«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης αναμένεται στο σημερινό Eurogroup

Στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Με σημερινή του δήλωση ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «Θα συμφωνήσουμε στο Eurogroup, τουλάχιστον αυτό ελπίζω, για την έκτη δόση της βοήθειας στην Ελλάδα, βασιζόμενοι στην έκθεση της Τρόικας» δήλωσε.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ωστόσο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες

στέλνουν «καταστροφικά σήματα» στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες και να συμφωνήσουν πάνω σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους και πως «ο αντίκτυπος στο εξωτερικό είναι καταστροφικός» για την Ευρώπη. «Δεν δίνουμε πράγματι το παράδειγμα μιας ηγεσίας που λειτουργεί καλά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων στο σημερινό Eurogroup επί τάπητος θα τεθούν τα σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών και τον ρόλο του μηχανισμού ευρωστήριξης EFSF.

Το γερμανικό σχέδιο, εφόσον τελικώς περάσει στο σύνολό του, προβλέπει μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ, κάτι που συνεπάγεται «κούρεμα» της τάξως του 50%.

Η αναδιάρθρωση θα γίνει πιθανότατα μέσω της αναθεώρησης του PSI, αντί μίας μείωσης στο σύνολο του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες.

Η Ελλάδα εκτιμάται ότι έχει πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 20 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τις 21 Ιουλίου όταν αποφασίστηκε το πακέτο των 159 δισ. ευρώ, εξαιτίας της επιδείνωσης της ύφεσης και των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του σχεδίου προσαρμογής.

Οι αποφάσεις για το νέο πακέτο βοήθειας ίσως είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα