Στις κάλπες οι Γάλλοι για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί τις Κυριακής 45 εκατομμύρια Γάλλοι ψηφοφόροι για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η Γαλλικές προεδρικές εκλογές είναι κρίσιμες όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για το μέλλον της ευρωζώνης.

Οι 45 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τους δύο, εκ των συνολικά δέκα, υποψήφιους που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Δύο εβδομάδες αργότερα θα επιλέξουν τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας.

Σε

όλη τη χώρα έχουν στηθεί 85.000 εκλογικά κέντρα τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις επτά (ώρα Ελλάδος) αν και στις πόλεις μπορεί να μείνουν ανοιχτά για άλλες δύο ώρες. Τα exit poll και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν όταν κλείσουν όλα τα εκλογικά κέντρα, δηλαδή στις εννέα το βράδυ.

Περίπου 800.000 ψηφοφόροι των υπερπόντιων διαμερισμάτων και εδαφών ψήφισαν ήδη από το Σάββατο, λόγω της διαφοράς ώρας με το Παρίσι.

Οι ως τώρα δημοσκοπήσεις δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ με 28% με τον νυν πρόεδρο Νικολά Σαροζί να έπεται στο 26%.

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν του Μετώπου της Αριστεράς και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν είναι περίπου στο 15% και θα δώσουν μάχη για την τρίτη θέση.

Σημαντικό ποσοστό, λίγο πάνω από 10% συγκεντρώνει ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού ενώ η υποψήφια των Οικολόγων Εύα Ζολί, ο εθνικιστής δεξιός Νικολά Ντιπόν-Ενιάν και οι δύο υποψήφιοι της άκρας αριστεράς Φιλίπ Πουτού και Ναταλί Άρτο είναι όλοι κάτω από το 3%.

Ένας κρίσιμος παράγοντας είναι το ποσοστό της συμμετοχής που παραδοσιακά είναι αρκετά ψηλό. Αναλυτές προειδοποιούν για το μεγάλο ποσοστό αποχής σε αυτή την αναμέτρηση, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει βάσει κάποιων δημοσκοπήσεων το 25%, απόδειξη της δυσπιστίας απέναντι στους πολιτικούς.

Αν και το ζευγάρι του δεύτερου γύρου στις 6 Μαΐου είναι σχεδόν δεδομένο, πολλά θα κριθούν από τις επιδόσεις του Μελανσόν, της Λεπέν και του Μπαϊρού καθώς αναμένεται να διαδραματίσουν ρυθμιστικό ρόλο στο δεύτερο γύρο των εκλογών  από το πού θα κλίνουν μετά την πρώτη Κυριακή οι ψηφοφόροι τους.

Ρυθμιστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν οι αριστεροί ψηφοφόροι του Ζακ Λικ Μελανσόν, αλλά και οι ακροδεξιοί της Μαρίν Λεπέν.

Για τον δεύτερο γύρο οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Ολάντ ποσοστό γύρω στο 55%.

Αν εκλεγεί ο Ολάντ θα σημάνει την επιστροφή των Σοσιαλιστών στην προεδρία μετά από 17 χρόνια, όταν αποχώρησε από το Μέγαρο των Ηλύσιων Πεδίων ο Φρανσουά Μιτεράν.
«Κινητοποιηθείτε, πάρτε το λόγο, μην αφήσετε να σας στερήσουν το λόγο, επιβάλλετε την νίκη» προέτρεψε την Παρασκευή τους εκλογείς, ο Νικολά Σαρκοζί, καλώντας τους σε μαζική προσέλευση στις κάλπες, καθώς όπως είπε: «κάθε ψηφοδέλτιο χτίζει τη νίκη μας».

Ανάμεσα στους οπαδούς της συγκέντρωσης της Νις ήταν και η πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας, Μπερναντέτ Σιράκ, η οποία έχει δημοσίως εκδηλώσει τη στήριξή της προς τον γάλλο πρόεδρο, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους της οικογένειας Σιράκ που μάλλον θα προτιμήσουν τον σοσιαλιστή Ολάντ, τουλάχιστον σύμφ

Keywords
Τυχαία Θέματα