αε, επηρεάζει, sms, ανάσταση, πασχα, ελλαδα, ηδικα, iefimerida, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, δωρο πασχα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, iefimerida, βημα, δουλεια, εργαλεια, προγραμμα, τυχη, υγεια, φωτογραφια, αδωνις, αλγοριθμος, ανάσταση, απλα, ασθενειες, εβδομαδες, βρισκεις, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δεδομενο, δυνατοτητα, δικη, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ελια, εξετασεις, επηρεάζει, ερχεται, εστιαση, ευρωπη, ζωη, ζωης, ηλικια, ομιλια, καρκινος, κυβερνηση, κυκλος, κυρια, λειτουργια, λογια, μελανωμα, μειωση, μορφη, μπορειτε, νικη, νοσοκομεια, παντα, οραμα, ουσιαστικα, παιδια, παμε, παρουσιαση, πεδια, πιθανοτητες, ποιοτητα, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, πρωτοπορια, σπιτι, σπυρου, στην υγεια μας, σχεδιο, τι ειναι, τρια, υγιεις, υφυπουργοι, φοβος, φορα, χαιρομαστε, δημητρης, ερχομαστε, εθνικο, γηρανση, χωρα, ιδιαιτερα, ιδιαιτερη σχεση, υπουργειο, κωνσταντινου, κυριακου, νοσοκομειο, ομαδες, sms, θελω να, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα