Η ProCredit Bank επενδύει για ένα βιώσιμο μέλλον - Το mega project στην Κοζάνη

Ο κύριος Ιωάννης Τσώρης, Business client advisor – Project Financing στην ProCredit Bank Greece, μιλά στο iefimerida για την υποστήριξη της τράπεζας στην υλοποίηση μεγάλου φωτοβολταϊκού έργου στην περιοχή της Κοζάνης:

Ποια είναι
ταστοιχεία του φιλόδοξου έργου στηνπεριοχή της Κοζάνης; Ποιες είναι οιλεπτομέρειες για τη χωρητικότητά τουφωτοβολταϊκού πάρκου και την παραγωγήενέργειας;

Το project της Κοζάνης απαρτίζεται από 186 φωτοβολταϊκούς σταθμούς με συνολική ισχύ 105 MW. Συμμετείχαν 90 εταιρείες, εκ των οποίων κάποιοι μέτοχοι είναι κάτοικοι της Κοζάνης.

2. Πόσο σημαντική ήταν γι’ αυτό το project η τεχνογνωσία που έχει κατακτήσει ο διεθνής Όμιλος, στον οποίο ανήκει η ProCredit Bank;

Η τεχνογνωσία είναι ο βασικός κορμός για την υλοποίηση τέτοιων project, διότι έχουμε ειδικά καταρτισμένα τμήματα, όπως το τεχνικό, το επιχειρηματικό και το τμήμα του ρίσκου. Τα τμήματα αυτά, συνδυαστικά και μαζί με τον συνεργάτη μας την KIEFER, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το project με επιτυχία. Η τεχνογνωσία αφορά από την αδειοδότηση, τον έλεγχο των εγγράφων, την παραγωγή ενέργειας και τη χρηματοοικονομική ανάλυση έως και την ηλέκτριση του έργου και το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

3. Ποια οφέλη απορρέουν για την τοπική κοινωνία από τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου; Έχει αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση των υποδομών στην περιοχή και γενικότερα την τοπική οικονομία;

Βέβαια. Το γεγονός ότι η περιοχή της Κοζάνης βρίσκεται σε καθεστώς απολιγνιτοποίησης αποτέλεσε ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά για την περιβαλλοντική βελτιστοποίηση. Επίσης, το έργο δημιούργησε θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, διότι για να κατασκευαστούν 186 φωτοβολταϊκοί σταθμοί - συμπεριλαμβάνοντας και τον υποσταθμό - χρειάστηκαν αρκετά «χέρια» και εργατοώρες, το οποίο ξεκίνησε από το 2021 μέχρι και το 2023. Τώρα, η συμβολή στην αγορά εργασίας συνεχίζεται στη συντήρηση του πάρκου, όπως και στις τηλεμετρήσεις. Δεν σταμάτησε δηλαδή με την κατασκευή, θα δημιουργούνται ακόμα θέσεις, όσο είναι η διάρκεια ζωής των φωτοβολταϊκών σταθμών, δηλαδή για πάνω από 20 χρόνια.

4. Η βιωσιμότητα και η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας είναι στο DNA της ProCredit Bank. Πώς αυτά τα δύο στοιχεία αντικατοπτρίζονται στο μεγαλόπνοο έργο της Κοζάνης;

Επειδή είμαστε διεθνήςόμιλος φέρνουμε κάποιες τεχνικέςπρακτικές, είτε έχει να κάνει με τοχρηματοδοτικό πλάνο, είτε στο πώςαντιμετωπίζουμε τις καταστάσειςμεμονωμένα. Πάντως, τις πρακτικές αυτέςτις χρησιμοποιούμε προς όφελός μας στονελλαδικό χώρο για την υλοποίηση τέτοιωνproject.

Άμεσα ή έμμεσα, στόχος της τράπεζάς μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε τον περιβαλλοντικό μας αντίκτυπο, το οποίο και καταφέρνουμε μέσω χρηματοδοτήσεων τέτοιων μικρών και μεγάλων project.



5. Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετώπισε η ProCredit Bank πριν και κατά τη διάρκεια υλοποίησης του πάρκου;

Σαφώς σε τέτοια projectυπάρχουν προκλήσεις λόγω μεγέθους καιπολυπλοκότητας, δεδομένου ότι είχαμενα συνεργαστούμε με 90 διαφορετικέςεταιρείες, 90 διαφορετικά ΑΦΜ να το θέσωέτσι, συν την επικοινωνία με τονκατασκευαστή, καθώς επίσης και με τιςαρχές. Ουσιαστικά, το project γίνεται πολύσύνθετο, διότι συμμετέχουν πάρα πολλοίσυνεργάτες, δημιουργώντας δυσκολίεςστην επικοινωνία και την κοινή κατεύθυνσηπρος έναν στόχο.

Εκτός αυτού, είχαμε καικαθυστερήσεις, εκ των οποίων κάποιεςήταν αναμενόμενες, που αφορούσαν τηνυλοποίηση και τη σύνδεση του project.Αντιμετωπίσαμε βέβαια αυτές τιςπροκλήσεις, διότι είχαμε ήδη λάβει μέτρααπό πριν. Πάντοτε κρατάμε κάποιο«μαξιλάρι», γιατί πάντοτε περιμένουμενα υπάρχουν τέτοιες καθυστερήσεις.

Ουσιαστικά, βοηθήσαμε όλες τις πλευρές: είτε τον κατασκευαστή για λόγους ρευστότητας είτε τις εταιρείες που επένδυσαν στο project, ώστε να μην βρεθούν σε οικονομικές δυσκολίες.

6. Θα ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια εγχειρήματα σε περιοχές της Ελλάδας;

Αυτός είναι ο στόχοςμας και τρέχουμε ήδη παράλληλα κάποιαproject μεγάλης κλίμακας. Την τεχνογνωσίατην έχουμε ούτως ή άλλως λόγω του Ομίλουκαι της διεθνούς καταγωγής. Πλέον έχουμετην τεχνογνωσία και στον ελλαδικό χώρο,διότι είναι λίγο διαφορετική διαδικασίασε ό,τι αφορά τις δημόσιες αρχές, καιέχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνιααρκετή εμπειρία.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
ProCredit Bank, Κοζάνη,ProCredit Bank, kozani