Γιατί ερευνούν την σύζυγο του Πέτρο Σάντσεθ -Ετοιμος να παραιτηθεί ο Ισπανός πρωθυπουργός

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Ισπανία η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ότι εξετάζει το ενδεχόμενο της παραίτησης μετά την προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της γυναίκας του, που ανακοίνωσε δικαστήριο της Μαδρίτης.

Η έρευνα σε βάρος της συζύγου του σοσιαλιστή πρωθυπουργού «υπόκειται σε εντολή μυστικότητας», σύμφωνα με το δικαστήριο και διατάχθηκε μετά από αγωγή που κατέθεσε η οργάνωση κατά της διαφθοράς «Manos Limpias», («Καθαρά Χέρια») που φέρεται να πρόσκειται στην ακροδεξιά.

Η είδηση προκάλεσε σοκ στην κυβέρνηση Σάντσεθ

με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει λίγες ώρες αργότερα με επιστολή, που ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ, ότι μελετά το ενδεχόμενο να υποβάλει την παραίτησή του.

«Χρειάζομαι να σταματήσω και να σκεφτώ», προκειμένου να αποφασίσω», όπως αναφέρει ο Σάντσεθ, «εάν πρέπει να συνεχίσω ως επικεφαλής της κυβέρνησης ή να αποποιηθώ αυτήν την τιμή».

Αν και απορρίπτει τις κατηγορίες ειςβάρος της συζύγου του, ο Σάντσεθ ανέστειλετις δραστηριότητές του και θα ανακοινώσειτη Δευτέρα την απόφασή του.

Γιατί ερευνούν την σύζυγο του Πέδρο Σάντσεθ

Όπως αναφέρει ο διαδικτυακός ειδησεογραφικός ιστότοπο El Confidencial, ο οποίος έφερε στο φως την πληροφορία, η προκαταρκτική αυτή έρευνα εις βάρος της συζύγου του Σάντσεθ, Μπεγκόνια Γκόμεθ, αφορά στις σχέσεις της με ιδιωτικές εταιρίες που είχαν λάβει κρατική στήριξη στη διάρκεια της πανδημίας ή υπέγραψαν συμβόλαια με το κράτος, ενόσω ο άνδρας της ήταν επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Η επτασέλιδη καταγγελία της «Manoslimpias», που ιδρύθηκε το 1995, κατά τηςγυναίκας του Σάντσεθ περιλαμβάνει καιοκτώ δημοσιεύματα εφημερίδων, τουλάχιστονένα εκ των οποίων αποδείχθηκε ψευδές.

Η «Manos limpias» κατηγορεί τη Γκόμεθ για τις σχέσεις της με τον ισπανικό τουριστικό όμιλο Globalia, στον οποίο ανήκει η αεροπορική εταιρία Air Europa, όταν η τελευταία συνομιλούσε με την κυβέρνηση για την εξασφάλιση βοήθειας μετά τη μεγάλη πτώση στην αεροπορική κυκλοφορία που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.

Εκείνη την περίοδο η σύζυγος τουΣάντσεθ διηύθυνε το ίδρυμα IE Africa Center,που συνδέεται με την εμπορική σχολή τηςΜαδρίτης IE University, αλλά εγκατέλειψε τοπόστο της το 2022. Σύμφωνα με το ElConfidencial, το IE Africa Center είχε «υπογράψεισυμφωνία χορηγίας με την Globalia το 2020»και η Μπεγκόνια Γκόμεθ είχε συμμετάσχεισε «ιδιωτική συνάντηση με τον διευθύνοντασύμβουλό της Χαβιέρ Ιντάγλκο την περίοδοπου η Globalia διαπραγματευόταν το σχέδιοδιάσωσής της ύψους πολλών εκατομμυρίωνευρώ με την κυβέρνηση».

Το σχέδιο αυτό επέτρεψε τηνπαραχώρηση 475 εκατομμυρίων ευρώ στηνAir Europa τον Νοέμβριο του 2020.

«Τραμπικέςπρακτικές»

Επικεφαλής της οργάνωσης που κατέθεσε την αγωγή κατά της συζύγου του Σάντσεθ είναι ο δικηγόρος Μιγκουέλ Μπερνάντ, πρώην αξιωματούχος του κόμματος Frente Naconal, το οποίο διαλύθηκε το 1993. Ο Μπερνάντ είχε καταδικαστεί πρωτόδικα το 2021 σε τετραετή φυλάκιση για απόπειρα εκβιασμού μεγάλων εταιρειών, αλλά αθωώθηκε τον περασμένο μήνα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων.

