Αλεξανδρούπολη: Η Άννα Ροκοφύλλου στη σύνοδο των πρυτάνεων -«Αλλάζουμε το μοντέλο λειτουργίας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ»

Με θερμά λόγια υποδέχθηκαν την πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Άννα Ροκοφύλλου, οι πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις στην 105η Σύνοδο των Πρυτάνεων που διοργανώνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη.

«Οι άνθρωποικάνουν τους θεσμούς και η κυρία Ροκοφύλλουτο απέδειξε» είπε μεταξύ άλλων οαντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτηςκ. Μυλωνάκης.

Συγκινημένη,η Άννα Ροκοφύλλου ευχαρίστησε τουςπαρευρισκομένους για την εμπιστοσύνηστο πρόσωπό της και διαβεβαίωσε ότι θαείναι στο πλάι τους για ο,τιδήποτεχρειαστούν από το Ίδρυμα Νεολαίας καιΔιά Βίου Μάθησης.

Η κα Ροκοφύλλου,κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου τωναντιπρυτάνεων για την φοιτητική μέριμνα,περιέγραψε τις δράσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ:«Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυσηκαι αναβάθμιση της Δημόσιας ΤριτοβάθμιαςΕκπαίδευσης με συγκροτημένο σχέδιο,όσον αφορά το Ίδρυμά μας, στη Στέγασηκαι τη Σίτιση των οικονομικά ασθενέστερωνφοιτητών» τόνισε.

Η κα Ροκοφύλλουεπεσήμανε ότι «για να πετύχουμε στοδύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει,αλλάζουμε μέρα με τη μέρα το μοντέλολειτουργίας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ» και πρόσθεσε:

«Εφαρμόζουμεπαντού μοντέλο διαφάνειας καιδιαχειριζόμαστε με ιδανικό τρόπο ταχρήματα των Ελλήνων πολιτών προς όφελοςτης νέας γενιάς.

Δημιουργούμεκαθημερινά νέες καλύτερες συνθήκες γιατους φοιτητές που στεγάζονται καισιτίζονται στις Φοιτητικές Εστίες, τωνοποίων έχουμε την οικονομική διαχείριση».

Παράλληλα,περιέγραψε όχι μόνο τα δομικά προβλήματαπου αντιμετωπίζει η φοιτητική μέριμνα,αλλά και τις λύσεις που προτείνει.

Αύριο, Πέμπτη,η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ θα απευθύνειχαιρετισμό στη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Αναλυτικά η ομιλία της κας Ροκοφύλλου:

«Αγαπητέςκαι Αγαπητοί,

Είναι μεγάληη χαρά και η τιμή, να παραβρίσκομαι στηνεκατοστή πέμπτη (105η) σύνοδο Πρυτάνεωντων Ελληνικών Πανεπιστημίων, πουδιοργανώνει το Δημοκρίτειο ΠανεπιστήμιοΘράκης, εκπροσωπώντας το Ίδρυμα Νεολαίαςκαι Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).

Όπως γνωρίζετε,το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει ως σκοπό του τηνυλοποίηση δράσεων, προγραμμάτων καιέργων για:

α) τη Διά Βίου Μάθηση,β) τη Νέα Γενιά, με έμφαση τη στήριξη των νέων στη σταδιοδρομία τους, την ανάδειξη και τη στήριξη της νεανικής καινοτομίας γ) τη διαχείριση των θεμάτων που σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τη μαθητική και φοιτητική μέριμνα.

Κύριος στόχοςμας είναι η όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικήσυμβολή μας στο πλαίσιο των θεσμικώνμας αρμοδιοτήτων, στην υλοποίηση τηςΚυβερνητικής Πολιτικής για τη στήριξητης νέας γενιάς.

Προτεραιότητάμας είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση τηςΔημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μεσυγκροτημένο σχέδιο, όσον αφορά τοΊδρυμά μας, στη Στέγαση και τη Σίτισητων οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών.

Για ναπετύχουμε στο δύσκολο έργο που έχουμεαναλάβει, αλλάζουμε μέρα με τη μέρα τομοντέλο λειτουργίας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Εφαρμόζουμεπαντού μοντέλο διαφάνειας καιδιαχειριζόμαστε με ιδανικό τρόπο ταχρήματα των Ελλήνων πολιτών προς όφελοςτης νέας γενιάς.

Δημιουργούμεκαθημερινά νέες καλύτερες συνθήκες γιατους φοιτητές που στεγάζονται καισιτίζονται στις Φοιτητικές Εστίες, τωνοποίων έχουμε την οικονομική διαχείριση.

Επιτρέψτεμου να σας παρουσιάσω, με δυο λόγιαδράσεις που υλοποιούμε για τη Διά ΒίουΜάθηση και τη Νέα Γενιά, έτσι ώστε στησυνέχεια να επικεντρωθούμε στα πολύσημαντικά ζητήματα που αφορούν στηδιαχείριση των θεμάτων που σχετίζονταιμε οποιονδήποτε τρόπο με τη φοιτητικήμέριμνα.

