Σχέδιο Χρυσοχοΐδη για 30 κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών σε όλη τη χώρα – «Κλωτσάνε» οι τοπικές κοινωνίες

Τη δημιουργία τριών κέντρων κλειστής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών σε κάθε περιφέρεια της χώρας, εκτός της νησιωτικής, προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που παρουσίασε τη Δευτέρα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, έπειτα από σύσκεψη με τους περιφερειάρχες της χώρας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, τα κέντρα φιλοξενίας θα είναι χωρητικότητας 1.000 μεταναστών το καθένα. Για το λόγο αυτό μάλιστα, έχουν ήδη εκταμιευθεί 250 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια μέχρι το 2013.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο υπουργός

Προστασίας του Πολίτη στους περιφερειάρχες και τους δημάρχους, σε κάθε χώρο φιλοξενίας δημιουργείται αστυνομικό τμήμα, όπου θα υπηρετούν 150 αστυνομικοί, οι οποίοι θα τοποθετούνται με κριτήριο και την εντοπιότητα.

Θα υπάρχουν, επίσης, 250 άτομα, 70 άτομα εσωτερικής φύλαξης από ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, έτσι ώστε η μεν ασφάλεια να είναι δεδομένη μαζί με τις υποδομές αυτών των κέντρων φιλοξενίας, αλλά συγχρόνως και να απασχολούνται και πάρα πολλοί ντόπιοι, νέοι κυρίως, από τις τοπικές κοινωνίες.

Υπολογίζεται ότι σε κάθε Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας θα απασχολούνται περίπου 1.000 άτομα την ημέρα, σε εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια βάση, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τους περιφερειάρχες να υποδείξουν εντός 15 ημερών τους κατάλληλους χώρους, που θα μπορούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι, σε περίπτωση που οι περιφερειάρχες δεν προτείνουν κάποιο χώρο για την εγκατάσταση των κέντρων, τότε θα φέρει πράξη νομοθετικού περιεχομένου στο υπουργικό συμβούλιο, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για να καθορίσει το που θα γίνουν.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης θα στείλει το μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», ενώ απηύθυνε έκκληση προς τις τοπικές κοινωνίες και στους εκπροσώπους των ΟΤΑ, να συνεργαστούν, για να δοθεί απάντηση «στην αγωνία των πολιτών για ασφάλεια, δημόσια υγεία, κοινωνική ειρήνη και κοινωνική συνοχή».

Πάντως, ορισμένοι από τους περιφερειάρχες εκφράζουν ήδη τη διαφωνία τους στις εξαγγελίες του κ. Χρυσοχοΐδη. Στη διάρκεια της σύσκεψης, οι περιφερειάρχες Λάρισας και Δυτικής Μακεδονίας υπογράμμισαν ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στις περιοχές τους για τη δημιουργία των κέντρων παράνομων μεταναστών.

Αντιρρήσεις εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, σημειώνοντας ότι η περιφέρειά του είναι είναι πύλη εξόδου και όχι εισόδου μεταναστών και, κατά συνέπεια, η δημιουργία χώρων προσωρινής κράτησης θα στείλει λάθος μήνυμα στους μετανάστες.

Αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Ευθύμης Φωτόπουλος, που συμμετείχε στη συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη, επισήμανε ότι η περιφέρεια δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι στη βούληση των τοπικών κοινωνιών. «Εμείς θα περιμένουμε την τοποθέτηση για τους χώρους που προτείνει το υπουργείο, θα έρθο

Keywords
Τυχαία Θέματα