Αξιοποίηση της τεχνολογίας στα δίκτυα ύδρευσης & αποχέτευσης

Η συνεχής έρευνα και ανάπτυξη αποτελούν τομείς κρίσιμης σημασίας για την εξέλιξη, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη μιας σύγχρονης εταιρείας όπως η ΕΥΔΑΠ. Η ορθή διαχείριση των λειτουργιών στηρίζεται στην αξιόπιστη συλλογή και ανάλυση δεδομένων και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από την αξιοποίηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών.

Αξιόπιστο Δίκτυο Ύδρευσης

Καθώςη Αττική χαρακτηρίζεται από έντονοεδαφικό ανάγλυφο, η ΕΥΔΑΠ αναγκάζεταινα παρέχει

νερό σε περιοχές με υψόμετροεδάφους από 0 έως και 600 μέτρα από τοεπίπεδο της θάλασσας. Προκειμένου ναελέγχεται καλύτερα η πίεση των αγωγών,το δίκτυο ύδρευσης παρακολουθείται σε24ωρη βάση από σύστημα τηλελέγχου –τηλεχειρισμού (SCADA).

Το 2022, για την καλύτερη διαχείριση του δικτύου, η ΕΥΔΑΠ αντικατέστησε υφιστάμενα προβληματικά παροχόμετρα σε τροφοδοτικούς αγωγούς του δικτύου και τοποθέτησε νέα, ώστε το συνολικό πλήθος αυτών να ανέλθει σε περίπου 180 καθώς και 10 σταθμούς τηλεμετρίας επιπρόσθετα των υφισταμένων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 1.485 και τους σταθμούς SCADA στους 107.

Αντικατάσταση αγωγών

Το δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ αποτελείται από αγωγούς διαφόρων διατομών και διαφορετικών υλικών οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί στην πορεία των ετών ανάλογα με τις ανάγκες ύδρευσης της κάθε εποχής.

Οι συνθήκες λειτουργίας των αγωγών αξιολογούνται από την ΕΥΔΑΠ και στη συνέχεια εφαρμόζεται πρόγραμμα αντικατάστασής τους με νέους. Το 2022 η ΕΥΔΑΠ προέβη στην αντικατάσταση αγωγών μήκους 71.829,60μ., ενώ προέβη στην τοποθέτηση νέων αγωγών μήκους 6.154 μ.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει τη στοχευμένη και με τεκμηριωμένη προτεραιότητα αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, η οποία περιλαμβάνει την αντικατάσταση περίπου 150χλμ αγωγών που αντιστοιχούν περίπου στο 1,5% του συνολικού δικτύου ανά έτος, ακολουθώντας πάντα τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές.

Αντικατάσταση υδροπαροχών ακινήτων

Στο πλαίσιο του επενδυτικού της προγράμματος, συνεχίζει την τοποθέτηση νέων οικιακών υδρομετρητών (smart meters) προς αντικατάσταση των υφισταμένων παλαιότερης τεχνολογίας. Μέχρι το τέλος του 2022 αντικαταστάθηκαν 1.090 παλαιοί μηχανικοί υδρομετρητές ειδικών παροχών διατομών 2΄΄ έως 8΄΄, με τοποθέτηση αντίστοιχων ηλεκτρονικών υδρομετρητών σύγχρονης τεχνολογίας (smart meters) με ισάριθμα καταγραφικά (dataloggers).

Υπηρεσίες αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ

Η ΕΥΔΑΠ, ως η μεγαλύτερη εταιρεία στον ελλαδικό χώρο που δραστηριοποιείται στον κύκλο του νερού, μεριμνά για τη συλλογή και επεξεργασία των λυμάτων και στη συνέχεια την επιστροφή στο περιβάλλον επεξεργασμένου νερού, απαλλαγμένου από το ρυπαντικό φορτίο. Κύρια δραστηριότητα είναι η συνεχής παρουσία μας στον τομέα αυτό, μέσω της υψηλής τεχνογνωσίας και με κύριο στόχο την προστασία των φυσικών πόρων, τη χρήση σύγχρονων μεθόδων κυκλικής οικονομίας και τη συνεχή αναβάθμιση της ποιοτικής ζωής των πολιτών.

Έλεγχος και συντήρηση δικτύου αποχέτευσης

Ησυντήρηση του δικτύου και η αποκατάστασητων βλαβών γίνεται με συνεχείς καιάμεσες επεμβάσεις από άριστα εκπαιδευμένοπροσωπικό και τη χρήση κατάλληλουεξοπλισμού που εκσυγχρονίζεται συνεχώς.Σχεδόν το 80% του δικτύου απεικονίζεταιψηφιακά, κάτι που συντελεί στην ταχείααντιμετώπιση των προβλημάτων πουπαρουσιάζονται.

Ηπρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπισητων προβλημάτων επιτυγχάνεται με:

•χρήση Κινητών Μονάδων ΤηλεοπτικούΕλέγχου υψηλής τεχνολογίας (οχήματαΤηλεοπτικής Επιθεώρησης), για έλεγχοκαι εντοπισμό βλαβών

•χρήση βυτιοφόρων οχημάτων υψηλής πίεσηςκαι βυτιοφόρων οχημάτων ανακύκλωσης,για περίπτώσεις απόφραξης ή καθαρισμούαγωγών

•χρήση No Dig Technology, μέσω Οχημάτων ΤηλεοπτικήςΕπιθεώρησης εξοπλισμένων με ρομποτικάμηχανήματα, για επισκευή χωρίς εκσκαφή

•αποκατάσταση/ανακατασκευή τμημάτωναγωγών

•συντήρηση του ηλεκτρομηχανολογικούεξοπλισμού των αντλιοστασίων.

Επιπλέονη εκτεταμένη χρήση σύγχρονωνπληροφοριακών συστημάτων συμβάλλεισημαντικά στην αντιμετώπιση τωνπροβλημάτων. Η ΕΥΔΑΠ λοιπόν διαθέτει:

•Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης ΣτόλουΟχημάτων Συνεργείων Άμεσης ΕπέμβασηςΒλαβών (e-TRACK)

•Πιλοτική Εφαρμογή on line ενημέρωσης τηςεφαρμογής βλαβών του Portal Αποχέτευσηςαπό στοιχεία πεδίου.

•Αμφίδρομη Διασύνδεση Συστημάτων e-TRACKκαι Portal Αποχέτευσης για άμεση προώθησησημάτων στα οχήματα όλων των Τομέων

•Δυνατότητα εισαγωγής, επεξεργασίας καιανάλυσης χωρικών δεδομένων δικτύου σεGIS περιβάλλον

• Παρακολούθηση της λειτουργίας αντλιοστασίων με συστήματα Τηλεχειρισμού – Τηλεμετρίας (SCADA), που παρακολουθούν, ελέγχουν και εξασφαλίζουν την αυτοματοποιημένη λειτουργία των αντλιοστασίων μέσω στάθμης λυμάτων

Ηεπεξεργασία των λυμάτων των περιοχώναρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ που σήμερα διαθέτουνδίκτυο αποχέτευσης, γίνεται στα τρίαΚέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ)στη Μεταμόρφωση Αττικής (ΚΕΛΜ), στη νήσοΨυττάλεια (ΚΕΛΨ) και στο Θριάσιο Πεδίο(ΚΕΛΘ).

Να αναφέρουμε ότι στην ΕΥΔΑΠ έχει πλέονενταχθεί και το ΚΕΛ Μεγάρων μαζί με τοδημοτικό δίκτυο αποχέτευσης της πόληςτων Μεγάρων και της Νέας Περάμου,συνολικού μήκους 96 χλμ.

Επιπλέον,συνεχίζεται η κατασκευή των έργωναποχέτευσης Ανατολικής Αττικής. Οσχεδιασμός για τα έργα αυτά στοχεύει,εκτός από την ολοκληρωμένη διαχείρισητων λυμάτων της περιοχής, στηνεπαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένωνεκροών για τη διασφάλιση του μέγιστουπεριβαλλοντικού οφέλους.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αξιοποίηση,axiopoiisi