IAEA: Ανησυχία για ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Την έντονη ανησυχία του για ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν εξέφρασε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), σημειώνοντας πάντως ότι σήμερα Τρίτη θα επαναληφθούν οι επιθεωρήσεις από την υπηρεσία του σε ιρανικές εγκαταστάσεις.

O αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, στρατηγός Χέρτσι Χαλέβι, δήλωσε χθες Δευτέρα ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στο μπαράζ πυραύλων και drones που εξαπέλυσε το Ιράν κατά της χώρας του το βράδυ του περασμένου

Σαββάτου σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, μολονότι οι σύμμαχοι του Ισραήλ καλούν σε αυτοσυγκράτηση φοβούμενοι μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Ο Γενικός Διευθυντήςτης IAEA, Ράφαελ Γκρόσι,είπε ότι το Ιράν έκλεισε την Κυριακή«για λόγους ασφαλείας» τις πυρηνικέςτου εγκαταστάσεις και μολονότι τιςξανάνοιξε τη Δευτέρα, δεν επέτρεψε στουςεπιθεωρητές της υπηρεσίας του νασυνεχίσουν το έργο τους «μέχρι να δούμεότι η κατάσταση έχει ηρεμήσει πλήρως».«Θα συνεχίσουμε το έργο μας αύριο. Αυτόδεν είχε επίπτωση στις επιθεωρήσειςμας», είπε σε δημοσιογράφους στη ΝέαΥόρκη.

Και ερωτηθείς γιατην πιθανότητα ισραηλινής επίθεσης σειρανικές πυρηνικές εγκαταστάσειςσχολίασε: «Πάντα ανησυχούμε για αυτήντην πιθανότητα». Και κάλεσε το Ισραήλνα επιδείξει «μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ επιθεωρούν τακτικά τις κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως τα εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ. Η Τεχεράνη επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς, αλλά το Ισραήλ και δυτικές δυνάμεις την κατηγορούν ότι επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
IAEA, Ανησυχία, Ισραήλ, Ιράν,IAEA, anisychia, israil, iran