Time Out: Οι 11 υποτιμημένοι καλοκαιρινοί προορισμοί στην Ευρώπη -Ανάμεσα τους κι ένας ελληνικός

Έντεκα «υποτιμημένους» προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές προτείνει το Time Out, μεταξύ των οποίων είναι και ένας ελληνικός.

Σε όλους μας αρέσει η ιδέα του καλοκαιριού στην Ευρώπη - μεγάλες, τεμπέλικες μέρες στη λιακάδα της Μεσογείου, να περνάμε τα βράδια μας παρακολουθώντας τον κόσμο στα τοπικά μπαρ - αλλά η πραγματικότητα είναι συχνά λιγότερο ρομαντική, με τον υπερτουρισμό, τις υψηλές τιμές και τους καύσωνες να καταστρέφουν πολλές φαντασιώσεις, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Για να κάνετε τα φετινά σας σχέδια καλοκαιρινών διακοπών,

το δημοφιλές τουριστικό περιοδικό, ζήτησε από συγγραφείς από όλη την Ευρώπη να πουν τις αγαπημένες τους εναλλακτικές ιδέες για καλοκαιρινά ταξίδια. Από την πιο ήσυχη διαδρομή της Κροατίας για island-hopping μέχρι ένα εσθονικό spa break, δείτε πού μπορείτε να πάτε για να περάσετε όμορφα χωρίς κόσμο και να ζήσετε περιπέτειες που δεν περιμένατε, σε όλη την ήπειρο.

1. Ακολουθήστε ένα υπαίθριο μονοπάτι τέχνης στη νότια Γαλλία

Για να αποφύγετε το σμήνος των καλοκαιρινών τουριστών στην Προβηγκία, κατευθυνθείτε στους υπαίθριους χώρους τέχνης της περιοχής. Στη Μασσαλία, το Friche d'Escalette συνδυάζει εντυπωσιακά ένα βιομηχανικό εργοστάσιο μολύβδου του δέκατου ένατου αιώνα με τον φυσικό παράδεισο του Εθνικού Πάρκου Calanques. Περιπλανηθείτε ανάμεσα σε λόφους και απομεινάρια τοίχων από τούβλα για να δείτε σύγχρονη τέχνη, όπως τα κινητά περίπτερα του Jean Prouve.

Βόρεια της Aix-en-Provence, το Chateau la Coste είναι ένα εκτεταμένο κτήμα , όπου ένας περίπατος σύγχρονης τέχνης ελίσσεται γύρω από σειρές αμπέλων. Ένα από τα εντυπωσιακά 40 έργα, είναι το πρόσφατα εγκατεστημένο Mater Earth του Prune Nourry, μια τεράστια έγκυος γυναίκα που αναδύεται από ένα χορταριασμένο χωράφι. Αφού ανοίξει η όρεξη, μπορείτε να γευτείτε φαγητό ψημένο στη φωτιά στο εστιατόριο του Francis Mallmann.

Πάρτε το καραβάκι από την Hyères στο Ile de Porquerolles. Σκαρφαλωμένη πάνω από ειδυλλιακές παραλίες και βράχους που κόβουν την ανάσα, η Villa Carmignac στεγάζει εκ περιτροπής εκθέσεις με κορυφαίους καλλιτέχνες από τον Basquiat μέχρι τον Warhol. Το καλύτερο μέρος; Μπορείτε να περπατήσετε ξυπόλητοι, όπως ακριβώς θα κάνατε και στις κοντινές παραλίες. Αυτό το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί η έκθεση Infinite Woman.

2. Χαλαρώστε στις παραλίες της κεντρικής Πορτογαλίας

Για να ξεφύγετε από τα πλήθη των ακτών της Λισαβόνας, μπορείτε να πάτε στις αμμώδεις παραλίες των ποταμών της κεντρικής Πορτογαλίας για ζεστά νερά, άγρια φύση και άφθονο χώρο. Υπάρχουν πολυάριθμες praias fluviais (παραλίες ποταμών) διάσπαρτες σε αυτό το υποβαθμισμένο μέρος της Πορτογαλίας, και κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου είναι εξοπλισμένες με ναυαγοσώστες, ξαπλώστρες και beach bars που σερβίρουν αλμυρές τοπικές ελιές που πλένονται με κανάτες κρασί.

