Ευρωεκλογές έχουμε, όχι διαγωνισμό Eurovision...

Σε μια χώρα που πριν από λίγα χρόνια οδηγήθηκε στη χρεοκοπία και στο χείλος της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, είναι απογοητευτικό και ακατανόητο οι πολιτικές ηγεσίες να αντιμετωπίζουν με ελαφρότητα και μικροκομματικό καιροσκοπισμό τις ευρωεκλογές.

Το ΕυρωπαϊκόΚοινοβούλιο δεν είναι διαγωνισμόςEurovision, ούτε Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημαποδοσφαίρου, πάλης, μπάσκετ και άλλωνσυναφών ευγενών αθλητικών αναμετρήσεων.

Είναι ένααπό τα τρία βασικά θεσμικά όργανα τηςΈνωσης, συν-νομοθέτης στο 90%

σχεδόν τωννομοθετικών αποφάσεων της ΕΕ.

Σε ένα ευρύτατοφάσμα ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως ημετανάστευση, η ενέργεια, οι μεταφορές,η Κοινή Αγροτική Πολιτική, το περιβάλλον,η κλιματική αλλαγή/κρίση, η οικονομικήδιακυβέρνηση κ.ά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιοσυναποφασίζει με το Συμβούλιο (Υπουργών),που σημαίνει ότι οι θέσεις και οιαποφάσεις τους είναι ισοβαρείς. Αλλάκαι πέραν αυτών, το ΕΚ έχει την εξουσίανα εγκρίνει ή να απορρίπτει τον/τηνεπικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςαλλά και όλους τους Επιτρόπους. Κι έχουμεπαραδείγματα υποψηφίων Επιτρόπων πουαπορρίφθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις των χωρώνπροέλευσής τους σε αλλαγή υποψηφιότητας.

Είναι γεγονόςότι τα θέματα αυτά συνδέονται με τονευρύτερο συσχετισμό δυνάμεων μέσα στοΕΚ και όχι με το προφίλ και τα χαρακτηριστικάτου/της α ή β ευρωβουλευτή.

Ωστόσο, στηδιαμόρφωση θέσεων εντός των ευρωπαϊκώνπολιτικών Ομάδων, το προφίλ και τα χαρακτηριστικά «μετράνε» πολύ. Καθορίζουντην επιδραστικότητα του/της ευρωβουλευτή.Εάν δηλαδή εντός της πολιτικής οικογένειαςστην οποία ανήκει θα μπορεί να είναισυν-διαμορφωτής αποφάσεων ή απλός«παρακολουθητής».

Κι αυτό δεν είναι ευθεία συνάρτηση της εθνικότητας, όπως θεωρούν ορισμένοι. Είναι συνάρτηση της εργατικότητας, της γνώσης και κατανόησης των θεμάτων, της ικανότητας αλληλεπίδρασης με τους άλλους ευρωβουλευτές. Μπορεί να είσαι πχ Γερμανός ευρωβουλευτής με μηδέν επιδραστικότητα και Μαλτέζος με επιδραστικότητα στο ζενίθ - και το ζωντανό παράδειγμα της Roberta Metsola επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Και θέτει το θέμα της εθνικότητας, από την ανάποδη: Εάν ανήκεις σε μια μικρή ή μεσαία χώρα, ο αριθμός των εδρών που διαθέτεις στο ΕΚ είναι περιορισμένος -εν προκειμένω 21 στις 720. Οπότε για να διασφαλίζεται κάποια επιδραστικότητα στις αποφάσεις, η επιλογή των προσώπων είναι διπλά σημαντική.

Η εκλογή τηςMetsola στην Προεδρία του ΕΚ ήθελε ασφαλώςνα σηματοδοτήσει ότι ακόμα και τα πολύμικρά κράτη-μέλη (Mάλτα) μπορούν νακαταλάβουν ανώτατα αξιώματα. Αλλά είναιαπολύτως βέβαιο ότι εάν δεν είχε τακατάλληλα χαρακτηριστικά και τα προσόντα, δεν θα είχε εκλεγεί ποτέ Πρόεδρος.

Είναι επίσηςπροφανές ότι η ποιότητα των εκπροσώπωνμιας χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιοέχει επίδραση και στο ευρύτερο κύροςτης χώρας εντός των ευρωπαϊκών θεσμώνσυνολικά.

Στη διάρκειατης θητείας τους, οι ευρωβουλευτέςαλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, εντός κιεκτός των πολιτικών Ομάδων τους. Αλλάαλληλοεπιδρούν και με τους Επιτρόπους,με ανώτατους αξιωματούχους της Κομισιόν,με εκπροσώπους του Συμβουλίου Υπουργών.Η ποιότητα των ευρωβουλευτών συμβολίζειτη σημασία που αποδίδει μια χώρα όχιμόνο στο ΕΚ αλλά ευρύτερα στο ευρωπαϊκόοικοδόμημα.

Σε μια συγκυρίαμάλιστα καθόλου τυχαία. Γεωπολιτικέςαναταράξεις, πόλεμοι, κλιματική κρίση,όξυνση γεωοικονομικών αντιπαραθέσεωνκαθιστούν τις αποφάσεις της επόμενηςπενταετίας καθοριστικής σημασίας. Σεευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Γιατί ηκατεύθυνση που θα πάρουν τα πράγματαστην Ευρώπη, θα καθορίσουν σε πολύ μεγάλοβαθμό την κατεύθυνση που θα πάρουν ταπράγματα στο εσωτερικό. Στην οικονομία,την ασφάλεια, τη διαχείριση τουμεταναστευτικού και της κλιματικήςκρίσης. Σε όλα αυτά το ΕΚ έχει ισχυρόρόλο και λόγο.

Μ’ αυτά ταδεδομένα, είναι απογοητευτικό κιακατανόητο γιατί η κυβέρνηση δενπροχώρησε σε τροποποίηση του εκλογικούνόμου, εισάγοντας ένα μικτό σύστημα πουθα επέτρεπε στα κόμματα να ορίσουν-έστω-τους επικεφαλής των λιστών. Όπωςγίνεται στα περισσότερα κόμματα στηνΕυρώπη. Ώστε να υπάρχει εγγύηση ότικάποιοι/ες μη «αστέρες» της τηλεόρασηςή των γηπέδων αλλά κατάλληλοι για τη«δουλειά», θα εκλεγούν.

Ας το κάνουμετουλάχιστον εμείς οι πολίτες, που με τηγενικότερη στάση μας τα τελευταία χρόνιαδείχνουμε ωριμότητα. Δείχνουμε ότι«πάθαμε, μάθαμε». Ας ζυγίσουμε πολύπροσεκτικά, με σωστά κριτήρια, πού θαδώσουμε τον σταυρό μας.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωεκλογές, Eurovision,evroekloges, Eurovision