Πέτυχε το PSI… αυξήθηκε το χρέος!

Ο δρόμος για την Ελλάδα μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι…

Μπορεί η πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση του PSI να στέφθηκε με επιτυχία, ωστόσο τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για την Ελλάδα. Με το χρέος να είναι αυξημένο παρά το «κούρεμα», τα hedge funds να προχωρούν

σε μηνύσεις και νέα μέτρα να έρχονται τον Ιούνιο, ο δρόμος μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι.

Ωστόσο το πιο… απολαυστικό σημείο της όλης διαδικασίας, είναι ότι το χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε! Ελλάδα και Ε.Ε. μπορεί να διέγραψαν 105 δισ. ευρώ, αλλά αν προσθέσουμε το νέο δάνειο ύψους 130 δισ. δολαρίων, τότε το ελληνικό χρέος αυξάνεται κατά 25 δισ. και αυτό στην περίπτωση που όλες οι δικαστικές αποφάσεις είναι υπέρ της Ελλάδας!

Το συνολικό χρέος της χώρας έχει αυξηθεί  από τα $1,20 τρισ. στα $1,233 τρισ., και αυτό είναι αποτέλεσμα του… ευφυούς σχεδίου το οποίο δεν έκανε τίποτε άλλο πέρα από το να φορτώσει στους επενδυτές τη σωτηρία της χώρας.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε τα μέτρα λιτότητας και ενδεχομένως τις απαιτήσεις της τρόικας για επιπλέον μέτρα, τη βαθειά ύφεση της ελληνικής οικονομίας, τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, τότε μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι έρχονται και άλλα δάνεια προς την Ελλάδα! Ή δεν έρχονται άλλα δάνεια και υπάρχει κάποια μορφή εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Η μείωση του ελληνικού χρέους ως προς το ΑΕΠ μέσα σε αυτό το σκηνικό, μοιάζει μάλλον με αστείο. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει υπάρξει ούτε μία σωστή πρόβλεψη για την Ελλάδα από ΔΝΤ-Ε.Ε.-ΕΚΤ.

Με λίγα γρήγορα μαθηματικά μπορεί κανείς να υπολογίσει ότι το 2020 η αναλογία χρέους/ΑΕΠ θα ξεπερνά το 170%, κι αυτό σε αισιόδοξη βάση, την ώρα που ο στόχος κάνει λόγο για μείωση στο 120%!

Σημάδι της ραγδαίας επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας η ύφεση 7,5%  στο δ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ την περασμένη Παρασκευή.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!

Eπιτέλους η ολοκλήρωση του PSI έδωσε κάποιες απαντήσεις σε μια σειρά από απορίες, κι αυτό είναι ένα καλό νέο, για την ακρίβεια ίσως και το μοναδικό καλό νέο…

Το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων έφτασε αισίως στο τέλος του, με το 85,8% των ομολογιούχων να συμμετέχουν εθελοντικά. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει όσους είχαν στην κατοχή τους ομόλογα που διέπονται από το Ελληνικό δίκαιο, όμως το ποσοστό αυτό μειώνεται μόλις στο 70% για τους κατόχους ομολόγων υπό το Βρετανικό δίκαιο.

Πως μεταφράζεται αυτό; Οι κάτοχοι ομολόγων που διέπονται από το Βρετανικό δίκαιο θα καταφύγουν στη δικαιοσύνη ζητώντας την επιτάχυνση της άμεσης πληρωμής, καθώς ενεργοποιήθηκε μια παράνομη ρήτρα συλλογικής αντίδρασης (CAC).

Ωστόσο αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει μόνο την αρχή μιας σειράς γεγονότων που θα ακολουθήσουν.

Στη συνέχεια θα υπάρξουν προσφυγές κατά της Ελλάδας στα δικαστήρια της Ελβετίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ σχετικά με τα CACs, τα οποία ενδεχομένως να μην θεωρούνται νόμιμα εκτός Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Ευρωπαϊκή

Keywords
Τυχαία Θέματα