Ουγκάντα: Αντισυνταγματικός κρίθηκε ο νόμος εναντίον των ομοφυλοφίλων

Την ακύρωση του ομοφοβικού νόμου, ο οποίος είχε προκαλέσει έντονη κριτική σε διεθνές επίπεδο, αποφάσισε την Παρασκευή το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγκάντας.

Ωστόσο ο λόγος της ακύρωσης του νομοσχεδίου, αφορούσε στη διαδικασία ψήφισής του και για όχι για ανθρωπιστικούς λόγους. Ειδικότερα, στην ψηφοφορία, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη, δεν συμμετείχε ο απαραίτητος ελάχιστος αριθμός βουλευτών.

«Ο πρόεδρος [του κοινοβουλίου] ήταν υποχρεωμένος να διασφαλίσει πως υπήρχε ο ελάχιστος αριθμός βουλευτών. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως ενήργησε παράνομα», αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου.

Με την ανακοίνωση της απόφασης, δεκάδες άνθρωποι μέσα και έξω από το δικαστήριο ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Ο νόμος, ο οποίος είχε ψηφιστεί τον Φεβρουάριο, προέβλεπε βαρύτερες ποινές για τους ομοφυλόφιλους ενώ έδινε κίνητρα στους πολίτες να αποκαλύπτουν ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές.

Η ψήφισή του είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι επανεξετάζουν τις διμερείς σχέσεις με την κυβέρνηση της Ουγκάντα, περιλαμβανομένων των προγραμμάτων βοήθειας που επικεντρώνονται κυρίως στην καταπολέμηση του HIV/AIDS, ενώ στην Ευρώπη η Ολλανδία είχε αποφασίσει την αναστολή της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα