Το «όχι» στη νέα δημοσιονομική συνθήκη της ΕΕ «πληρώνει» ο Ντέιβιντ Κάμερον

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας βλέπει τα ποσοστά του ίδιου και του κόμματός του να συρρικνώνονται, παρά τον ευρωσκεπτικισμό.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, απέτυχε να διατηρήσει ψηλά το ποσοστό δημοτικότητάς του, παρά το «όχι» που είπε στη νέα δημοσιονομική συνθήκη της ΕΕ.

Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos MORI Political Monitor εμφανίζει τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς να προηγούνται με 41%. Οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν το 35% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες

το 12%. Προκύπτει δηλαδή μείωση τριών ποσοστιαίων μονάδων στη δημοτικότητα των Συντηρητικών από τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα αυτή να βρίσκεται στο επίπεδο που ήταν πριν από το βέτο του Κάμερον στο δημοσιονομικό σύμφωνο.

Η απρόβλεπτη απόφασή του τον περασμένο Δεκέμβριο έτυχε της υποστήριξης των Βρετανών, που είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους ευρωσκεπτικιστές.

Ωστόσο, μόλις τέσσερις στους δέκα Βρετανούς είναι σήμερα ευχαριστημένοι και το ποσοστό αποδοχής του Κάμερον είναι δέκα ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το αντίστοιχο του Ιανουαρίου, παρότι ο συντηρητικός ηγέτης παραμένει ο δημοφιλέστερος μεταξύ των αρχηγών των τριών μεγάλων κομμάτων.

Εξάλλου, οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι οικονομικές συνθήκες θα επιδεινωθούν μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% στα τέλη του περασμένου χρόνου, προκαλώντας ανησυχίες ότι η Βρετανία μπορεί να επιστρέψει στην ύφεση.

Η αντιπολίτευση και άλλοι επικριτές της κυβέρνησης αποδίδουν την εξέλιξη αυτή εν μέρει στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, η οποία δυσκολεύτηκε να περάσει τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας.

Η βελτιωμένη εικόνα των Εργατικών στη δημοσκόπηση δεν ισχύει και για τον ηγέτη του κόμματος, Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος αντικατέστησε τον Γκόρντον Μπράουν μετά τις εκλογές του 2010.

Το ποσοστό αποδοχής του Μίλιμπαντ παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδό του, γεγονός που αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι ο νέος ηγέτης των Εργατικών έχει αποτύχει να ενώσει το κόμμα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα