Σε βαρύ κλίμα η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά τα επεισόδια και τους προπηλακισμούς της 28ης Οκτωβρίου

Ενώπιος ενωπίω με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, θα βρεθεί τη Δευτέρα ο Γιώργος Παπανδρέου. Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την απόφαση για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%, το κλίμα αναμένεται να είναι βαρύ, καθώς

μεσολάβησαν τα επεισόδια στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και οι ύβρεις (ενίοτε και οι προπηλακισμοί) εις βάρος κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών.

Συνεδριάζει στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της 27ης Οκτωβρίου και να ζητήσει τη στήριξη των αποφάσεων των Βρυξελλών.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή για τη συμφωνία σχετικά με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ την Κυριακή πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη, με αντικείμενο τα βήματα που πρέπει να γίνουν και στη Βουλή για την ολοκλήρωση και την εφαρμογή της συμφωνίας, τον οδικό χάρτη δηλαδή, μέχρι την υλοποίηση της συμφωνίας.

Το κλίμα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αναμένεται φορτισμένο λόγω των πρόσφατων επεισοδίων στις παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και της πολιτικής θύελλας που πυροδότησαν οι διαμαρτυρίες των πολιτών, με αιχμή τα συνθήματα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και πριν από τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής, αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν ζητήσει την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, υπό τη μορφή συγκυβέρνησης ή άλλων σχημάτων ή ακόμη και εκλογών.

Πάντως, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής, ο πρωθυπουργός έβαλε «φρένο» στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι «ο λαός θέλει αλλαγές και όχι εκλογές».

Εκτός των φωνών εντός ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση δέχεται δριμεία επίθεση από την αντιπολίτευση, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά να βλέπει στη συμφωνία για το κούρεμα σκοτεινά σημεία και να σημειώνει ότι «τώρα συμβαίνει αυτό ακριβώς που όλοι απεύχονταν, αυτό που όλοι εξόρκιζαν».

Σε άρθρο του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ακόμη πως το κούρεμα έγινε αναπόφευκτο, γιατί το χρέος έγινε μη βιώσιμο και αυτή η εξέλιξη, όπως ανέφερε, φωτογραφίζει την πλήρη αποτυχία της πολιτικής που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα.

Το σχέδιο κυβέρνησης – ΕΕ από την αρχή ήταν να πληρώσει ο λαός για να μειωθούν οι ζημιές των μονοπωλίων και να θωρακιστούν τα σημερινά και αυριανά τους κέρδη, υποστηρίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ

Βέβαιος ότι «η απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής για το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα βαθύνει την ύφεση» εμφανίζεται ο ΣΥΝ, τονίζοντας ότι «βασίζεται στην επιβολή μιας άγριας λιτότητας διαρκείας για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας».

«Μετά και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης και σκληρής λιτότητας» υπογραμμίζει η Δημοκρατ

Keywords
Τυχαία Θέματα