Έβελυν Ασουάντ: Κασσάνδρα στην Επίδαυρο και μαγικά απόκοσμη ως frontwoman των Pagan

Η Έβελυν Ασουάντ είναι ηθοποιός και τραγουδίστρια. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Αυτό το καλοκαίρι θα υποδυθεί την Κασσάνδρα στην παράσταση Ορέστεια που σκηνοθετεί ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στην Επίδαυρο.

Ως τραγουδίστρια και frontwoman του συγκροτήματος PAGAN, συνδυάζει τα απόκοσμα φωνητικά της με την υποκριτική και τον χορό. Τραγούδια των PAGAN έχουν επενδύσει μουσικά φέτος τη σειρά «Ψυχοκόρες»

του ΑΝΤ1. Πέρυσι τραγούδησε στο soundtrack της ταινίας «Abyss in» του Γιάννη Αϊβάζη, όπου απέσπασε δύο βραβεία μεταξύ των συνολικών πενήντα τριών που έχει μέχρι στιγμής από διεθνή φεστιβάλ.

Στη σκηνική παρουσία της με τους Pagan, είναι συγκλονιστική. Δίνει νέα πνοή στο παραδοσιακό μας τραγούδι. Αναμφίβολα ανήκει στην πρωτοπορία των νέων εξαιρετικών μουσικών που διασκευάζουν με σύγχρονο τρόπο την παράδοση.

Βέβαια,οι αυστηροί θεματοφύλακες,θέλουντηνπαράδοση απείραχτη, συντηρημένη στοχρονοντούλαπο μαζί με τα φλιτζανάκιατης γιαγιάς. Τα νέα παιδιά όμως, όπως ηΈβελυν, θέλουν την παράδοση ζωντανή,όχι γριά, αλλά μια νέα κοπέλα με λαμπεράμάτια.

ΗΈβελυν Ασουάντ θα μας πει πως από πολύπαλιά, η παράδοση μετουσιώθηκε από γενιάσε γενιά, και δεν γνωρίζουμε ακριβώςπως ήταν η πρώτη μορφή των παραδοσιακώντραγουδιών μας. Συνεπώς η κάθε γενιάκαταγράφει μετουσιώνοντας το παραδοσιακόμε έναν καινούργιο τρόπο….

Στην ερώτηση αν αισθάνεται περισσότερο, ηθοποιός ή τραγουδίστρια, μας είπε:

«Μουτο ρωτάνε συχνά αυτό. Θα ήθελα να μηντοποθετώ τον εαυτό μου σε κουτάκια. Θέλωνα νιώθω ελεύθερη και να μην βάζω όρια.Γιατί, όταν βάζεις όρια, αμέσως κλειδώνειςκάτι και δεν αφήνεις χώρο για αυτό πουδεν έχεις φανταστεί. Η μουσική ενέχειτο θέατρο, όπως και το θέατρο ενέχει τημουσική. Το θέατρο με βοήθησε στο τραγούδιόπως και το τραγούδι στο θέατρο. Οιπολλαπλές μας δυνατότητες είναι όμορφοόταν συνομιλούν.Εγώακολουθώ τον δρόμο που ανοίγεται μπροστάμου, με οδηγό αυτό που αισθάνομαι τηνκάθε στιγμή και δεν ξέρω αύριο τι καιπού θα είμαι…»

Μιλώντας για τον εαυτό της:

«Γεννήθηκακαι μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέραςμου είναι Σύριος και η μητέρα μου έχειρίζες από την Ήπειρο και τον Πόντο. Τηνοικογένεια από την πλευρά του πατέραμου δεν την έζησα όσο θα ήθελα, γιατίπάντα μας χώριζαν πολλά χιλιόμετρα.Ταξιδεύαμε βέβαια στη Συρία αλλά καιστον Καναδά όπου έχουν πλέον μεταναστεύσειο παππούς μου, οι θείες μου και τα ξαδέρφιαμου.

Ότανήμουνα μικρή δεν ένιωθα άνετα με τηνκαταγωγή μου. Είχα και κάποιες τραυματικέςεμπειρίες με παιδάκια. Όμως, μεγαλώνονταςκαι ωριμάζοντας νιώθω τυχερή πουγεννήθηκα από την ένωση δύο πολιτισμών.Μικρή, ήμουν πολύ ντροπαλή και αυτόοδήγησε τους γονείς μου να με στείλουννα κάνω θέατρο, έτσι μπήκε και το«μικρόβιο». Φεύγοντας από το σχολείο,περνώντας στο Εθνικό Θέατρο απρόσμενα,έμεινα μόνη στην Αθήνα στα 18 μου χρόνια,βίωσα μια απότομη αλλαγή και πέρασα σεμια πιο σκοτεινή περίοδο την οποίακουβαλάω μέχρι και σήμερα, πιο ισορροπημέναφυσικά, και καμιά φορά σκέφτομαι πωςαυτό είναι και το τίμημα για την Τέχνημου»

Για τον ρόλο της Κασσάνδρας που θα έχει φέτος το Καλοκαίρι στην Επίδαυρο, μας είπε:

«Θαυποδυθώ την Κασσάνδρα στην Ορέστειατου Αισχύλου που θα ανεβάσει το ΕθνικόΘέατρο σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου.Για μένα είναι μια πολύ σημαντικήσυνεργασία, για την οποία είμαι ιδιαίτερασυγκινημένη και ευγνώμων.

ΗΚασσάνδρα είναι ένας σπουδαίος ρόλος,πολύ τραγικός. Ο θεός Απόλλων της έδωσετο χάρισμα της μαντείας αλλά τηνκαταράστηκε να μην την πιστεύει κανέναςγιατί εκείνη αρνήθηκε να ενδώσει στιςερωτικές του επιθυμίες. Η Κασσάνδρακινείται ανάμεσα στο Βακχικό παραλήρημακαι την προφητεία.

Στον Απόλλωνα δηλαδή και στον Διόνυσο. Μαινάδα γυναίκα παραδομένη στον Διόνυσο και προφήτισσα παραδομένη στον Απόλλωνα. Θυμίζει τους περιθωριακούς της κοινωνίας, αυτούς που δεν γίναν ποτέ αποδεκτοί. Ο τρελός του χωριού, που λέει πάντα την αλήθεια και κανείς δεν τον πιστεύει».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έβελυν Ασουάντ, Κασσάνδρα, Επίδαυρο, Pagan,evelyn asouant, kassandra, epidavro, Pagan