Πλαισιωμένες από δασωμένα βουνά και ασβεστωμένες κωμοπόλεις, αυτές οι παραλίες στην ενδοχώρα είναι καλοκαιρινά κοινωνικά κέντρα όπου οι κολυμβητές, οι καγιάκερ και οι κωπηλάτες μπορούν να κάνουν ακτές για χιλιόμετρα. Το λοφώδες έδαφος είναι δημοφιλές στους ποδηλάτες βουνού, τους δρομείς μονοπατιών και τους πεζοπόρους, και ο πιο ικανοποιητικός τρόπος για να γνωρίσετε την περιοχή είναι να κάνετε μια βόλτα στην παραλία του ποταμού κατά μήκος ενός τμήματος των διαδρομών Schist Trails, οι οποίες ελίσσονται ανάμεσα σε 27 παραδοσιακά χωριά από σχιστολιθική πέτρα σε 14 δήμους. Κατά μήκος της διαδρομής, υπάρχει πλούσιο φαγητό και απλοί ξενώνες (κάντε κράτηση εκ των προτέρων) για να σας κρατήσουν χορτάτους και ξεκούραστους.

3. Κάντε ποδήλατο στα Βαλκάνια

Ένα ταξίδι 2.000 χιλιομέτρων ξεκινάει στο Kobarid, όπου η Σλοβενία συναντά την Ιταλία και οι Ιουλιανές Άλπεις προσδίδουν μια αίσθηση δράματος. Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης για την ποδηλατική διαδρομή Trans Dinarica, μια βαλκανική ποδηλατική διαδρομή που θα ανοίξει πλήρως τον Ιούλιο του 2024 και θα περιλαμβάνει οκτώ χώρες και θα συνδέει όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία σε 3.364 χιλιόμετρα χαρτογραφημένων δρόμων και μονοπατιών.

Φυσικά, μπορείτε να ξεκινήσετε και να τερματίσετε όπου θέλετε, αλλά το να ακολουθήσετε τον σμαραγδένιο ποταμό Soča μέσα από τη Σλοβενία φαίνεται να είναι η πιο ήπια εισαγωγή. Η απόπειρα στην περιοχή κρασιού Goriška Brda σας επιτρέπει να δοκιμάσετε τα λευκά Rebulas και τα μπλε Pinot σε βουκολικά οινοποιεία στην κορυφή του λόφου που επιβάλλονται με πανοραμική θέα και σας προτείνουν να μείνετε περισσότερο.

Για μια αστική εμπειρία, η πόλη Nova Gorica, που χτίστηκε από τον Τίτο, θα σας προσφέρει ηρωικά αγάλματα και πινελιές ιστορίας.

4. Spa στο νησί Saaremaa της Εσθονίας

Το νησί Saaremaa είναι ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της Εσθονίας. Κάποτε φιλοξενούσε εισβολείς Βίκινγκς και σκανδιναβική λαογραφία, σήμερα είναι το τέλειο καταφύγιο για spa. Δεν λείπουν τα ξενοδοχεία σπα σε προσιτές τιμές, γεμάτα με σάουνες και πισίνες, ενώ το παλιό κέντρο της πόλης Kuressaare έχει τον υψηλότερο αριθμό σπα ανά κάτοικο στον κόσμο. Μόλις αναζωογονηθείτε, επισκεφθείτε το κάστρο Κουρεσαρέρε με το φρούριο σε σχήμα αστεριού. Ή κάντε μια ήπια πεζοπορία κατά μήκος ερημικών παραλιών και νιώστε τη δροσερή αύρα της Βαλτικής Θάλασσας. Εντοπίστε ειδωλολατρικές επιτύμβιες στήλες, ερείπια και τον εντυπωσιακό κρατήρα μετεωρίτη Kaali ηλικίας 7.600 ετών, ο οποίος είναι απαραίτητο αξιοθέατο με βάθος 22 μέτρων. Μπορείτε να μεταβείτε στη Saaremaa σε λιγότερο από μισή ώρα με ένα μικροσκοπικό ελικοφόρο αεροπλάνο από το αεροδρόμιο του Ταλίν ή να ακολουθήσετε τη μεγαλύτερη, γραφική διαδρομή μέσω ξηράς και πλοίου μέσω της δυτικής Εσθονίας.

5. Περιηγηθείτε στα ηλιοβασιλέματα του Βερολίνου

Περπατώντας στην Karl-Marx-Straße ένα καλοκαίρι στο Βερολίνο, ένας φίλος μου έδειξε την κορυφή ενός απροσδιόριστου εμπορικού κέντρου. «Πρέπει να ανέβεις εκεί πάνω για το ηλιοβασίλεμα», είπε. Έτσι περπάτησα στον τελευταίο όροφο του πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου και ανέβηκα μια τσιμεντένια πλαγιά σε ένα κλαμπ του Kulturdachgarten με το όνομα Klunkerkranich, πάνω στην ώρα για να δω το πορτοκαλί φως του ηλιοβασιλέματος να κάνει ροζ τον Πύργο της Τηλεόρασης του Βερολίνου, αναφέρει η Grace Beard από το Time Out.

Από εδώ και πέρα αρχίζει ο εθισμός στο κυνήγι του ηλιοβασιλέματος. Στο Friedrichshain-Kreuzberg, περπατήστε πέρα από τον καταρράκτη στο Viktoriapark για να φτάσετε στο ψηλότερο σημείο της πόλης και καθίστε στα πόδια του απαγορευτικού χυτοσιδηρού μνημείου του πρωσικού πολέμου για το ηλιοβασίλεμα. Κάντε πικ-νικ στη χορταριασμένη έκταση του Tempelhofer Feld καθώς πέφτει το βράδυ. Κάντε μια απογευματινή κρουαζιέρα στον ποταμό Spree για να πιείτε μερικά ποτάκια ή πάνω από το νερό με τους μουσικούς του δρόμου στην Oberbaumbrücke.

6. Κάντε πεζοπορία σε ένα πλέγμα μονοπατιών στο νέο Γεωπάρκο Σητείας της Ελλάδας

«Διαμένοντας σε μια άνετη σουίτα στο Palazzo di Sitia, πέρασα μια υπέροχη εβδομάδα στο Γεωπάρκο Σητείας, στο σπάνια επισκέψιμο ανατολικό μισό του νησιού της Κρήτης», συνεχίζει η Beard.« Ένα από τα νεότερα γεωπάρκα της Ελλάδας, φιλοξενεί αναρίθμητα απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας- είδα ένα σωρό γύπες να πετούν χαμηλά από πάνω μου καθώς σκαρφάλωνα από το Φαράγγι των Νεκρών της Ζάκρου, που ονομάζεται έτσι επειδή οι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν κάποτε την κυψέλη των σπηλαίων που σφηνώνουν τους γύρω βράχους ως νεκροταφείο».

Σε απόσταση 40 λεπτών με το λεωφορείο από την πόλη της Σητείας, το Γεωπάρκο Σητείας που έχει χαρακτηριστεί από την Unesco, εκτείνεται από τον φάρο του Κάβο Σίδερο του δέκατου ένατου αιώνα μέχρι το μινωικό παλάτι της Ζάκρου. Μπορείτε να κολυμπήσετε από τη χρυσή αμμουδιά του Βάι (όπου βρίσκεται το μοναδικό φοινικόδασος της Ευρώπης), να δοκιμάσετε κρητικά γεμιστά σαλιγκάρια και άλλες τοπικές λιχουδιές σε οικογενειακές ταβέρνες κοντά στο ψαρολίμανο της πόλης της Σητείας και να κάψετε τις θερμίδες με πεζοπορία κατά μήκος του ιστού των μονοπατιών του Γεωπάρκου που μοσχοβολάνε θυμάρι.

7. Κυνηγώντας καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου της Αλβανίας

Το να περνάς τις καλοκαιρινές σου διακοπές πηδώντας από το ένα καταφύγιο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου στο άλλο, δεν έχει τον ίδιο ρομαντισμό με το island hopping στην Ελλάδα. Αλλά υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 170.000 από αυτές τις γκρίζες τσιμεντένιες κατασκευές διασκορπισμένες σε όλη την Αλβανία και η επίσκεψη σε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτές θα σας οδηγήσει σε μια περιπέτεια τύπου Ιντιάνα Τζόουνς και στις τέσσερις γωνιές της χώρας. Δημιουργήθηκαν υπό τον πρώην κομμουνιστή δικτάτορα της Αλβανίας, Ενβέρ Χότζα. Μερικά από αυτά τα καταφύγια -όπως το BunkArt των Τιράνων- είναι τεράστιες πολυώροφες, ανθεκτικές σε ατομικές βόμβες κατασκευές που σήμερα στεγάζουν εντυπωσιακές γκαλερί τέχνης ή μουσεία που παρουσιάζουν τη φρίκη της περιόδου Χότζα. Οι περισσότερες, ωστόσο, είναι μικροσκοπικές, εγκαταλελειμμένες κατασκευές, κρυμμένες σε δασικά ξέφωτα, γνωστές μόνο σε λίγους αγρότες, οι οποίοι αν και αρχικά έκπληκτοι, στη συνέχεια δείχνουν με χαρά σε έναν επισκέπτη αυτά τα ξεθωριασμένα απομεινάρια από τις μέρες του φόβου της Αλβανίας.

