«Τιτανικός» τα παράγωγα για την JPMorgan Chase

Υπέστη ζημιά, ύψους 5,8 δισ. δολαρίων.

Η JPMorgan Chase αποκάλυψε, την Παρασκευή, ότι από τις τοποθετήσεις της σε παράγωγα έχει προκύψει ζημιά που πλησιάζει τα έξι δισ. δολάρια (5,8), επιρρίπτοντας την ευθύνη σε μεμονωμένους εργαζόμενούς της, διότι «καθυστέρησαν να ενημερώσουν για το πραγματικό συνολικό μέγεθος της απώλειας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας για το ζήτημα,

μετά το σάλο που ξέσπασε, «μεμονωμένοι εργαζόμενοι επεδίωξαν να καθυστερήσει η ροή πληροφοριών για το πραγματικό συνολικό μέγεθος της ζημιάς που υπέστη η εταιρεία».

Από τις τοποθετήσεις της στις ευρωπαϊκές αγορές, η τράπεζα εκτιμά πως «η ζημιά που θα προκύψει θα κυμανθεί μεταξύ 800 εκατομμυρίων δολαρίων και 1,7 δισ. δολαρίων».

Μόνο στο Λονδίνο, η αμερικανική τράπεζα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου φέτος είχε ζημιά από άστοχες χρηματιστηριακές κινήσεις, ύψους 4,4 δισ. δολαρίων, δηλαδή τη διπλάσια από εκείνη που είχε ανακοινώσει το Μάιο.

Παρ’ όλα αυτά, τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν, η JPMorgan Chase κατάφερε στο τέλος του α’ εξαμήνου φέτος να έχει μεικτά κέρδη πέντε δισ. δολαρίων, που πάντως έχουν υστέρηση 9% ως προς την αντίστοιχη περυσινή επίδοση.

Αναφέρεται επίσης ότι «οι εμπλεκόμενοι στις ζημιογόνες χρηματιστηριακές κινήσεις αποχώρησαν άνευ αποζημίωσης και μπόνους για το τρέχον έτος».

«Αυτοπυροβοληθήκαμε στο πόδι» παραδέχτηκε ο εκτελεστικός διευθυντής, Τζέιμι Ντάιμον.

Keywords
Τυχαία Θέματα