Ψήφο εμπιστοσύνης με 179 «ναι» έλαβε η κυβέρνηση

Με 179 ψήφους υπέρ η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έλαβε την εμπιστοσύνη της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου να συνεχίσει το έργο της, έτσι όπως το περιέγραψε ο πρωθυπουργός, αλλά και οι υπουργοί, κατά το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων.

Σε σύνολο 300 ψηφισάντων βουλευτών, ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι 129 βουλευτές της ΝΔ, οι 33 βουλευτές

του ΠΑΣΟΚ και οι 17 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Κατά ψήφισαν 121 βουλευτές: οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 20 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.  Η συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, με τα κόμματα της συγκυβέρνησης και κυρίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να επιτίθενται σφοδρά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Η τριήμερη διαδικασία της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων έκλεισε με την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, της οποίας προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και ολοκληρώθηκε με την φανερή ονομαστική ψηφοφορία, κατά την οποία η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Α. Σαμαράς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου -αφού το πρόγραμμα, όπως είπε, έχει μείνει πίσω- για την ανάγκη άμεσων και σαρωτικών διαρθρωτικών αλλαγών -με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις- σε πολλά και διαφορετικά πεδία, ενώ εξαπέλυσε μύδρους κατά του Α. Τσίπρα για «την πολιτική εκτροχιασμού της χώρας» που εφαρμόζει.

Ο Ευ. Βενιζέλος από την πλευρά του -αφού επίσης επιτέθηκε στον Α. Τσίπρα- τόνισε την ανάγκη συγκρότησης εθνικού σχεδίου για τη διάσωση της χώρας, ενώ ο Φ. Κουβέλης χαρακτήρισε «ρεαλιστικό και προοδευτικό το πλαίσιο διακυβέρνησης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του έβαλε κατά της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας «πολιτικό και οικονομικό έγκλημα το Μνημόνιο» και την κυβέρνηση ως «συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής και συνευθύνης» και ως «την πραγματική απειλή για το ευρώ και τη χώρα». Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «εσείς δεν είστε ευρωπαϊστές. Είστε Μερκελιστές»!

Οι δε αρχηγοί των τριών μικρότερων κομμάτων εγκάλεσαν την κυβέρνηση για τις πολιτικές που περιέγραψε, με τον Π. Καμμένο να λέει πως υπάρχει σχέδιο για το ξεπούλημα της χώρας στους ξένους, τον Ν. Μιχαλολιάκο να χαρακτηρίζει το Μνημόνιο «καταστροφή για τη χώρα» και την Αλ. Παπαρήγα να λέει πως «με τις πολιτικές της κυβέρνησης θα γίνουμε φοροφυγάδες από την αδυναμία».

Συνοπτικά, τρία ήταν τα γεγονότα που ξεχώρισαν και χαρακτήρισαν την κοινοβουλευτική αυτή μάχη. Το πρώτο αφορά το ιδιαίτερο βάρος που προσέδωσε ο Α. Σαμαράς στην άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή σειράς αποκρατικοποιήσεων δημόσιων Οργανισμών, μεταξύ των οποίων η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, η Αγροτική, η ΕΒΖ, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, κάτι το οποίο προκάλεσε τη σφοδρή κριτική του Α. Τσίπρα.

Το δεύτερο είναι η ιδιαίτερα έντονη αντίδραση κυρίως του Α. Σαμαρά αλλά και του Ευ. Βενιζέλου προς τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το τρίτο είναι η αναφορά του Γ. Στουρνάρα, στο ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι δεν υπ

Keywords
Τυχαία Θέματα