Η«ManosLimpias»αξιοποιεί ένα εργαλείο της ισπανικήςΔικαιοσύνης, γνωστό ως «λαϊκή κατηγορία»για να υποβάλει ποινικές μηνύσεις ειςβάρος τρίτων. Οι δικαστές μπορούν ναεπιλέξουν αν θα διατάξουν έρευνα βάσειτέτοιων κατηγοριών και δεν έχουν οδηγήσειόλες σε έρευνα. Κάποιες, ωστόσο, τοέπραξαν, όπως οι κατηγορίες της «ΜanosLimpias»εις βάρος της ινφάντα Κριστίνα, νεότερηςκόρης του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος,στην οποία ασκήθηκε δίωξη για συνέργειασε φορολογική απάτη. Η ίδια αθωώθηκε,αλλά ο άνδρα της, Ινάκι Ουρνταγκαρίνκαταδικάστηκε για απάτη και φοροδιαφυγή.

Σάντσεθ:Έχω εμπιστοσύνη στο ισπανικό σύστημαΔικαιοσύνης

ΕρωτηθείςχθεςστοΚοινοβούλιο για την υπόθεση τηςσυζύγου τουο Πέδρο Σάντσεθ είπε πως έχει εμπιστοσύνηστη δικαιοσύνη: «Μίαημέρα όπως η σημερινή, παράτανέα που άκουσα, εξακολουθώ να έχωεμπιστοσύνη στηΔικαιοσύνητης χώρας μου»,δήλωσε.

Μετάτις πρώτες αποκαλύψεις του Τύπου γιατην υπόθεση αυτή, η ισπανική Δεξιάπολλαπλασίασε τις επικρίσεις εναντίοντου πρωθυπουργού. Η ανακοίνωση τηςέναρξης της έρευνας είναι «αρκετάσημαντική ώστε ο επικεφαλής της κυβέρνησηςνα δώσει εξηγήσεις στους Ισπανούς»,δήλωσε χθεςστους δημοσιογράφους η Εστέρ Μουνιόθ,μέλος της διεύθυνσης του δεξιού ΛαϊκούΚόμματος (PP).

Σε συνεδρίαση της ισπανικής Βουλήςτον περασμένο μήνα ο ηγέτης του ΛαϊκούΚόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, είχεπροειδοποιήσει τον Σάντσεθ ότι θαξεκινήσει έρευνα. «Αν αρνηθείτε εκ νέουνα δώσετε εξηγήσεις…. θα γίνει λεπτομερήςέρευνα για θέματα αναφορικά με αγαπημένασας πρόσωπα, σίγουρα μια κοινοβουλευτικήέρευνα και εν ανάγκη και δικαστική»,είπε με την υπουργό Οικονομικών καιΔημόσιας Διοίκησης της Ισπανίας, ΜαρίαΧεσούς Μοντέρο να σηκώνει το γάντι καινα απαντά: «Χρησιμοποιούν μια ψευδήκαταγγελία ακροδεξιάς οργάνωσης γιανα συκοφαντήσουν τον πρωθυπουργό καινα αμαυρώσουν τη φήμη του. Δεν θαεπιτρέψουμε σε αυτές τις τραμπικέςπρακτικές να υπονομεύσει την ισπανικήδημοκρατία».

Ποια είναι η Μπεγκόνια Γκόμεθ

Καταγόμενη από τη Χώρα των Βάσκων ηΜαρία Μπεγκόνια Γκόμεθ Φερνάντεθ,ευρύτερα γνωστή ως Μπεγκόνια Γκόμεθ,γεννήθηκε το 1975 στο Μπιλμπάο.

Eίναι κάτοχος πτυχίουμάρκετινγκαπό την ESIC στη Μαδρίτη και μεταπτυχιακούστη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στιςΔιεθνείς Σχέσεις καιταισπανικά ΜΜΕ τη συγκρίνουν συχνά με τηΜισέλ Ομπάμα.
Ησύζυγος του Σάντσεθ συνεργάστηκε επίσης– ως ειδική στη συγκέντρωση κεφαλαίων– με ΜΚΟ και ιδρύματα όπως ηOxfam, η Διεθνής Αμνηστία, ηIntermon καιAnesvad, ενώδιετέλεσε και διευθύντριατου αρμόδιου για τηνΙσπανία και την Πορτογαλία παραρτήματοςτου ομίλου Inmark Europa, μεεξειδίκευση σε συμβουλές και υποστήριξηεταιρειών διεθνούςανάπτυξης.

Η Μπεγκόνια συνάντησε για πρώτη φορά τον μέλλοντα σύζυγός το 2003 σε ένα πάρτι γενεθλίων ενός κοινού φίλου. Ήταν ένας έρωτας με την πρώτη ματιά και τρία χρόνια αργότερα ο Πέδρο Σάντσεθ και η Μπεγκόνια παντρεύτηκαν στο δημαρχείο της Μαδρίτης. Το ζευγάρι έχει δύο παιδιά, την Αϊνόα, που γεννήθηκε το 2005 και την κατά δύο χρόνια νεότερή της, Καρλότα.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα