Γερμανικές εκλογές: Η ακροδεξιά, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα και πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα

LIVE ΣΤΟ iefimerida ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Live όλες οι εξελίξεις:

18:56 Αισιοδοξία στο στρατόπεδο της Μέρκελ

Ανυπομονησία αλλά και αισιοδοξία επικρατεί στα κεντρικά γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) λίγα λεπτά πριν κλείσουν οι κάλπες και ανακοινωθεί η πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Τα γραφεία είναι κατάμεστα από εκπροσώπους των ΜΜΕ

σχεδόν όλου του πλανήτη, ενώ εδώ και λίγη ώρα άρχισαν να προσέρχονται τα στελέχη του κόμματος. Ιδιαίτερο χρώμα δίνουν τα μέλη της Νεολαίας του CDU τα οποία, ντυμένα στα χρώματα της σημαίας της Γερμανίας και κρατώντας πλακάτ της CDU, έχουν ήδη πάρει θέση μπροστά στις κάμερες ενόψει της ανακοίνωσης της πρόγνωσης αποτελέσματος.

18:48 Η ακροδεξιά πανηγυρίζει ήδη!

Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο ένας εκ των δύο βασικών υποψηφίων της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία εξηγεί σε δηλώσεις του γιατί το κόμμα του αναμένεται να τα πάει καλά, πριν ακόμη ανακοινωθούν τα πρώτα exit polls. Λέει ότι οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί με τα κόμματα του κατεστημένου.

#AfD-#Gauland erklärt bereits vor der Wahlparty den Erfolg seiner Partei. #BTW2017 @welt pic.twitter.com/bv41VxAWoo

— Martin Heller (@Ma_Heller) 24 Σεπτεμβρίου 2017

18:40 Το αδιαχώρητο στα κεντρικά του ακροδεξιού AfD

Συνωστισμός στο αρχηγείο της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», που έχει κατακλυστεί από στελέχη, οπαδούς και δημοσιογράφους, σημειώνει ο Guardian.

Hours before polls close, space is already tight at the AfD's election party. Over 700 journalists applied for badges pic.twitter.com/MPpjL7Qmum

— Zeke Turner (@zekefturner) 24 Σεπτεμβρίου 2017

Με τους δύο επικεφαλής υποψηφίους του, την 38χρονο μάνατζερ Άλις Βάιντελ και τον 76χρονο εθνικιστή Αλεξάντερ Γκάουλαντ το κόμμα εκτινάχθηκε από το 8% στις δημοσκοπήσεις του περασμένου Αυγούστου στο 11%-13% την περασμένη εβδομάδα.

Βασικό αίτημα στο μανιφέστο του ξενοφοβικού κόμματος να απαγορευτούν όλα τα ισλαμικά τεμένη και οι μιναρέδες, να σταματήσουν οι προσευχές των μουεζίνηδων και να απαγορευτεί η μπούρκα. Το AfD ζητά ακόμη να αλλάξει η στάση έναντι των εγκλημάτων που διέπραξαν οι Ναζί κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις το AfD αναμένεται να εξασφαλίσει από 60 έως 85 έδρες στην Μπούντεσταγκ.

18:32 Εκκλήσεις στους ψηφοφόρους: Πηγαίνετε να ψηφίσετε!

Ενώ απομένει λιγότερο από μισή ώρα για να κλείσουν οι κάλπες τα κόμματα απευθύνουν εκκλήσεις μέσω των social media στους ψηφοφόρους να σηκωθούν από τους καναπέδες τους. Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ ανήρτησαν στο Twitter τη φωτογραφία ενός σκύλου με λουρί και τη λεζάντα: «Άλλη μια βόλτα με το σκύλο και μετά στο εκλογικό τμήμα.»

Stärken Sie die Mitte gegen rechts und links und geben Sie beide Stimmen der #CDU! Damit #Merkel Kanzlerin bleibt. #fedidwgugl pic.twitter.com/ugo5aSkqwu

CDU Deutschlands (@CDU) 24 Σεπτεμβρίου 2017

18:15 Τα μάτια στραμμένα στον Σόιμπλε και τον διάδοχό του»

Η Έλενα Σμιθ της βρετανικής εφημερίδας Guardian σχολιάζει για τις προσδοκίες της Αθήνας:

«Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο Βερολίνο. Το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές ότι στηρίζει τους συντρόφους του αριστερού Die Linke. Αλλά δεδομένου ότι η Γερμανία έχει διαθέσει τα μεγαλύτερα ποσά στα τρία πακέτα διάσωσης που κράτησαν τη φορτωμένη με χρέη Ελλάδα στην επιφάνεια και υπαγόρευσε τους σκληρούς όρους- το πραγματικό ερώτημα στην Αθήνα είναι ποιος και εάν θα αντικαταστήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα ηνία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο υπό τον ΣΥΡΙΖΑ συνασπισμός ελπίζει να βγάλει την Ελλάδα από τη διεθνή εποπτεία όταν λήξει επισήμως το επόμενο καλοκαίρι το τρέχον πακέτο διάσωσης των 86 δισ ευρώ -κι αν όλα πάνε καλά να καταλήξει σε κάποια συμφωνία για την ουσιαστική διαγραφή του τεράστιου χρέους.

Ρόλο κλειδί στο κατά πόσον αμφότερα θα εξελιχθούν ομαλά (ή όχι) θα παίξει πιθανώς το ποιος θα κάθεται στην καρέκλα του υπουργού Οικονομικών. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη συγκρότηση του συνασπισμού, που θα σχηματιστεί και κατά πόσον θα είναι μέλος του το μικρό κόμμα των Φιλελευθέρων, λένε Έλληνες αξιωματούχοι – οι οποίοι προετοιμάζονται για μια μακρά νύχτα.»

17:54 Αυξημένη προμηνύεται η συμμετοχή - Οι κάλπες κλείνουν στις 19:00 ώρα Ελλάδος

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας). Εκείνη τη στιγμή θα ανακοινωθούν και τα πρώτα έξιτ πολ. Ένα πρώτο επίσημο αποτέλεσμα αναμένεται τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις από μεγάλα αστικά κέντρα η συμμετοχή των ψηφοφόρων προμηνύεται μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκλογές του 2013, που είχε φτάσει το 71,5%.

Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται τα ποσοστά συμμετοχής στις γερμανικέςεκλογές από το 1949

(Πηγή: Statistisches Bundesamt)

17:30 Στο 41,1% το ποσοστό συμμετοχής στις δύο το μεσημέρι ώρα Γερμανίας

Το ποσοστό συμμετοχής μέχρι τις 14:00 τοπική ώρα ανήλθε στο 41.1%, δηλαδή 0,3% μικρότερο σε σχέση με τις εκλογές του 2013. Οι επιστολικές ψήφοι δεν προσμετρήθηκαν.

17:00 Οι κάλπες κλείνουν σε δύο ώρες!

16:57 Ψήφισε η επικεφαλής του AfD, Φράουκε Πέτρι

Χαμογελαστή μπροστά στις κάμερες εμφανίστηκε η επικεφαλής της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», Φράουκε Πέτρι, η οποία ψήφισε σε δημοτικό σχολείο της Λειψίας.

16:41 Γκάμπριελ: «Δεν φαίνονται καλά τα πράγματα!»

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν περιμένει να πετύχει κάτι μεγάλο το κόμμα του στις σημερινές εκλογές. «Δεν φαίνονται καλά τα πράγματα!», είπε νωρίς το απόγευμα.

Ο Γκάμπριελ θέλει οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν «για τη δημοκρατία μας!», όπως έγραψε στο Twitter.

Ο Γκάμπριελ ψήφισε με τη γυναίκα του Άνκε στο πλευρό του στο Γκόσλαρ. «Για μένα δεν είναι η κυβέρνηση ή το κομματικό πόστο η πιο σημαντική θέση σε μια δημοκρατία. Είναι η θέση του εκλεγμένου ελεύθερα βουλευτή», δήλωσε.

#gehtwaehlen! #2xSPD pic.twitter.com/U0J3fEwX6a

— Sigmar Gabriel (@sigmargabriel) 24 Σεπτεμβρίου 2017

16:27 Η Μέρκελ ψήφισε... αμίλητη

Παρουσία 80 τηλεοπτικών συνεργείων η Άνγκελα Μέρκελ ψήφισε στο Βερολίνο, με τον σύζυγό της, Γιόαχιμ Ζάουερ να της κρατά την ομπρέλα μέχρι να μπει στο εκλογικό τμήμα.

Chancellor Merkel showed her ID card before casting her vote in the German elections #GermanyDecides #BTW17 pic.twitter.com/55Gzzf4pRE

— dwnews (@dwnews) 24 Σεπτεμβρίου 2017

Η καγκελάριος χαμογέλασε προς στιγμήν στις κάμερες προτού ρίξει το ψηφοδέλτιό της στην κάλπη – σε πλήρη αντίθεση με τον βασικό αντίπαλό της, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος κράτησε επί 30΄΄ το ψηφοδέλτιο στο χέρι του ποζάροντας για τους φωτογράφους. Η Μέρκελ, η οποία φορούσε ένα πορτοκαλί σακάκι κι ένα ασημένιο περιδέραιο, δεν είπε ούτε κουβέντα. Μόνον με τους εκλογικούς αντιπροσώπους αντάλλαξε λίγες κουβέντες.

Κατηγορία: Κόσμος
Keywords
εκλογες, ελλαδα, εκλογες 2012, exit polls, live, iefimerida, μερκελ, cdu, μμε, exit, twitter, guardian, hours, space, party, δημοσκοπηση, πηγαίνετε, media, σόιμπλε, αθηνα, συριζα, ηνία, καλοκαιρι, συμμετοχή, gabriel, μυστικες δημοσκοπησεις, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, εφημεριδα δημοκρατια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, ελληνικο ανδρικο casting , Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, exit poll, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, exit polls 2014, κομματα, εξιτ πολ, iefimerida, ηνία, βερολινο, γερμανια, γυναικα, δημοκρατια, μμε, φωτογραφια, χρωματα, ωρα, guardian, αδιαχωρητο, αισιοδοξια, ανγκελα μερκελ, πηγαίνετε, γραφεια, δηλωσεις, ελενα, ευρω, ειπε, εβδομαδα, ζητα, καμερες, καναπεδες, κυβερνηση, κομμα, λεζαντα, ματια, μικρο, ναζι, νυχτα, ξημερωματα, ομπρελα, συζυγο, συμμετοχή, σόιμπλε, σχολειο, τμημα, τρια, φαινονται, χερι, χρωμα, cdu, exit, gabriel, ιδιαιτερο, media, μπροστα, πακετο, party, space
Τυχαία Θέματα