Καρκίνος πνεύμονα: Aντιμετώπιση με Θωρακοσκοπική Χειρουργική VATS

Ο καρκίνος του πνεύμονα σχετίζεται με την υψηλότερη θνητότητα μεταξύ όλων των καρκίνων στον άνθρωπο και αποτελεί την 2η σε συχνότητα κακοήθεια και στα δυο φύλλα, μετά τον καρκίνο προστάτη στους άνδρες και τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.

Χειρουργικήθεραπεία του καρκίνου πνεύμονα

Ηχειρουργική θεραπεία του καρκίνου τουπνεύμονα περιλαμβάνει επεμβάσεις όπωςη λοβεκτομή (αφαίρεση ενός λοβού, δηλαδήτου μισού πνεύμονα) και η πνευμονεκτομή(εξαιρείται ολόκληρος ο πνεύμονας). Καιοι δύο αυτές επεμβάσεις, συνοδεύονταιπάντοτε από λεμφαδενεκτομή, δηλαδήαφαίρεση των λεμφαδένων που

αποτελούντου τοπικούς σταθμούς άμυνας-συγκράτησηςτων καρκινικών κυττάρων της περιοχής.Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεταιείτε μόνη της ως μονοθεραπεία, είτε στοπλαίσιο πολυπαρογοντικής θεραπείας,όπου ογκολόγοι χορηγούν περιεγχειρητικάείτε φάρμακα όπως:

Χημειοθεραπεία(ΧΜΘ)Ανοσοθεραπεία(ΑΝΘ)Στοχευμένηθεραπεία (ΣΤΘ) είτεΑκτινοθεραπεία (ΑΚΘ)

Ησύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου τουπνεύμονα, απαιτεί την εξατομικευμένηαντιμετώπιση του ασθενούς από ΟγκολογικόΣυμβούλιο, το οποίο αποτελείται απόΠνευμονολόγο, τον ιατρό που αρχικάεκτίμησε τον ασθενή και έθεσε τηνδιάγνωση της νόσου αξιολογώντας και τοστάδιο της, τον Θωρακοχειρουργό, που θακρίνει αν το περιστατικό είναιχειρουργήσιμο (αν ο όγκος τεχνικάαφαιρείται και αν ο ασθενής αντέχει τηνεπέμβαση εκτομής) και τον Ογκολόγο, οοποίος θα πει αν χρειάζεται παράλληλαμε την χειρουργική θεραπεία να δοθούνφάρμακα (ΧΜΘ), (ΑΝΘ), (ΣΤΘ), ή (ΑΚΘ) πριν καιμετά το χειρουργείο ώστε να βελτιωθείη συνολική επιβίωση που θα πρόκυπτε εάνο ασθενής έκανε μόνο την επέμβαση.

Όλεςοι προαναφερθείσες επεμβάσειςδιενεργούνται υπό γενική αναισθησίαμε εκλεκτικό αερισμό πνευμόνων.Συγκεκριμένα ο αναισθησιολόγος αερίζειτον πνεύμονα που δεν χειρουργείται,ώστε αυτός να παραμένει ξεφούσκωτοςκαι ρικνός, επιτρέποντας στον χειρουργόνα ολοκληρώσει την επέμβαση ταχύτερακαι ασφαλέστερα.

ΘωρακοσκοπικήΧειρουργική VATS

ΗΘωρακοσκοπική Χειρουργική VATS (VideoAssisted Thoracic Surgery) αποτελεί μια από τιςπλέον σύγχρονες τεχνικές πουχρησιμοποιούνται διεθνώς για τη διάγνωσηκαι θεραπεία παθήσεων του θώρακα καιτων πνευμόνων.

Οιτεχνικές αυτές αποτελούν επεμβάσειςμικρής επιβάρυνσης για τους ασθενείς,αποφεύγοντας την κλασσική μεγάληθωρακοτομή, και προσφέρουν καλύτεροαισθητικό αποτέλεσμα στις μετεγχειρητικέςουλές, ταχύτερη ανάρρωση και άμεσηεπάνοδο των ασθενών στις καθημερινέςτους δραστηριότητες. Για τη διενέργειατους απαιτείται ειδικός τεχνολογικόςεξοπλισμός αλλά και ειδική εκπαίδευσηκαι ανάλογη εμπειρία της ιατρικήςομάδας.

Βασικόεργαλείο των VATS,αποτελεί το θωρακοσκόπιο, το οποίο είναιένας λεπτός κυλινδρικός μεταλλικόςσωλήνας με συστήματα φακών και κάμεραστο πίσω μέρος του, το οποίο εισερχόμενοεντός της θωρακικής κοιλότητας μέσωμιας θυρίδας αποδίδοντας στην οθόνητηλεόρασης την εικόνα των οργάνων τουθώρακα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο χειρουργόςβλέπει έμμεσα πχ τον πνεύμονα χωρίς νατον έχει μπροστά του σε ανοιχτό πεδίοκαι εισάγοντας τα εργαλεία του μέσωάλλων θυρίδων (ή μιας στην περίπτωσηuniportalVats)προβαίνει στις απαραίτητες πράξεις.

Αξίζεινα σημειωθεί ότι δεν είναι δυνατόν ναγίνονται τεχνικές με VATSσε όλες τις θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις,π.χ. όγκοι άνω των 4εκ ή κεντρικής εντόπισηςπρέπει να αφαιρούνται ανοιχτά για λόγουςασφαλείας, ενώ σε κάθε περίπτωσηπροβλήματος με VATS,ο χειρουργός οφείλει να μετατρέπει τηνμέθοδο σε ανοιχτή, ώστε να εξασφαλίζονταικαι χρόνος και προ πάντων ασφάλεια γιατον ασθενή. Την πιο εξελιγμένη καιτεχνικά δυσκολότερη μορφή βιντεοθωρακοσκόπησηςαποτελεί η VATSλοβεκτομή για καρκίνους πνεύμονα, πουεφαρμόζεται για όγκους μικρού έωςμέτριου μεγέθους αρχικών σταδίων τηςνόσου.

Γενικάοι VATSεπεμβάσεις εφαρμόζονται ευρέως στηχώρα μας από το 2000 και έπειτα, ενώτελευταία εξέλιξη στην θωρακοσκοπικήχειρουργική αποτελούν οι ρομποτικέςτεχνικές ή RATS(RoboticAssistedThoracicSurgery),όπως συνηθίζονται να λέγονται, με τηνεπέμβαση να διενεργείται μέσω τεσσάρωνθυρίδων, όχι με εισαγωγή εργαλείων απότον χειρουργό όπως στα VATS,αλλά με την είσοδο εργαλειοφόρωνβραχιόνων του ROBOT,τις κινήσεις των οποίων ελέγχει οχειρουργός από τα χειριστήρια κονσόλαςευρισκόμενη εκτός πεδίου και εις απόστασηαπό τον ασθενή.

Πρόσφατηεξέλιξη των RATSαποτελεί η τεχνική UNIRATS(UniportalRoboticAssistedThoracicSurgery),κατά την οποία η επέμβαση γίνεται μέσωμιας και μόνον διευρυμένης θυρίδας,όπως και στις uniportalVats.Με το ρομποτικό σύστημα εξασφαλίζεταιαπόλυτη ακρίβεια των χειρουργικώνχειρισμών, γεγονός που το καθιστά ανώτεροτων Vatsκαι των ανοιχτών τεχνικών.

Γράφειο
Ευάγγελος Σεψάς
Θωρακοχειρουργός
ΔιευθυντήςΘωρακοχειρουργικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ

Ο κ. Ευάγγελος Σεψάς πραγματοποιεί επεμβάσεις με τεχνική VATS στην Ελλάδα από το 1994.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα