Το 71% των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων παρουσίασε πτώση τζίρου

Ιστορικά υψηλό αρνητικό ποσοστό.

Μεγάλη πτώση τζίρου κατέγραψαν τον Μάρτιο πάνω από επτά στις δέκα βορειοελλαδικές επιχειρήσεις (71%), σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στην εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών INTERVIEW, στο πλαίσιο της κατάρτισης του δείκτη NGBI-500. Ο συγκεκριμένος αριθμός συνιστά ιστορικά υψηλό αρνητικό ποσοστό από την έναρξη των μετρήσεων του δείκτη, τον Οκτώβριο του 2009.

Για λόγους συγκρίσεων, αξίζει να αναφερθεί ότι, μόλις έναν μήνα πριν την τρέχουσα μέτρηση, τον Φεβρουάριο,

το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δήλωναν μείωση τζίρου, ήταν 67% και τον Ιανουάριο 64%. Τον Ιούνιο του 2011 και παρότι η κρίση βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη, το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερέβαινε το 43%! Αύξηση πωλήσεων δηλώθηκε τον Μάρτιο μόλις από το 11% των επιχειρήσεων (9% τον Φεβρουάριο).

Πάντως, παρά την έντονα αρνητική τάση σε ό,τι αφορά τον τζίρο των επιχειρήσεων, ο NBGI-500 -που καταρτίζεται με βάση δείγμα 500 επιχειρήσεων- σημείωσε τον Μάρτιο βελτίωση, σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στις -41 μονάδες, έναντι -48 τον Φεβρουάριο του 2012. Πάντως, η Interview χαρακτηρίζει τη βελτίωση αυτή ως «σημειακή», αφού πρόκειται για «στασιμότητα σε πολύ χαμηλά επίπεδα» και υπενθυμίζει ότι, μόλις έναν χρόνο πριν, ο δείκτης βρισκόταν στο -38 και πριν δύο χρόνια στο -29.

Οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις είναι πολύ απαισιόδοξες για την υφιστάμενη κατάστασή τους, καθώς καλή την κρίνει μόνο το 10%, έναντι 15% τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, μειώνεται στο 61%, έναντι 66% τον Φεβρουάριο το ποσοστό των επιχειρήσεων, που απαντά πως η κατάσταση του είναι κακή.

«Η διατήρηση του συγκεκριμένου ποσοστού σε επίπεδα άνω του 60% τείνει κοντά στο μεγαλύτερο ανάλογο ποσοστό, που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2009 στη συγκεκριμένη ερώτηση για την κατάσταση των επιχειρήσεων», σημειώνει η Interview.

Για το επόμενο εξάμηνο, συρρικνώνονται στο 49% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι χειρότερη η κατάσταση τους. Τον Φεβρουάριο, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 57%. Στασιμότητα προβλέπει το 32% (30% τον Φεβρουάριο) και βελτίωση το 19%. Σταθερά υψηλή, καίτοι οριακά μειωμένη, είναι η πρόθεση απολύσεων, προσεγγίζοντας το 30%, έναντι 31% τον Φεβρουάριο του 2012, ενώ παραμένει ισχνή και μόλις στο 7% η πιθανότητα για προσλήψεις.

Η «μερίδα του λέοντος», βεβαίως, των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 63%, έναντι 65% τον Φεβρουάριο, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Keywords
Τυχαία Θέματα