8. Οδικό ταξίδι στα βορειοανατολικά της Σκωτίας 250 (North East 250)

Το North East 250 μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει Σκωτία σε μικρογραφία, καθώς προσφέρει τα καλύτερα από τα κάστρα, τα τοπία, την άγρια φύση και το ουίσκι που βρίσκονται αλλού στη χώρα, συμπυκνωμένα σε έναν βρόχο 250 μιλίων στο Aberdeenshire. Μπορείτε να νοικιάσετε ένα τροχόσπιτο και να κάνετε στάσεις σε τοπικά κάμπινγκ. Μέσα σε ένα απόγευμα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε τους χώρους του υπέροχα ανακαινισμένου κάστρου Braemar και να ξεναγηθείτε στο αποστακτήριο Glenlivet στο Cairngorms, καταλήγοντας στην παραλία του Portsoy με ένα δείπνο φρέσκου ψαριού. Την επόμενη μέρα μπορείτε να ακολουθήσετε την ακτή και να δείτε γλαρόνια και πιθήκους στο Troup Head, δελφίνια στα ανοιχτά του λιμανιού του Aberdeen και μια αποικία φώκιας 400 ατόμων με μια ξενάγηση Wild Discovery στην παραλία του Newburgh. Μια άλλη μέρα μπορείτε να περπατήσετε στο εκτεταμένο πευκοδάσος Glen Tanar και να κάνετε μια δροσερή βουτιά στο Loch Muick.

9. Πηγαίνετε σε μια βόλτα με παγωτά στην Κοπεγχάγη

Μπορεί το παγωτό να φωνάζει περισσότερο «μεσογειακό παραθαλάσσιο θέρετρο» παρά «σκανδιναβική πόλη», αλλά προσέξτε: Η σκηνή παγωτού της Κοπεγχάγης, όπως και το καλοκαίρι σε αυτή την πόλη, είναι μια υποτιμημένη απόλαυση. Όταν δεν κολυμπούν στο λιμάνι, δεν τρώνε στην ύπαιθρο και δεν φτιάχνουν κάστρα στην άμμο στις παραλίες μισή ώρα μακριά, οι Δανοί τρώνε παγωτό.

Το καλοκαίρι θα βρείτε soft ice - ο δανικός όρος για τα παγωτά Mr Whippy - παντού. Κρύβεται στα γλυκά του αρτοποιείου Andersen & Maillard και εμφανίζεται στο Coffee Collective ως «coffee soft ice», μια ψηλή στροβιλώδης κρέμα παγωτού βανίλιας πασπαλισμένη με σκόνη σοκολάτας πάνω από μια δόση εσπρέσο. Κάντε ποδήλατο στην πόλη αναζητώντας το καλύτερο παγωτό. Έχετε υπόψη σας το Ismageriet στο Kødbyen όπου μπορείτε να δοκιμάσετε κάθε μία από τις 32 γεύσεις του, καθώς και από το Aurora, το νέο υπερυψωμένο σαλόνι του μοντέρνου φούρνου Alice στο Carlsberg Byen.

10. Πλεύστε στα λιγότερο γνωστά νησιά της Κροατίας

Μέχρι τώρα πολλοί ίσως να έχουν πλεύσει στο Brač από το Σπλιτ για μια μπύρα και έχουν στριμωχτεί για μια θέση στο κατάστρωμα του κρατικού πλοίου Jadrolinija που είναι γεμάτο κόσμο. Αλλά δεν χρειάζεται να γίνει έτσι. Η πρόσφατα εισαχθείσα γραμμή 401 της εταιρείας, η οποία εκτελεί δρομολόγια από το Ζαντάρ προς ένα σύμπλεγμα ελάχιστα γνωστών νησιών, σας επιτρέπει να ζήσετε την Κροατία όπως ήταν κάποτε.

Το πρώτο λιμάνι προσέγγισης, το Ιστ, περιλαμβάνει μια προβλήτα και ελάχιστα άλλα. Ο επόμενος σταθμός, το Olib, προσφέρει μερικά εστιατόρια και μια ερημική παραλία δίπλα στο λιμάνι, ενώ για ένα δείγμα πολιτισμού, το Silba διαθέτει ένα κατάστημα και αρκετά ιδιωτικά διαμερίσματα. Το επόμενο νησί, η Premuda, καλωσορίζει τους δύτες στην ακτογραμμή της με τους όρμους και τους γευσιγνώστες στα τρία εστιατόρια σε μια έκταση μεγαλύτερη από το Γιβραλτάρ. Τα δρομολόγια αναχωρούν σε λογικές ώρες. Πάρτε ένα βιβλίο, λίγο νερό και προμήθειες και ξεκινήστε.

11. Γίνετε βοσκός για μια εβδομάδα στα Πυρηναία

Φανταστείτε τη σκηνή. Δαγκώνετε ένα κομμάτι λεπτό τυρί brebis (τυρί από γάλα προβατίνας), που φτιάχνεται στο κοντινό πέτρινο ποιμνιοστάσιο, και κοιτάζετε τα παγωμένα βουνά. Ο μόνος ήχος στο ορεινό λιβάδι είναι αυτός των κουδουνιών που κρέμονται στο λαιμό ενός κοπαδιού προβάτων που βόσκει. Η καλοκαιρινή ζωή ενός βοσκού στα βουνά των Πυρηναίων είναι, συμπεραίνετε, μια ζωή που μπορεί κάποιος να τη ζήσει καλά.

Το να ζήσετε κι εσείς ένα τέτοιο όνειρο μπορεί να ακούγεται σαν ακατόρθωτη επιθυμία, και αν είχατε προσπαθήσει να το κάνετε μόλις πριν από μια δεκαετία, ίσως να είχατε δίκιο. Τότε φαινόταν ότι ο αρχαίος τρόπος διαβίωσης στα Πυρηναία όρη, μια υπέροχη παρθένα ράχη κορυφών που χωρίζει τη Γαλλία από την Ισπανία, ήταν καταδικασμένος να σβήσει. Αλλά πρόσφατα υπήρξε κάτι σαν αναβίωση του τρόπου ζωής, και πολλοί από αυτή τη νέα γενιά βοσκών των Πυρηναίων καλωσορίζουν τους επισκέπτες για να περάσουν χρόνο μαζί τους, μαθαίνοντας την τέχνη μιας από τις αρχαιότερες τέχνες της ανθρωπότητας. Μπορείτε να μάθετε για τη ζωή των βοσκών στο γαλλικό Vallée d'Ossau, στο Vallée d'Aspe και στα ψηλά Πυρηναία.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
time, time, ευρωπη, spa, earth, villa, καλοκαιρι, infinite, woman, beach, σλοβενία, μπλε, nova, φως, ροζ, πιείτε, κρητη, νεότερα, ελλαδα, unesco, island, head, aberdeen, wild, πηγαίνετε, παγωτο, ice, coffee, σοκολατα, aurora, σπλιτ, γαλλια, νέα, iefimerida, κινηση στους δρομους, μουσειο σοκολατας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, ice cream sundae, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, η ημέρα της γης, φωτια, 600 δις, μετεωριτης, iefimerida, ποδηλατο, χωρες, σλοβενία, αλβανια, βερολινο, γεμιστα, γλυκα, γυναικα, γωνιες, ηχος, θερμιδες, θυμαρι, ισπανια, ιταλια, κινητα, νησι, νησια, ξαπλωστρες, ξενοδοχεια, ονειρο, σαλιγκαρια, φως, ωρα, earth, αεροπλανο, αεροδρομιο, αλπεις, αυρα, βαι, πηγαίνετε, βιβλιο, βουνα, βομβες, βραδια, βραδυ, βρειτε, βρισκεται, γαλα, φαγητο, γινει, γιβραλταρ, γυπες, δελφινια, δυνατοτητα, δειτε, δρομολογια, δειγμα, εγκυος, εδαφος, εθισμος, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, εβδομαδα, εργα, επιθυμια, εστιατορια, ετων, τεχνη, ζωη, ζησετε, ζωης, ιδεα, ιδεες, ιδιο, θεα, καμπινγκ, κατασκευες, κυνηγι, κυψελη, κρητικα, κροατια, κρασι, κρουαζιερα, κτημα, λευκα, λεωφορειο, λιχουδιες, μακρια, μηκος, μπλε, μπυρα, μπορειτε, μυστικα, νεα γενια, νερο, νεότερα, οκτω, ονομα, ορη, ορος, ουισκι, παγωτα, πεζοπορια, πετρα, πιείτε, πισινες, ποδηλατες, ροζ, σειρες, σιδερο, συνεχεια, σκωτια, σμηνος, σουιτα, σπλιτ, σχεδια, ταβερνες, ταλιν, ταξιδια, τιτο, τουβλα, τοπια, τρια, τυρι, φυση, φυσικο, χοτζα, χρυση, χαρα, ομορφα, ωρες, aberdeen, aurora, beach, coffee, δικιο, ειδη, γευσεις, γινετε, head, ηπειρο, χωρα, ice, island, ηλιοβασιλεμα, κομματι, villa, infinite, woman, ποδια, σκηνη, spa, σωρο, ταξιδι, unesco, υπεροχη, βοσκος, wild
Τυχαία Θέματα