Α. Διά Βίου Μάθηση

Οι πυλώνεςτης Δια βίου Μάθησης ή διαφορετικά τηςεκπαίδευσης ενηλίκων, είναι δύο:

Γενική Εκπαίδευση Ενηλίκων (στην οποία το ΙΝΕΔΙΒΙΜ συμμετέχει με τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας) Επαγγελματική Κατάρτιση (στην οποία το ΙΝΕΔΙΒΙΜ συμμετέχει με τις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) που παλαιότερα λέγονταν Δημόσια ΙΕΚ)

Μέσω τωνδράσεων αυτών στοχεύουμε:

Στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής Στην ενίσχυση της ιδιότητας του ενεργού πολίτη Στη διασύνδεση και η ικανοποίηση των αναγκών των καταρτιζόμενων στην αγορά εργασίας, με στοχευμένα προγράμματα, έξυπνης εξειδίκευσης Στην ενίσχυση των προσόντων των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.Β. Νέα Γενιά

Erasmus+/Youth 2021-2027 . «Ανοίγει δρόμους, αλλάζει ζωές».

Το Erasmus+ γιατον τομέα Νεολαία υποστηρίζει τουςνέους, ώστε να καλλιεργήσουν πλήθοςδεξιοτήτων μέσα από μεθόδους μη τυπικήςκαι άτυπης μάθησης. Οι δραστηριότητεςμάθησης στον τομέα της Νεολαίας θεωρείταιότι έχουν ιδιαίτερα θετικό αντίκτυποστους νέους, καθώς και στους εμπλεκόμενουςοργανισμούς, στις κοινότητες στις οποίεςδιεξάγονται οι εν λόγω δραστηριότητες,στον ίδιο τον τομέα της νεολαίας καιστον ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικότομέα γενικότερα.

Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων: 

Απευθύνεται σε νέους ηλικίας 13 – 30 ετών και προσφέρει στους κατόχους της εκπτώσεις σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και προϊόντα, στην Ελλάδα όσο και σε πάνω από 5 ακόμα χώρες της Ευρώπης.

Γ. Φοιτητικήμέριμνα

Η εισαγωγήτων νέων της χώρας μας στα Πανεπιστήμια,σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου δυναμικούκύκλου στη ζωή τους με νέες προκλήσεις,καινούργιες εμπειρίες, δοκιμασίες καιεπιβραβεύσεις. Σε αυτή την διαδρομήμάθησης είναι σημαντικό οι φοιτητέςκαι φοιτήτριες να αντιληφθούν τη δέσμευσηόλων μας , στον κοινό αγώνα για βελτίωσητων συνθηκών διαβίωσης και των υποδομώντων Ιδρυμάτων.

Η βελτίωσητης στέγασης και της σίτισης των φοιτητώνκαι φοιτητριών, αποτελεί ένα εξαιρετικάσημαντικό ζήτημα για τα Πανεπιστήμια,αλλά και για το Ίδρυμα.

Προς επίλυσητων σημαντικών αυτών ζητημάτων, τηςστέγασης και σίτισης, κρίνουμε ωςεπιτακτική ανάγκη τη άμεση συνεργασίαγια τη διαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη»,ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικήκαι άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων,που κατά την άποψη μας συνοψίζονται ωςεξής:

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΠρόβλημα 1ο : Θεσμικό πλαίσιο Διαχείρισης Φοιτητικής μέριμνας (Σίτιση – Στέγαση)Πρόβλημα 2ο : Σίτιση – Αντίτιμο – ΔικαιούχοιΠρόβλημα 3ο : Ανεπάρκεια Στέγασης ΦοιτητώνΠρόβλημα 4ο : Έλλειψη Συντήρησης/Ανακαίνισης στα υπάρχοντα κτίρια Φοιτητικών Εστιών (ΦΕ)Πρόβλημα 5ο: Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στη ΦΜ (Διοικητικό/Τεχνικό)ΠΡΟΤΑΣΕΙΣΛΥΣΕΩΝ Τροποποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου διαχείρισης της φοιτητικής μέριμνας (πιθανά και με τη είσοδο του ιδιωτικού τομέα). Αύξηση του σιτηρεσίου από 2 ευρώ σε 5. Εκτεταμένες εργασίες επισκευών και συντήρησης των φοιτητικών εστιών, με τη χρηματοδότηση εθνικών, αλλά κυρίως Ευρωπαϊκών κονδυλίων Δημιουργία νέων εστιών (ίσως κ με ΣΔΙΤ) Φύλαξη των εστιών: ενίσχυση των υπηρεσιών φύλαξης, με ένστολους φύλακες ιδιωτικών εταιριών και ελεγχόμενη είσοδο στις φοιτητικές εστίες και λέσχες»

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα