Πώς υποδέχθηκαν σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ τον πρωθυπουργό Παπαδήμο

Αισιοδοξία, ικανοποίηση, σκεπτικισμός και προβληματισμός για την επόμενη ημέρα και τις προκλήσεις που θα συναντήσει το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτυπώνονται στις δηλώσεις ξένων αξιωματούχων και ελληνικών κομμάτων και φορέων για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο.

Την επίτευξη συμφωνίας μετά τις πολυήμερες διαβουλεύσεις για το νέο πρωθυπουργό χαιρετίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη πολιτικής συναίνεσης για την προώθηση

των μεταρρυθμίσεων.

Για νέο κεφάλαιο στην Ελλάδα κάνουν λόγο ο πρόεδρος της ΕΕ, Χερμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καλωσορίζοντας τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης με το διορισμό του Λουκά Παπαδήμου στη θέση του πρωθυπουργού. «Είχαμε από καιρό υπογραμμίσει την ανάγκη για ευρεία πολιτική συναίνεση γύρω από τα μέτρα που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση, έτσι, καλωσορίζουμε θερμά τα νέα» σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση.

Προσθέτουν πως, παρά το ότι πρόκειται για μεταβατική κυβέρνηση, η δουλειά που θα πρέπει να κάνει, θα είναι πολύ εντατική: «Το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης πρέπει γρήγορα να ολοκληρωθεί, όπως προβλέπεται στις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου. Η εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με τους ιδιώτες ομολογιούχους πρέπει να γίνει, βάσει προγράμματος, στις αρχές του 2012».

Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι σημαντικό να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα επαναβεβαίωσης στους Ευρωπαίους εταίρους της ότι είναι προσηλωμένη στις απαραίτητες ενέργειες, σημειώνουν ακόμη οι δύο αξιωματούχοι. «Η δημοσιονομική σταθεροποίηση πρέπει να προχωρήσει, μαζί με τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται ώστε να βοηθηθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, που ο ελληνικός λαός χρειάζεται άμεσα».

Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι επαναλαμβάνουν πως «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν την Ελλάδα, όμως και η Ελλάδα πρέπει κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να βοηθήσει τον εαυτό της».

Καταλήγοντας, αναφέρουν πως αναμένουν να έχουν συνάντηση το συντομότερο δυνατό με τον κ. Λουκά Παπαδήμο.

Tην πρόθεσή της να συνεργαστεί με όλους τους Έλληνες ηγέτες εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ερωτηθείσα σχετικά με την ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Ελλάδα από τον Λουκά Παπαδήμο. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ρουμάνο πρόεδρο στο Βερολίνο, η κυρία Μέρκελ είπε επίσης ότι επιθυμεί ευρεία πολιτική στήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Το διορισμό, ως μελλοντικού πρωθυπουργού της Ελλάδας, του πρώην τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου χαιρέτισαν από την πλευρά τους οι ΗΠΑ. «Είμαστε ικανοποιημένοι με τον διορισμό του» και με τη «συναίνεση που επιτεύχθηκε στην Ελλάδα για την ανάγκη να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις στη χώρα, που έχουν αναληφθεί προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Μάρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Καλό σημάδι» χαρακτήρισε σε δηλώσεις του τη συμφωνία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και α

Keywords
Τυχαία Θέματα