«Στηρίξτε την πατρίδα» διαμηνύει ο Π. Πικραμμένος στους εφοπλιστές

Έκκληση στους Έλληνες εφοπλιστές να στηρίξουν την πατρίδα απηύθυνε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος εγκαινίασε τη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση των «Ποσειδωνίων 2012».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, από ρευστότητα.

Ο κ. Πικραμμένος

μίλησε για ένα διπλό στόχο: αφενός να εστιάσουμε σε πιθανά εμπόδια στο διεθνές εμπόριο, αλλά και στην κίνηση κεφαλαίων και, αφετέρου, να χρησιμοποιήσουμε καινοτόμες τεχνολογικές εξελίξεις, με σκοπό να επιτευχθούν περαιτέρω μειώσεις κόστους στην επιχειρηματική δραστηριοποίηση και αντίστοιχη αύξηση της ανταγωνιστικότητας, όχι μόνο στον τομέα των μεταφορών, αλλά και στους τομείς των επικοινωνιών και συνολικότερα της εμπορικής δραστηριότητας.

Επισήμανε δε, ότι η ναυτιλία υπήρξε ανέκαθεν ένας δυναμικός κλάδος της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας, που διαπρέπει εντός και εκτός της χώρας, δημιουργώντας πλούτο, ενώ παράλληλα υπενθύμισε τους δεσμούς της ναυτιλίας με την Ελλάδα.

Σημείωσε ακόμη ότι είναι χρέος της πολιτείας να στηρίξει και να σεβαστεί την ιδιαίτερη δυναμική του κλάδου, που έχει φέρει την ελληνική ναυτιλία στην κορυφή του κόσμου.

Ο κ. Πικραμμένος υπογράμμισε ότι από το 2000 μέχρι το 2011 η ναυτιλία συνεισέφερε 154 δισ. ευρώ στην Ελλάδα σε εισπράξεις από την παροχή υπηρεσιών μεταφορών.

Όμως, περίπου το 40% επανεξήχθη στο εξωτερικό, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες πληρώνουν για υπηρεσίες παρεχόμενες από άλλες χώρες.

Σε αυτό το σημείο, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου, το οποίο θα δημιουργήσει συνθήκες ικανές να συγκρατήσουν μεγαλύτερο μέρος του ναυτιλιακού συναλλάγματος στην Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο χώρο της κρουαζιέρας, ο κ. Πικραμμένος είπε ότι μόνο στο λιμάνι του Πειραιά, σήμερα τα έσοδα υπερβαίνουν τα 360 εκατ. ευρώ και τόνισε: «Θέλουμε και μπορούμε, αν κινηθούμε έξυπνα και μεθοδικά, να διπλασιάσουμε τα έσοδα αυτά σε 700.000.000 το χρόνο, να διπλασιάσουμε τον αριθμό των επιβατών κρουαζιέρας που διακινούνται μέσω του Πειραιά, από 2,5 εκατομμύρια που είναι σήμερα, σε 5 εκατομμύρια επιβάτες έως το 2016».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε ο Πειραιάς, το πρώτο λιμάνι της χώρας, να παραμείνει πρώτο λιμάνι της Μεσογείου και να αναδειχθεί διεθνές ναυτιλιακό κέντρο.

Η χώρα έχει ανάγκη από εξωστρεφείς διεθνοποιημένες δραστηριότητες, δήλωσε από την πλευρά του στο χαιρετισμό του ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στην περαιτέρω ανάπτυξη της ναυτιλίας, προσέλκυσης κεφαλαίων από το εξωτερικό και περαιτέρω διασύνδεσής της με την αγορά εργασίας, τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να αναπτύξει μια μακροπρόθεσμη σταθερή πολιτική, που θα στηρίζεται στην εξής αμοιβαίως επωφελή σχέση: σταθερότητα, υποδομές, απλοποιημένες διαδικασίες εγγραφής στο Εθνικό Νηολόγιο και κίνητρα για την προσέλκυση πλοίων στην ελλη

Keywords
Τυχαία Θέματα