Από μια κλωστή κρέμεται το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου -Ψηφίζουν αυτή την ώρα οι ευρωβουλευτές

Το νομοθετικό πακέτο για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου συζητά αυτήν τη στιγμή η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρόκειται για την μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου, που προβλέπει την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ και έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης.

Καθώς οι ευρωβουλευτές ετοιμάζονται να ψηφίσουν, παραμένει ασαφές αν θα περάσει ολόκληρη η δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο. Υπάρχει αβεβαιότητα στην ατμόσφαιρα, μεταδίδει ο Guardian.

Μετά

την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, το νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια από το Συμβούλιο προτού καταστεί νόμος.

Ο νέος κανονισμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, υποχρεωτική αλληλεγγύη για τις χώρες της ΕΕ που βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση, επιτρέποντας στα άλλα κράτη μέλη να επιλέξουν μεταξύ της μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στην επικράτειά τους και της οικονομικής συνεισφοράς. Καθορίζονται επίσης νέα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ένα κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας (πρώην κανόνες του Δουβλίνου).

Έκκληση της Γιόχανσον να εγκριθεί το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

Έκκληση στους ευρωβουλευτές να εγκρίνουν το νομοθετικό πακέτο για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, απηύθυνε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.

Ανέφερε χαρακτηριστικά η Ευρωπαία Επίτροπος: «Αν αποτύχει το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, θα έχουμε αποτύχει όλοι», ανέφερε η Ιλ. Γιόχανσον, τονίζοντας ότι το Σύμφωνο αυτό έχει γραφεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες. «Σας ζητώ να κάνετε αυτό το βήμα και να το ψηφίσετε. Έχουμε αυτή την ευκαιρία και θα πρέπει να την αδράξουμε».

Με τη σειρά του και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, είπε:

«Είναι σημαντική ώρα ευθύνης» διεμήνυσε προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Η τελειότητα είναι πάντα ο εχθρός της προόδου. Το Σύμφωνο που έχετε μπροστά σας δεν ξαναχτίζει τον Παρθενώνα. Ποτέ δεν το ισχυριστήκαμε, αλλά σημειώνουμε απτή βελτίωση μετά από πολλά χρόνια αποτυχιών».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σύμφωνο Μετανάστευσης, Ασύλου -Ψηφίζουν,symfono metanastefsis, asylou -psifizoun