Πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό Κουβέλη φέρνει ο Βενιζέλος

Αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέων εκλογών, δήλωσε ο Ευάγγελος  Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. Πληροφορίες που μεταδίδει το protothema.gr αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα προτείνει στον

πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, να τεθεί επικεφαλής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Στις «εγγυήσεις» που αναμένεται να προσφέρει ο κ. Βενιζέλος, περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη ότι ο κ. Κουβέλης -εφόσον αποδεχθεί την πρόταση- θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει το κυβερνητικό συμβούλιο, του οποίου θα ηγηθεί, με τα πρόσωπα που θα επιλέξει ο ίδιος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση θα αναφέρεται απλώς στην ανάγκη δημιουργίας ενός ολιγομελούς και ευέλικτου υπουργικού συμβουλίου, αποτελούμενου από περίπου 15 υπουργούς.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα αναλάβουν τη δέσμευση να υπερψηφίζουν τα σχέδια νόμου, που θα εισηγείται η κυβέρνηση Κουβέλη. Η πρόταση προς τον κ. Κουβέλη να τεθεί επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας, με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αναμένεται να επισημοποιηθεί και θεσμικά από τον κ. Βενιζέλο, μόλις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ασφαλείς πληροφορίες από το protothema.gr επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Βενιζέλος πρότεινε και στον Αλέξη Τσίπρα το σχηματισμό ολιγομελούς κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με πρωθυπουργό από την Αριστερά και ψήφο ανοχής από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Στις επίσημες δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα παραλάβει τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνεχίζοντας την προσπάθεια για συγκρότηση κυβέρνησης και στηρίζοντας δύο λύσεις: Η πρώτη, όπως εξήγησε, έγκειται στην πρόταση που έχει ήδη διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, υπό την προϋπόθεση να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Εναλλακτικά, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, εφόσον διαμορφώνεται ένας συσχετισμός δυνάμεων που θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Αριστερά και άλλες δυνάμεις να σηκώσουν το βάρος της διαπραγμάτευσης, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να την στηρίξει.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι στη διάρκεια της συνάντησής του με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τον ρώτησε αν θα στήριζε μια οικουμενική κυβέρνηση, που θα πάγωνε τις διαδικασίες για ένα διάστημα. Ωστόσο, ο ίδιος τού απάντησε ότι «η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο», δηλώνοντας την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε επιλογή «επιτείνει την ύφεση και την αβεβαιότητα».

«Κατέστη κατανοητό ότι στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε λύση, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα