Είναι τελικά πιο πιθανό να πετύχει η εξωσωματική όταν ο ήλιος λάμπει; Τι απαντά ο ειδικός

Μια νέα μελέτη που έδειξε ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πιο πιθανό να καταλήξει σε επιτυχία, όταν η ωοληψία πραγματοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έχει ήδη συζητηθεί και προβληματίσει τους επιστήμονες.

Κατάτη διάρκεια της έρευνας, που έλαβε χώραστην Αυστραλία σε κλινική του Περθ,πραγματοποιήθηκαν 3.659 μεταφορέςκατεψυγμένων εμβρύων σε 1.835 γυναίκες.Η έρευνα εξέτασε τα αποτελέσματα τωνγεννήσεων ανάλογα με την εποχή, τιςθερμοκρασίες και τον αριθμό των ωρώνέντονης ηλιοφάνειας. Η μελέτη έδειξεότι η επιτυχία

της εξωσωματικής ήτανκατά 30% μεγαλύτερη όταν είχαν χρησιμοποιηθείωάρια που είχαν συλλεχθεί κατά τιςημέρες με έντονη ηλιοφάνεια.

Ρωτήσαμετον Δρ. Θάνο Παράσχο,γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στηνεξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντήςτου Κέντρου Υποβοηθούμενης ΑναπαραγωγήςEmBIO, σχετικά με τηνεγκυρότητα της εν λόγω έρευνας και κατάπόσο τα αποτελέσματά της πρέπει ναεπηρεάσουν τον χρόνο ωοληψίας σταζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουνπαιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Γιατί οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί με τα αποτελέσματα της έρευνας

Όπωςεπισημαίνει ο Δρ. Θ.Παράσχος, οι ίδιοι οιεπικεφαλής της εν λόγω έρευνας συμβουλεύουντα ζευγάρια που είναι σε διαδικασίαεξωσωματικής να μην καθυστερούν τηνδιαδικασία ωοληψίας περιμένοντας τοκαλοκαίρι, καθώς υπάρχουν αντικρουόμεναευρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις τηςεποχικότητας στην εγκυμοσύνη και ταποσοστά ζωντανών γεννήσεων μετά από ωοληψίες και κατάψυξηεμβρύων (διαβάστεπερισσότερα).

Ακόμαόμως και επιστήμονες από όλο τον κόσμοέχουν εκφράσει τις δικές τους ανησυχίεςσχετικά με την εν λόγω μελέτη, ενώ έχειήδη γίνει επιστημονική δήλωση στο inews ότιείναι εξαιρετικά απίθανο οι εποχιακέςδιακυμάνσεις να επηρεάσουν από μόνεςτους την σύλληψη και εγκυμοσύνη.

Όσογια την προσωπική άποψη του Δρ.Θάνου Παράσχου, ο γιατρόςεπισημαίνει τα εξής:

«Παρόλοπου τέτοια δεδομένα είναι χρήσιμα καιενδιαφέροντα όταν προκύπτουν απόδιάφορες έρευνες, δεν θα συνιστούσαστις υπογόνιμες γυναίκες να στοχεύουνμόνο στους καλοκαιρινούς μήνες για τιςθεραπείες που αφορούν την αντιμετώπισητης υπογονιμότητας. Στην εξωσωματικήδεν πρέπει να χάνεται χρόνος. Κάθεεξάμηνο που περνάει ιδιαίτερα στιςγυναίκες άνω των 35 είναι καίριας σημασίαςσχετικά με την μείωση της ποιότητας καιτον αριθμό των ωαρίων. Η θεραπείαγονιμότητας απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμόκαι κάθε γυναίκα πρέπει να την ξεκινάαμέσως όταν είναι κλινικά και ψυχολογικάέτοιμη κι όχι μόνο όταν ο ήλιος λάμπει».

 Διαβάστεόλα όσα θέλετε να μάθετε για την ωοληψίακατά την διαδικασία της εξωσωματικήςγονιμοποίησης εδώ:

W: www.ivf-embryo.gr
E: [email protected]
F: Δρ. ΘάνοςΠαράσχος
T: (+30)210 6774104

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Είναι τελικά πιο πιθανό να πετύχει η εξωσωματική όταν ο ήλιος λάμπει; Τι απαντά ο ειδικός,