Αυστηρά μηνύματα Ελλάδας και ΕΕ στη Β. Μακεδονία: Παραβιάζεται κατάφωρα η Συμφωνία των Πρεσπών

Έντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης για την κίνηση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία».

Η νέα πρόεδρος του εθνικιστικού VMRO, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στην σημερινή ορκωμοσία, αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία», παραβιάζοντας τον βασικότερο όρο της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα, τονίζοντας πως η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, η Ελλάδα δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.

Η Σοφία Φιλιππίδου, πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας όταν η τελευταία αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», κατά την ορκωμοσία της.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή, και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Φον ντερ Λάιεν: Απαραίτητος ο σεβασμός της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ένταξη στην ΕΕ

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία, καλώντας την να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Για να συνεχίσει η Βόρεια Μακεδονία την επιτυχή πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας να συνεχίσει η χώρα την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Χ.

Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για την πρόκληση της Βόρειας Μακεδονίας

Πολύ απογοητευτικό χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα “Χ”, επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας αναφέρει η εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι.

Σημειώνει ότι η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού των υφιστάμενων, νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα.

Μητσοτάκης: Θα έχουμε ζητήματα αν όσα ακούστηκαν προεκλογικά στη Β. Μακεδονία ακουστούν και μετεκλογικά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία τόνισε σε συνέντευξή του στον Alpha ότι παρακολουθεί με προβληματισμό κάποιες δηλώσεις των αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, αλλά θα περιμένει την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για το ποια θα είναι η ονομασία της χώρας του. «Είχα διαφωνήσει με τη συμφωνία αλλά τη δέχτηκα λόγω συνέχειας του κράτους και την σέβομαι. Ας κάνουμε υπομονή θέλω να ελπίζω ότι όσα ακούστηκαν προεκλογικά δεν θα αποτελέσουν την θέση της νέας κυβέρνησης, γιατί αλλιώς θα έχουμε ζητήματα», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Β.Μακεδονία: Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα κατηγορεί τη Σιλιάνοφσκα ότι παραβίασε το Σύνταγμα

Το DUI του Αλί Αχμέτι, που είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας Σιλιάνοφσκα κατά την σημερινή της ορκωμοσία παραβίασε το Σύνταγμα και προκάλεσε κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα.

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Τετάρτη 8 Μαϊου, εξελέγη πρόεδρος της Β. Μακεδονίας η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, υποψήφια του VMRO-DPMNE. Το κόμμα της επικράτησε με ποσοστό 65% έναντι του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι. Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, όπου το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE πήρε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 από τις 120 έδρες της Βουλής.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις Σιλιάνοφσκα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης υπερασπίστηκε την Συμφωνία των Πρεσπών και τα έβαλε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την προκλητική δήλωση της νέας προέδρου της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στο Facebook, αναρωτήθηκε «δεν ήταν προδοτική η Συμφωνία των Πρεσπών;». Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Γιατί αποχώρησε η Ελληνίδα πρέσβης από την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, επειδή αποκάλεσε τη χώρα της με το συνταγματικό όνομα που είχε πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί εκλιπαρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών; Δεν ήταν προδοτική τελικά;»

Μεταξύ άλλων ο κ. Κασσελάκης τονίζει πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε στην πλάτη της όλη την Ελλάδα στη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που εσείς φοβόσασταν να στηρίξετε την πάγια εθνική θέση, μη χάσετε εθνικιστικά ψηφαλάκια».

Από τη πλευρά του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, σημείωσε: «Η αναφορά της νεοεκλεγείσας Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε "Μακεδονία" αντί για τη συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας, κατά την τελετή ορκωμοσίας της, συνιστά βαρύτατη πρόκληση».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυστηρά, Ελλάδας, Μακεδονία, Παραβιάζεται, Πρεσπών,afstira, elladas, makedonia, paraviazetai, prespon