Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν το «κούρεμα» και το νέο δάνειο…

Ακριβά θα κοστίσει σε όλους τους φορολογούμενους το «κούρεμα» και ταυτόχρονα η νέα δανειακή σύμβαση, αφού φέρνουν και νέο «κύμα» μέτρων τον Ιούνιο.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει ήδη να σχεδιάζουν τις νέες αυξήσεις στους άμεσους φόρους, τους ΕΦΚ και το ΦΠΑ σε

τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, την κατάργηση φοροαπαλλαγών, αλλά και του αφορολόγητου ορίου, καθώς και τη νέα «επίθεση» στα ακίνητα.

Μέτρα, τα οποία φυσικά θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές, ώστε να ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα και με τη δέσμευση της χώρας έναντι της τρόικας.

Το νέο «πακέτο» δεν περιλαμβάνει μόνο τη φορολογική επίθεση, αλλά και ένα νέο, πιο σκληρό ασφαλιστικό, αυξήσεις μέχρι και 60% στη ΔΕΗ, περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και νέες περικοπές στο Δημόσιο, πριν καλά – καλά υιοθετηθούν τα μέτρα του νέου Μνημονίου.

Ειδικότερα, μετά την περικοπή των επικουρικών, θα προχωρήσει και αυτή του εφάπαξ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, προκειμένου να αντανακλά τις πραγματικές εισφορές των εργαζομένων. Παράλληλα, θα πρέπει να επανεξεταστεί και η καταβολή των κύριων συντάξεων, με στόχο να μη δημιουργηθεί έλλειμμα στα Ταμεία από τη σχεδιαζόμενη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3%.

Από τις νέες παρεμβάσεις δεν θα γλιτώσει ούτε η κοινωνική ασφάλιση, αφού μέχρι και τον Ιούνιο η επιτροπή Υγείας θα πρέπει να έχει εκπονήσει μια πρώτη τριμηνιαία έκθεση των δραστηριοτήτων της, με στόχο την αναθεώρηση των καθεστώτων αναπηρίας και τη μείωση των συντάξεων αναπηρίας σε όχι περισσότερο από το 10% του συνολικού αριθμού των συντάξεων.

Πολύ σύντομα θα αρχίσει και η συνεχής αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, αντανακλώντας τις τιμές χονδρικής, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές. Με δεδομένο ότι οι τιμές χονδρικής σήμερα είναι μεγαλύτερες κατά περίπου 60% σε σύγκριση με τις τιμές λιανικής, αυτό σημαίνει ότι μέχρι και τα μέσα του 2013 τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα πρέπει να αυξηθούν αναλόγως.

Τη… χαριστική βολή, φυσικά, θα έρθει να δώσει η φορολογική μεταρρύθμιση. Στις σκέψεις των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να είναι η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται η πλήρης κατάργησή του για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Οι φοροαπαλλαγές θα αποτελέσουν παρελθόν για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, αφού θα καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για δαπάνες που αφορούν ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ.

Η εξίσωση, δε, του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης για τα φυσικά πρόσωπα αναμένεται να «παγώσει» όλα τα νοικοκυριά…

Keywords
Τυχαία Θέματα