Νεό είδος χρυσής νυχτερίδας βρέθηκε στη Βολιβία

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος χρυσής νυχτερίδας που ζει στη Βολιβία.

Αν και στην αρχή οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτές οι νυχτερίδες ανήκαν στην οικογένεια Myotis simus, μετά από τη συλλογή δειγμάτων και την εξέτασή τους αποδείχθηκε πως στη Βολιβία κατοικεί ένα ξεχωριστό είδος νυχτερίδας, που ονομάστηκε Myotis midastactus.

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτή της νυχτερίδας είναι το χρυσοκίτρινο, κοντό και σγουρό τρίχωμά της. Χάρη στο φωτεινό χρώμα της, που δεν εμφανίζεται σε κανένα άλλο είδος της οικογένειας Myotis – κέρδισε το όνομα midastactus,

από τον ελληνικό μύθο του βασιλιά Μίδα που ότι άγγιζε γινόταν χρυσός.

Υπάρχουν πάνω από 100 είδη στην οικογένεια Myotis στον κόσμο. Οι νυχτερίδες Myotis midastactus ζουν στη σαβάνα της Βολιβίας. Τρέφονται με μικρά έντομα και κοιμούνται σε μικρές τρύπες στο έδαφος, σε δέντρα και αχυρένιες σκεπές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Την πλήρη περιγραφή του είδους, που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Mammalogy, συνέγραψαν ο Ricardo Moratelli και ο Don Wilson, από το Ίδρυμα Oswaldo Cruz στο Ρίο ντε Τζανέιρο, της Βραζιλίας και το Ίδρυμα Smithsonian στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ αντίστοιχα.

Ο Δρ Moratelli βασίστηκε σε μια μελέτη που είχε δημοσιεύσει το 2011 όπου υποδήλωνε τις διαφορές ανάμεσα στις νυχτερίδες της Βολιβία και σε αυτές που ζουν στη λεκάνη του Αμαζονίου.

Η ομάδα πραγματοποίησε μορφολογικές και μορφομετρικές στατιστικές αναλύσεις σε 27 δείγματα που φυλάσσονται σε διάφορα μουσεία των ΗΠΑ και της Βραζιλίας, για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του ξεχωριστού είδους.

Μάλιστα, ο Δρ Moratelli παραδέχτηκε ότι δεν είχε στην κατοχή του ζωντανά δείγματα της νυχτερίδας Myotis midastactus. Ωστόσο, υπογράμμισε τη σημασία των μουσειακών δειγμάτων ως πόρο για τη μελέτη της βιοποικιλότητας: «Μπορώ να πω με σιγουριά ότι πολλά νέα είδη από διαφορετικές ζωολογικές ομάδες φυλάσσονται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο, αναμένοντας να αναγνωριστούν και να καταγραφούν επίσημα».

Ακόμα πρόσθεσε: «Η ανακάλυψη νέων ειδών είναι το πιο συναρπαστικό μέρος της έρευνάς μου, και σε ορισμένες περιπτώσεις η περιγραφή ενός νέου είδος μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για τη διατήρηση κάποιου άλλου».

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η κατάσταση του πληθυσμού του είδους Myotis midastactus δεν είναι ακόμη σαφής. Ωστόσο, πριν ανακαλύψουν οι επιστήμονες πως πρόκειται για ξεχωριστό είδος, είχαν χαρακτηρίσει τις νυχτερίδες στη Βολιβία ως απειλούμενο είδος.

Επίσης, η νέα μελέτη φανερώνει πως το είδος Myotis simus δεν ζει στη Βολιβία, αλλά μπορεί να βρεθεί στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, το Εκουαδόρ, την Παραγουάη και το Περού.

Η Myotis midastactus είναι το πέμπτο νέο είδος νυχτερίδας που έχει αναγνωρίσει μέχρι σήμερα ο Δρ Moratelli. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει ανακαλύψει τη Myotis diminutus, ένα μικροσκοπικό είδος νυχτερίδας που ζει στην περιοχή των Άνδεων στο Εκουαδόρ, τη Myotis lavali από τη βόρειο-ανατολική Βραζιλία, τη Myotis izecksohni που βρίσκεται στο δάσος του Ατλαντικού στη νότια Βραζιλία, και τη Myotis handleyi από τα βουνά της βόρειας Βενεζουέλας.

Η πρόσφατη ανακάλυψη αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου επιστημονικού προγράμματος που έχει ως στόχο να καταγράψει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με της νυχτερίδες που κατοικούν στις νεοτροπικές περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα